lauantai 4. huhtikuuta 2015

Pääsiäistunnelmia


Lumoavan kaunis, lenseän lämmin kesäpäivä Unkarissa. Istun ulkoilmaravintolassa vanhan ystäväni kanssa. Vaikka näytämme nuoremmilta, mitä ikävuotemme edellyttäisivät, en malta olla kysymättä, olenko hänen mielestään vanhentunut sitten viime näkemän. Hän vakuuttaa minun olevan kauneimmassa aikuisiässäni ja pysyvänkin sellaisena ainakin seuraavat kaksikymmentä vuotta. Siinä ruokaa odotellessamme haluaisin vielä kysyä, mistä hän tiesi tulla tähän kaupunkiin vaikka en ollut ilmoittanut saapumisestani,  mutta hän nousee pöydästä anteeksi pyydellen, sanoo "mosom a kezemet" eli käyn vain pesemässä käteni ja poistuu. 

Hän ei ehdi tulla takaisin kun herään kotona omassa sängyssäni! Ikkunan takana sataa räntää. On pääsiäislauantai. Olisiko hektisen pitkäperjantain päätteeksi katsomani, lempinäyttelijäni Maggie Smithin tähdittämä elokuva "Kvartetti" heijastunut uneeni? Kun aamukahvin jälkeen avaan sähköpostini, mitä ihmettä, siellä on viesti Unkarista! Ei kuitenkaan kyseiseltä henkilöltä, vaan tuttavapariskunta toivottaa  minulle ja osoitetiedoista päätellen muutamalle kymmenelle muulle suomalaiselle Unkarin ystävälle "kellemes húsvétot!" Hyvää pääsiäistä. Viestin mukana on kuvia heidän kotikaupunkinsa Pécsin kauniisti restauroitujen vanhojen talojen reunustamalta keskusaukiolta. Aukiota koristavat iloisen kirjavat  orvokki-istutukset sekä kolme jättiläiskokoista pääsiäismunaa! Jos oikein ymmärsin, pääsiäisen aikaan liittyvää ystävyyttä, rakkautta ja iloa symbolisoivat munat ovat horvatialaisten taiteilijoiden ja matkailuelinkeinon lahja pécsiläisille ja kaikille kaupungissa vieraileville. Muniin on maalattu naivismisen herttaisia, kodikkaita kylänäkymiä. Kuvatekstissä kerrotaan, että näitä jättiläiskokoisia, omille alustoilleen pystytettyjä maalattuja pääsiäismunia on myös muualla maailmassa kaupunkien aukioilla.

Vaan ei meillä. Kotikaupunkini runneltua keskusaukiota koristaa neljä rumaa harmaata "parkkiluolan porrashuonetta." Niitä katsellessa tulee pakostakin mieleen, että tiesivätköhän toriparkin puolesta äänestäneet päättäjät, miltä maanalaisen pysäköintihallin maanpäällinen osa tulisi näyttämään! Toisaalta, keskeneräistä  työtä ei tule arvostella, joten odotetaan vielä muutama viikko ja palataan sitten, toriparkin avajaisten jälkeen asiaan.

Riemukasta pääsiäistä!

8 kommenttia:

 1. Hyvää Pääsiäistä, Petriina.

  VastaaPoista
 2. Pääsiäis tervehdys Petriinalle:)

  VastaaPoista
 3. Toivon enneunesi toteutuvan ja pääset
  sinne ulkoilmaravintolaan hyvää pääsiäistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saas nähdä, tuleeko enää lähdettyä vaikka Unkarin ikävä välillä aika voimallisena iskeekin.

   Poista
 4. Pääsiäisen aikaan en käynyt koneella juuri ollenkaan ja sen takia tämäkin mukava uni ja kertomus on jäänyt kokonaan vaille huomiota. Aika vähän olen muutenkin ollut täällä. Todella kauniit pääsiäismunat tuossa ylä kuvassa. Olisihan se kiva, jos jotenkin kaunistettaisiin asumismiljöötäkin, mutta täällä kaadetaan kaikki puistopuutkin pois ja kylä on rumentunut kamalasti.

  En voi toivotella enää pääsiäistä, mutta toivotan hyvää kevättä ja sitä että joskus vielä istut unkarilaisessa kahvilassa ja nautit hyvästä seurasta Petriina:) Mieheni täti on Unkarin kävijä ja hänellä oli tuttavaperhe myös siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseisen unkarilaisen kaupungin historiallisella keskusaukiolla istutukset ja koristeet vaihdettaneen vuodenaikojen mukaan, mutta voi olla etten enää istu kahvilassa niitä ihailemassa muuten kuin unissani. Olen saanut kuvan pääsiäismunat lahjaksi, paitsi sinikukallisen olen ostanut itse. Hyvää kevättä Sinulle myös! Minäkin yritän vähentää koneen ääressä istumista, tässä nimittäin tulee joskus tulee tosi huono olo.

   Poista