sunnuntai 7. elokuuta 2016

Mätäkuun juttu


Ennen kylmälaitteiden keksimistä vuoden kostein ja kuumin aika   (23.7. - 23.8.) sai elintarvikkeet pilaantumaan nopeammin kuin tavallisesti. Vuodesta 1995 lähtien mätäkuuta ei enää ole mainittu allakassa lainkaan ja nykyään siihen liitetään luotettavuudessaan epämääräiset jutut aikana, jolloin ei tapahdu mitään muutakaan uutisoinnin arvoista. Tunnetuin mätäkuun juttu lienee Ruokolahden leijona, jonka väitettiin seikkailleen kyseisissä maisemissa kesällä 1992. Jonakin kesänä lehmistä on lypsetty piimää jne. Edellä mainitut tiedot kuten mätäkuun historiakin ovat luettavissa Wikipediasta.

Muiden uutisjuttujen puutteessa kesällä jokin aihepiiri saattaa saada mittaamattoman huomion. Kuluvana kesänä iltapäivälehtien suosikkikohde ovat olleet pakarat! Takavuosien iskelmät "sinun silmiesi tähden" ja "hymyhuulet suukon saavat, hymyhuulet huomataan" ovat menettäneet merkityksensä aikana jolloin  "pysäyttävän kauniin" tai "tyrmäävän tyylikkään" naisen naamalla ei ole niin väliä kunhan hänellä vain on puolipaljaat piukat pakarat ja/tai antava kaula-aukko! Facebookissa tv:sta tuttu miesjuontaja esittelee tyttöystävänsä pakaroista luksusveneen kannella ottamiaan kuvia, jotka iltapäivälehti bongaa heti sivuilleen. Pakarat, pakarat, pakarat! Litteäpyllyiset pysykööt kotona tai rientäkööt salille treenaamaan pakaroitaan piukemmiksi. Mutta kaduilla ja julkisissa kulkuvälineissä paljasta pintaa vasta näkeekin!  

Halpis-bussissa neljän nuoren naisen kikattava, v-alkuisia sanoja viljelevä seurue on pukeutunut pakarat paljastaviin shortseihin ja pieniin toppeihin. Yhden tytön rinnat rönsyävät puoliksi paljaina, toisilla ei ole yhtä runsaita muotoja esiteltäviksi. Puoli tuntia ennen päätepysäkkiä alkaa mieletön meikkaaminen. Joku heistä vilkuilee käytävän vastakkaisella puolella istuvaa jumalaisen komeaa nuorta miestä, mutta kaveri on niin keskittynyt älypuhelimeensa ja repusta  kaivamaansa dekkariin että ei suo tytöille katsettakaan. Hänellä saattaa jo olla tyttöystävä tai kyseisten nuorten naisten yletön kikatus ja ronskit puheet ovat hänelle liikaa. Toisessa kulkuvälineessä, en nyt muista junassa vai bussissa, poikaystävänsä vierellä istua retkottaneen kauniin tytön maidonvalkeat pitkät paljaat reidet olivat vähemmän kaunista katseltavaa. Pitkähihaisen pusakan lisäksi matka-asuun kuului pienen pienet farkkushortsit, joiden olematonta lahjetta hän turhaan yritti välillä kiskoa alemmaksi. Tytön vaihtaessa asentoaan vastapäätä istuvalla olisi varmaan ollut suora näköyhteys kaikkein perimmäiseen sopukkaan asti! Mutta  vastapäätä ei istunut ketään ja jos olisikin, todennäköisesti hänkin olisi ollut niin syventynyt  puhelimeensa, tablettiinsa tai läppäriinsä että ei olisi kiinnittänyt tytön esittelemiin näkymiin mitään huomiota. Pikalinjassa edessäni istuva nainen keskeyttää hetkeksi puhelimensa räpläämisen, ottaa nappikuulokkeet korviltaan ja alkaa kiehnätä vierellä istuvan miehensä olkaa vasten, mutta mies vain katselee omalta tabletiltaan avautuvia vuoristomaisemia ja aikansa kiehnättyään nainenkin vetäytyy takaisin puhelimensa pariin, asettaa kuulokkeet korviinsa ja alkaa etsiä musiikkia ajan kuluksi. Kaikki näyttävät keskittyneen sähköisiin viestimiinsä, ainoastaan joku ikä-ihminen rapistelee paperilehteä ja me siskon kanssa höpöttelemme hiljaa keskenämme, katsahdamme ulos ikkunasta ja vaivihkaa kaivamme kassin pohjalta kännykän esiin vain todetaksemme että kukaan ei ole lähettänyt viestiä, kukaan ei ole yrittänyt soittaa. Muutaman vuoden minua nuorempi sisareni  vilkaisee välillä peiliin ja kohentaa kammalla hiuksiaan, minulta peili on jäänyt kotiin.

Kesäiseen katukuvaan kuuluvat myös muualta Euroopasta saapuneet kerjäläiset. Kotikaupungissa en anna heille mitään, mutta vieraan kaupungin kesäisellä kauppatorilla, kepeissä iloisissa tunnelmissa päätän lahjoittaa lantin maassa istuvalle auringon ahavoittamalle huivipäiselle naiselle. En kuitenkaan ehdi kuin kaivaa lompakon esiin kun tuntematon kantasuomalaisen näköinen nainen yrittää estää aikeeni paasaamalla, että kun sillä (kerjäläisellä) kerran on ollut varaa matkustaa tänne asti, ei se mitään rahaa tarvitse, ei sille pidä mitään antaa... Kun en reagoi hänen puheisiinsa millään lailla, nainen  jatkaa matkaansa ehkä uusia elämäntapa-ohjeistettavia etsimään. Pudotan kolikon mukiin täysin tietoisena siitä, että antamastani eurosta kerjäläisnaisen osuus voi olla kymmenen senttiä kun ties mikä rikollisjengi saattaa viedä loput. - Kiittikö hän? Kesävieraani, jolle myöhemmin kerron tapauksesta, kysyy. Jaa,a... eipä tainnut kiittää. Muistaisin varmaan, jos hän olisi vaikka nyökännyt tai hymyillyt kiitokseksi. Käänsikö auringon paahtamia kasvojaan minuun päinkään, en ole varma. Kadun toiselta puolelta näin hänen heiluttelevan pahvimukiaan ohikulkijoille kuten ennenkin.

Mätäkuun juttujen ja kaiken muun pinnalllisuuden vastapainoksi  luen ESS:n emeritus kulttuuritoimittaja Jouko Tallimäen hiljattain ilmestynyttä kirjaa "Kaiken takana on". Siinä hän pohdiskelee lukemiensa kirjojen, lähinnä koti- ja ulkomaisten  klassikoiden synnyttämiä vaikutelmia. Kotimaiset tunnistan, mutta ulkomaisten kohdalla vilisee kirjailijanimiä, joita en ole tiennyt olevan  olemassakaan! Taas kerran minun on todettava että vaikka olen lukenut aina, kirjallisuuden tuntemukseni on ohut ja pintapuolinen. Sanan varsinaisessa merkityksessä sitä ei ole lainkaan. Kovin analyyttiseen lukemiseen minulla ei liene valmiuksiakaan. Mutta näillä mennään. Sateisena kesäpäivänä voisi olla kiehtovaa palata Juhani Ahon, Joel Lehtosen tai F.E. Sillanpään kipeän kaihoisiin, herkkiin luontokuvauksiin. Kerrostalokodin parvekkeella lukemani Eeva Kilven "Häätanhu" tarjosi aikoinaan syvällisemmän luontokokemuksen mitä tarpominen helteisessä metsässä hyttysiä hätistellen olisi ehkä tarjonnutkaan.

6 kommenttia:

 1. Kiitos hienosta ajatusleikistäsi, Petriina! Luot kesätunnelmaa. Mietinkin missä elämänvaiheessa muodin heilahdukset eivät enää vaikuttaneet minun omaan pukeutumistyyliini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nykymuoti on niin sallivaa että mikään pukeutumistyyli ei liene epämuodikasta vaan annetaan kaikkien kukkien kukkia! Kiitos kommentistasi, ilahduin.

   Poista
 2. Moi, Petriina
  Kiitos taas kirjoituksesta, joka jälleen tempaisi mukaansa.
  Tuo toinen ja etenkin kolmas osio noista tärkeilevistä pikku-pimuista oli ihan aitoo ja jokapäiväistä. Kyllästyttävää, kun niitä joutuis joka päivä katselemaan, mutta aina silloin tällöin tuo nuorien naisten käytös hypähtää silmille, vaikkapa kaupareisulla vastaantullessaan. Silloin monesti näillä kaverina oma äiti, joka usein edustaa samaa pukeutumis ja käytöstyyliä, ollen onnistunut sen saman istuttamaan tyttärelleen, tai useammalle. Mun mielestä tämä on sitä kaikkivoipaista feminismiä, eikä pehmeän tyylikästä naisellista käytöstä, sellaista joka sykähdyttäisi syvemmältä vielä tämänkin ikäistä, ja jota olis mukava kaseella seurata.
  Hyvää syyskesän jatkoa kaikille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi silloin tällöin näkee nättejä kesämekkojakin. Kiva kun kommentoit! Itselläni on taas se kausi että olen hirveän laiska kommentoimaan toisten blogeja vaikka tiedän miten hyvältä se asianomaisesta tuntuukin.

   Poista
  2. Kiitos kiittämisestä :)
   Ihan tämän sun textinkäsittelytaitosi takia käyn näitä lukemassa. Tykkään näistä jutuistasi.

   Hyvin harvoin on tullu kasassa piipahdeltua, vuositasolla ajateltuna. Omissa kirjoituksissa on ihan tarpeeks, eikä tahdo niitäkään viittiä, vaikka parheimmillaan on sellaista 2500 vierailijaa joillakin sivuilla. Mutta toisaalta on hieman pakko suht säännölisesti yrittää jotain julkaista.

   Kesämekot onkin tyylikkäitä, vieläkun nappikorvikset ja sandaletit tai kärjestä avoimet avokkaat, niin siinä sekoko komeus.

   Toisaalta tämä juttusi sattui ihan kohdalleen paripäivää aikaisemmin näkemääni tapaukseen. Menin s-marketin ovesta sisään, ja keskellä käytävää porhalsi vastaan komean näköinen tyttönen, ehkä jotain 13-max 15 v, puettuna lyhyisiin kireisiin farkunpätkiin, niin että ainakin etuvako näkyi kunnolla. Linjakkaat komeat sääret, kokonaisuuteen sopivat, rakennekynnet, vaalea pitkä tukka joka oikeaoppisesti heilahteli pään kääntyillessä, likan räplätessä puhelintaan. Kohtuullinen meikki ja puuteroinnin tapainen sekä rajaukset, ja taisi olla kenties oikea luomi vasemmalla lähellä ylähuulta. Muttakun, humasi meikälisen vilkaisevan naamanilme muuttui samassa silmänräpäyksessä. Usein näen samassa kaupassa noin 50+ naisen joka on myös pukeutunut hieman provosoivasti tai sanoisko näyttävästi, esiintyy likemmäs 20v tyttärensä kanssa joka on lähes äitinsä kopio, molemmilla sama pedikydi ja rakennekynnet, korko-sandaalit, nilkkaketjut, aurinkolasit otsalla, puserot ja farkut ja myös samat ylimieliset naamanilmeet ja tietoinen esittävä käytös kassalla(kin)

   Poista
  3. Mutta kohta näiden Suomen kesässä kohtaamiemme tyttösten on puettava lämmintä ylle ettei pylly palellu!

   Poista