tiistai 30. kesäkuuta 2015

Kesän korkeat hetket"Minä elämäni lintua kurkoittelen/ vielä tyhjälle kankaalle maalaisin sen/ aina päivältä päivälle vanhenen näin/ on jo kasvava puu mulla takana päin/ on elämäni ilta kuin oksaton puu/ mun sieluni on autio, tyhjä mun suu/ vielä elämäni onnea hypistelen/ vielä miehuuden aikoja ylistelen/ minä elämäni lintua kurkoittelen/ vielä tyhjälle kankaalle maalaisin sen/.  Runokirjasta Elämäni lintu.        5.7.89  Paapi"   

Yllä olevan runon itsensä "Paapiksi" esitellyt virkeä vanha herra  kirjoitti Kanadan matkapäiväkirjaani Suomi-seuran lennolla Helsingistä Vancouveriin heinäkuussa v. 1989. Sitä ennen hän oli yllättänyt kanssamatkustajansa lausumalla runojaan, tepastellut paljain jaloin koneen käytävällä. "Olen kulkenut Grönlannin jääkenttien yli sukitta, paljasjaloin" hän kertoi olevan seuraavan runonsa alku. Myöhemmin tapasimme hänet Vancouverin "Suomi-kodissa" järjestetyissä puutarhajuhlissa, jossa hän valtaisten suosionosoitusten siivittämänä lausui runojaan. Paluulennolla kolme viikkoa myöhemmin en muista häntä nähneeni. Tosin alkumatka oli lennetty ukkosmyrskyssä eikä kukaan kuljeskellut koneen käytävällä. Vai olisiko "Paapi" jäänyt pitemmäksi aikaa Kanadaan tai jatkanut sieltä Amerikan puolelle.

Nettitietojen  mukaan 95-vuotiaana v. 1998 kuollut "Paapi" oli kotiseudullaan Lapualla sekä yritysmaailmassa että runoilijana tunnettu ja arvostettu henkilö, joka meillä mieheni kanssa oli ollut ilo tavata Vancouverin matkallamme.

Kuluvan kesän korkeita hetkiä kartoittaessani muistin tuon todella korkealla, Grönlannin jäätiköiden yläpuolella 26 vuotta sitten  lausutun runon. Kesän korkeat hetket, yllättäen tulevat pienet tunnelmatuokiot, tulevat, menevät, soljuvat ajan virtaan, muodostavat utuisen kudelman, unenkaltaisen olotilan kunnes arjen touhut taas ottavat vallan.

Tältä kesältä muistan tasan kaksi auringonpaisteista päivää. Ensimmäinen oli viikkoa ennen juhannusta kun kesävieraani pesi ikkunoitani ja toinen viime tiistaina, jolloin olin kaakkois-Suomessa nuoruudenystäväni hiljattain hankittua siirtolapuutarhamökkiä katsomassa. Kylläpä olikin 250 neliön tontille saatu mahtumaan satumaisen kaunis idylli! Vaaleanpunertavaseinäisen piparkakkutalon pihalla, solisevan suihkulähteen luona kasvoi pyöreälatvaiseksi muotoiltu valkokukkainen sireenipuu. Kukkia kaikkialla, viehättäviä varjoisia nurkkauksia päärynä-, kirsikka- ja omenapuiden katveessa, viinimarjapensaita ja pikkuinen  ryytimaa. Grillikatoksessa isäntä kokkasi meille mehevät possuvartaat erilaisine höystöineen. Ruokapöytä oli mökin terassilla, jonka ikkunalaudoilla valkoiset pelakuut kukkivat kilpaa. Koristeellisen pihaportin taakse, ruusupensaiden reunustaman kylänraitin vastakkaiselle puolelle naapuri rakensi mökkiään, mutta muuten alue oli melko harvaan asuttua ja ystävieni mökin takaiselle metsän rajaamalle luonnonniitylle ei saisi rakentaa lainkaan. Kun isäntä oli lähtenyt omiin harrastuksiinsa, me tytöt ampaisimme nuoruutemme aikaisia maisemia katselemaan, menneitä aikoja muistelemaan.

Mutta kovin olivat maisemat metsittyneet. Ulkopuolinen ei osaisi aavistaakaan, mikä elämää sykkinyt yhdyskunta eräänkin sankan lehtimetsän paikalla kerran oli! Vanhoja rakennuksia oli kadonnut, jokunen uusi noussut tilalle, oli tehty uusia teitä ja yksi uusi siltakin oli  ilmestynyt niin että jossain vaiheessa olimme vähällä eksyä. Poikkesimme nuorta sukulaisperhettä moikkaamassa, joimme lähtökahvit puutarhamökin ilta-aurinkoisella pihamaalla. Palasin nostalgisissa tunnelmissa kotikaupunkiini, jonka keskeneräisen  matkakeskuksen pysäkillä oli kätevä vaihtaa lähiööni ajavaan bussiin.

- Teilläkö oli se Taunus myytävänä? Innokas miesääni oli kysynyt puhelimessa juhannusaattoaamuna. - Ei, ei minulla ole minkäänlaista autoa... nyt on kyllä väärä numero, olin sopertanut unenpöpperössä. - Ei, kyllä numero on ihan oikea, kaveri oli vakuuttanut, pitänyt paljon puhuvan tauon. - Minä olen vain valinnut väärin, hän oli sanonut, toivottanut hyvät juhannukset. Jollakin oli ollut kiire saada illaksi auto alleen.

Ja koska minulla ei ole autoa, ei edes ajokorttia, ostin näyttökortin, jolla saan 30 päivän ajan vaikka asua paikallisbusseissa. Eilen hikoilin helteessä hautausmaalla, oli siis kesän kolmas aurinkoinen päivä, tänään sataa vettä. Mutta huomiselle, markkinapäivälle on luvassa poutaa, joten bussikortilla saattaa taas olla käyttöä. Yksi suru-uutinenkin kuluvaan kesääni mahtuu, itä-Suomessa asunut koulutoverini, viime vuosien kirjeystäväni on poissa, mutta seuraavassa blogijutussa hänen poismenonsa aiheuttamista tunnelmista enemmän. 

Nyt keittiötyöt kutsuvat, joten ei muuta kuin kesän korkeita hyviä hetkiä kaikille! 

6 kommenttia:

 1. Mukavaa petriinamaista kerrontaa menneiltä ajoilta tähän päivään saakka. Puhelin numerot eivät koskaan ole vääriä, vain valinnat ovat, viisas soittaja. Osanottoni ystäväsi poismenon vuoksi. Kiitoksia toivotuksesta, täällä sataa taas, eilen paistoi ja oli ihana aurinkoinen, kuinkas muutenkaan, oli pannu kuumana ystäville koko päivän. Pyöreitä ei tullut, mutta muuten vain oli kiva juhlia ja kyllä me juhlittiinkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, silloin pitää juhlan kun on juhlan aika! Satanut täälläkin - pientä taukoa lukuun ottamatta - ihan koko päivän.

   Poista
 2. Jännää, tällä iällä alkaa muistista putkahdella menneitä juttuja, hyviä onneksi enemmän kuin huonoja. Lapsuusajan korkeat mäet mataloituneet ja aukeat kutistuneet. Jos 20 - vuotiaana olisi nähnyt kuvan itsestään, ei olisi kyllä uskonut silmiään...ei ole totta.
  Mulle kerran soitti kanssa mies väärään numeroon, sillä oli aivan ihanan kaunis ääni, joten jututin kysymällä mikä se oikea numero sitten olisi ollut. Pitempääkin numeroa olisin mielelläni kuunnellut.
  Tuttujen kuolinilmoituksia on joka sunnuntain lehdessä, tämä on sitä meidän aikaa.
  Ihanaa kesää nyt Sulle torille mansikoiden keskelle!....Elokuussa sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Hytisin kylmästä heinäkuun markkinoilla. Vaikka aurinko ajoittain paistoi, tuuli oli ainakin vielä aamupäivällä purevan kylmää.
   Ei paahtava hellekään ole hyvä, mutta semmoinen leppeä lämmin ois sopiva, elokuussa lienee jo... Hyvää kesän jatkoa Sinulle myös! Hiljaa kiiruhtaessa ehtii nähdä enemmän...

   Poista
 3. Hello, Petriina. Hieno tarina jälleen.
  Juutuin tuohon alkuosan riimitykseen, ja luin se useampaankin kertaan.
  Täällä Nekalan ja Raholan siirtolapuutarhat on olleet hyvin suosittuja kohteita, sen verran on tullut vierailtua niissä työnmerkeissä.
  Grillauksessa se mitä tekee mieleni on ns. pöytägrilli jota vois käyttää sisätiloissa tarpeen mukaan.
  Tuo maisemien muuttuminen on hyvin tunnettu kotikylänkin raitin varrelta.
  Entisen kotini pihaympäristön muutokset niistä viimeisimpiä, ensimmäisiä
  erään pikkuisen mäkinyppylän poisto kylän raitin peltoaukean keskeltä, silloisen pyörän takasatulan näkymin nähtynä.
  Nyt huomaan joskus tuijottavani omaa perintöpöytääni, äitini ja mummoni vaalimaa, joka on täynnä kaikenlaista. Läppäri, skanneri, 2x hedelmävatia,
  kirjoja, lehtiö, mappi, yms krääsää.
  Ompa sen kulmareunalla tilaa vielä kaukosäätimelle, hedelmäveitselle, kahvi ja teemukillej, joskus lusikalle ja soppalautasellekin, joita kahta viimeistä tuijottaessani huomaan niissä hieman vitteitä omani ja naapurin mummon kammarin pöydän kattaukselle, tosin sillä erolla että mulla puuttuu paistetun silakan jätteet lautaseltani.
  Oikeastaan onkin sääli, kun tämän kaiken joutuu siivoamaan ja järjestelemään, ennen kuin ketään saapuu vierailulle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta, Max! Sinulla on menneisyys ja nykyisyys siinä käden ja katseen ulottuvilla, pallogrilli vielä niin ei tarvitsisi poistua pöydän äärestä mihinkään! Hallittu kaaos, joka on monesti paljon mielenkiintoisempi ja persoonallisempi kuin sairaan siisti koti.
   Kaunista kesäpäivää toivottelen!

   Poista