maanantai 18. toukokuuta 2015

Kevättä kestää vain neljännes vuotta


Toukokuu jo näin pitkällä! Vasta hetki sitten vappuvieraani nukkui kamarin oven takana "turvallisensa" alla! Pienenä hän oli kutsunut sillä nimellä peittoaan. Sukulaisvierailulla öiset luonnonäänet eivät pelottaneet kun oli oma "turvallinen" mukana. Mihin lienee sekin pieni punaruskeankirjava täkki vuosien saatossa joutunut?

Äitienpäivänä istuin pöydän päässä vierailevan kokin valmistamaa lohikeittoa syöden, kuuntelin nuorten matkasuunnitelmia hyvilläni siitä, että oma matkakiintiöni kotimaan rajojen ulkopuolelle lienee täynnä. Ei tee edes mieli lähteä matkalaukkujen kanssa kulkemaan,  lentokentille ja satamiin jonottamaan. Kaukaisin paikka missä olen käynyt, on Kanada, eksoottisin Jordania.

"Miksi tulitte?" Vancouverin lentokentän virkailija oli kysynyt mieheltäni matkan tarkoitusta selvittäessään, minulta ei kysytty mitään. Ja kun eräässä Chinatownin myymälässä oli tarkistettu ainoastaan hänen kassinsa, hämäläispojan huumorintaju oli joutunut koetukselle. Mutta sukulaisten ylenpalttinen vieraanvaraisuus sai pienet vastoinkäymiset unohtumaan. Nyt heistäkin, joiden kanssa kävimme Kalliovuorilla, Vancouverin saarella, pistäydyimme Amerikan puolella, suurin osa on jo poissa.

Kuten tämä lumoava kevät, jolloin rentukat räjähtävät kukkimaan, kohta ohi elettyä tämäkin! Pihakoivu on jo täydempi kuin viikko sitten, jolloin toivoin sen utuisen hennonvihreän hunnun kestävän kesän yli. Pihlaja availee lehtiään, tammi odottaa kohteliaasti vuoroaan, alkaa vihertää viimeisenä. Bussipysäkin luona voi ihailla vaahteran heleän vihreitä lehtiruusukkeita ja villiomenapuun kukkien aukeamista. Mistä lienee senkin puun siemen alun alkaen siihen lennähtänyt? Luonto puskee voimalla maan uumenista esiin. Mustikat kukkivat hullun lailla, kuin henkensä hädässä. Eikä tarvita kuin yksi kirpakka pakkasyö kun ne ovat paleltuneet kuoliaiksi. Toivottavasti sitä yötä ei tule. Sananjalkojen kierukat tunkevat siitä ainoasta puskasta mikä naapurirapun rouvan viime kesäisen tuhoamisvimman jäljiltä jäi takapihan kallionlaitaa koristamaan. Ja sekin säästyi vain siksi että toinen naapuri oli huomannut mitä on tekeillä, avannut ikkunansa ja huutanut että stop tykkänään! Sananjalat muka lisäävät kotiloiden määrää ja siksi upeat pehkot, Luojan luomat taideteokset piti tuhota. En ole mistään löytänyt vahvistusta kyseiselle kotiloiden lisääntymisväitteelle. Mutta luonto on mahtava voimassaan, tuhottujen pensaiden juuristoistakin jokunen sananjalan alku nostaa päätään!

Lenkkipolulla luontokokemus on eri kerroilla erilainen. Joskus sitä vain taivaltaa eteen päin, huomaa kyllä kaiken kauneuden, mutta katselee sitä ikään kuin ulkopuolisena, arjen asioita pohdiskellen kun taas toisella kerralla kokemus on syvällisempi. Sadetta enteilevä pysähtynyt tunnelma. Pöyheiden pilvien keskellä sininen avanne, josta siivilöityvä auringonkajo valaisee tuoreen vihreän maiseman. Metsän laidassa valkovuokkosaareke, lehtitorvien kätköissä kielonnuput. Pihlajan poikanen  kannattelee pikarimaisia lehtiaihioitaan, osa on jo auenneina. Pari vuotta sitten harvennetussa metsikössä pyrähtelee punamustavalkoinen outo lintu, jonka netistä etsimäni kuvan perusteella tunnistin käpytikaksi.

Luonto viheriöi ja kukoistaa, omat viljelmäni eivät. Maaliskuussa ruukkuihin kylvämistäni krassinsiemenistä on tähän mennessä itänyt yksi! Hontelo taimi, jonka pelkkä terävä katse voi  katkaista. Aloitin eilen istuntokauden parvekkeella, tänään olen lääkinnyt flunssan oireita. Huoltomies näkyy kantavan pöytää ja penkkejä talviteloiltaan pihanurmelle, taivaalta vihmoo vettä. 

Kevätkö lienee sekoittanut entisen ministerin mielen? Päivän uutispommi joka vetää sivullisen suuta hymyyn, mutta asianosaisille on varmasti kiusallinen. Keväällä rakastuminen vaatii vahvaa sydäntä.
Muistan kaukaisen kevään jolloin kevät kohisi luonnossa ja minussa. Tunteiden kohde on unohtunut.

Huomen illalla selviää, pääsevätkö Suomen pojat Euroviisufinaaliin, ylihuomenna kerrottaneen mitä kaikkea hallitusneuvottelijat ovat päättäneet meiltä leikata. Kaiken kaikkiaan siis varsin mielenkiintoinen viikko aluillaan. Viime perjantaina alkoivat David Suchetin tähdittämän Hercule Poirotin uusinnat, joista ainakaan ensimmäistä en muistanut ennen nähneeni. Kyseisen, pienin askelin kävellä töpöttelevän herrasmiehen karisma puree aina vain. Loppuviikolla lapsenlasten tanssi- ja soittonäytökset, lauantai-iltana Euroviisufinaali.

Kivaa keväistä viikkoa, tunnelmallista toukokuun jatkoa kaikille!

7 kommenttia:

 1. Monet näistä ajatuksistasi on helppo allekirjoittaa. Toukokuu on aivan huomaamatta harpponut yli puolen välin. Helluntaina ei ole heilaa, mutta ompa hautajaiset. Koirakin on suruna sydämessä ja toisesta kissastakin pitäisi luopua. Kesä tulee silti, koivut ovat jo hiirenkorvalla täälläkin ja mustikka aloittaa kukintaa. Kovasti sateista ja viileää on ollut, mutta sehän tietää hyvää ja lämmintä kesää:) Kaunista toukokuuta Petriinalle. Kiva oli lukea taas tämäkin tarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarinastani taisi tulla mollisointinen vaikka ihan iloisella, positiivisella mielellä sitä kirjoitin. Tänä aamuna muistelin että eihän sitä pitkä aika ole kun tukkaani edellisen kerran leikattiin, kun tarkistin asian, se on tapahtunut marraskuussa, lähes puoli vuotta sitten! Aika karkaa käsistä, näin on.

   Voimia Sinulle! Usein ilot ja murheet tulevat kasapäin, toivottavasti Sinulla on pian vuorossa iloisten asioiden aika.

   Poista
 2. Iltaa Petriina. Kiitos taas soljuvasta, selkeästä tekstistäsi.
  Etenkin tuo luontopolulla osio on sellainen jota tulee harrastettua, vaikkapa silloin kun istuu kaupassa tullessaan autossa ovi auki ja katselee puiden latvoihin. Mutta sama toiminto pätee myös moniin muihin, milloin mitenkin mielessä liikkkuvien teemojen osioihin, milloin syvemmin, milloin pintapuolisemmin, kunnes joku havahduttaa mietteistään...

  Mutta yhtä kaikki elämä soljuu. Lapset ja lastenlapsen vanhenevat huimaavalla vauhdilla, vuosien tuntuessa tulevan sitä lyhyemmiksi mitä pidemmälle aika ehtii kuluu.
  Ihmiset poistuvat milloin nopeammin, milloin hitaammin, kuinka sitten kenenkin kohdalla on erikseen säädetty. Kuluu viikko, kuukausi, kenties vuosi, jonka jälkeen henkilö piipahtaa hetkeksi josssakin jonkun muistoissa, unhoittuakseen jälleen uudelleen, ja kenties tällä kertaa jo lopullisesti

  Niin aika kulkee kuin ruhtinaat, tiesi se sulkee nyt mennä saat.
  tää saakoon rittää, kun muistan muun, pian tuuli riistää pois lehdet puun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten runollinen kommentti! Iän myötä muistoissa piipahtavia ihmisiä on joskus ihan tungokseen asti, sitten taas ei aikoihin käy ketään.

   Poista
 3. Ihanaa toukokuuta!
  Tänä aamuna istuin pitkään parvekkeella ja ihailin maismia niin vehreitä, linnunlaulua soljuva. Tosin harakat tulivat häiriköimään, saalistivatten pikkulintujen poikasia/munia ?

  Tuntuu hyvältä, hetkisen ainakin. En päästä murheita liki, vaikka häälyvät ympärilläni. Pian menen taas mummiksi päiväkerhoon, voimia ladatakseni niistä pikkuisista.
  Tekstiäsi oli niin helppo lukea kuin ois rupateltu yhdessä. Kiitos!.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kiva rupatella minustakin! Rupattelutekstiä on mukava kirjoittaa, hypähdellä aiheesta toiseen kun ei tarvitse pohtia juonen kaarta tai draaman rakennetta sun muuta. Päiväkerhomummius on hieno idea, tuo iloa sekä mummoille että lapsille ja lapsille varmaan turvallisuudentunnettakin. Täällä paikallislehdessä on myös ollut juttua päiväkotimummoista ja papoista.

   Poista