tiistai 2. syyskuuta 2014

Mennään bussilla


- Mennäänkö yläkertaan? - Mennään vaan, sieltä on hienommat  näköalat, sanon ystävälle, jonka kanssa ihailemme Turun Caribia- hotellin linja-autoparkkiin vyörynyttä, mainoskuvista tuttua    uutuuden kiiltävää punaista Onni-bussia. - Vai jäisimmekö sittenkin alas? Olisi helpompi poistua ennen päätepysäkkiä.    -Jäädään! Suunnittelemme menevämme auton takaosaan, siellä voisi vaikka torkahtaa, ja minä joka matkustaisin päätepysäkille asti, istuisin ikkunan puolelle.  

Mutta haaveet ovat  haaveita. Ilmenee että kyseinen loistobussi lähtisikin myöhemmin illalla Tampereen suuntaan ja meidän on matkustettava samalla vanhahkolla onnikalla kuin tulomatkallakin. Lauantaiaamuna siinä oli ollut ruhtinaallisesti tilaa, mutta nyt, sunnuntai-iltana se on täpötäysi jo Caribian pysäkille saapuessaan. Olivatko kaikki matkustajat nousseet siihen Turun linja- autoasemalta vai oliko bussi tullut ehkä jostain kauempaa, emme kysyneet. Meille sekä parille kolmelle muulle samalta pysäkiltä tulleelle matkustajalle löytyy sentään käytävänpuoleiset istumapaikat. Turussa on ollut aurinkoinen, kesäisen lämmin sää,  bussissa kuuma, ilmastointilaitteet eivät toimi. Olen riisunut takin jo autoon astuessani, sen alla olevan jakun riisuminen ei ehkä ahtaassa tilassa onnistuisi, huivin saan sentään vedettyä kaulasta, kaivettua laukusta pillimehun, joka on pakko siemaista heti alkumatkasta. Onneksi eräs aktiivinen matkustaja lähtee selvittämään ilmanvaihtojärjestelmää ja pian tuolin yläpuolella olevasta  pylpyrästä käy ohut ilmavirta edellyttäen että osaa kääntää sen  oikeaan asentoon. Sitä kurkottaessani saan  asentohuimauskohtauksen, joista olin jo luullut päässeeni eroon.     

Yksiovisessa bussissa on roosanväriset ikkunaverhot, värisävy toistuu istuinten pehmusteissa ja katon boordissa. Turvavöitä ei ole. Auto on muuten siisti, mutta vessa alkeellinen ja siivottomassa kunnossa. Tyhjennys- ja tankkaustaukoja ei ole, matkan varrella  pysähdytään vain pari kertaa ja jatketaan saman tien eteen päin.  Mutta matka kotikaupungistani Turkuun (263 km) maksaa ainoastaan 5 euroa, paluumatka 7, niinpä täydellistä palvelua ei voine vaatiakaan.  Forssasta tulee muutama matkustaja lisää, joten hekin jotka ovat vallanneet kaksi istuinta itselleen, joutuvat tekemään tulokkaille tilaa. Yhtään vapaata istumapaikkaa ei tämän jälkeen autossa ole. Matka jatkuu. Kuskille plussapisteet siitä, ettei hän - etupeilikuvasta päätellen - koko  aikana ole puhunut kännykkään, miinusta siitä, että on ollut kääntyneenä keskustelemaan edessä alhaalla istuvan matkustajan kanssa niin että hädin tuskin on malttanut vilkaista edessä olevaa tietä. Muistan lapsuuteni linja-autoissa olleen kyltin: "Keskustelu kuljettajan kanssa kielletty."  Hämeenlinnassa väki vähenee. On heti helpompi hengittää, pääsemme ystävän kanssa vierekkäisille paikoille ja pälätämme iloisesti loppumatkan. Aikataulussa matkan kesto on tasan 3 tuntia, olemme perillä viisi minuuttia aikaisemmin. 

Nukuttuani kellon ympäri, kaadettuani kannullisen kahvia kitusiin, muistelen lämmöllä ihanien turkulaisten ystävien ja sukulaisten  järjestämää mukavaa ja monipuolista viikonlopun ohjelmaa. Toivon joskus pääseväni matkustamaan myös mainoskuvien komealla kaksikerroksisella Onnibussilla, vaikkapa synnyinkaupunkiini Savonlinnaan. Mutta "onnibussilla on onnibussin reitit", kuten heidän facebooksivuillaan sanotaan, eikä millään reitillä ajeta oopperakaupunkiin - vielä. Kuopioon kylläkin.

8 kommenttia:

 1. Olet näköjään käyny nuorimman tyttäreni työpaikalla.
  Se on (kun harvoin käy) aikas viihtyisä paikka.

  Tällä kertaa nuorimmainen on tosin koulutuksessa, aikuisopiskelee etä-opiskeluna "täällä tampereella" kerran kuussa tentein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takoittanet tyttäresi työpaikalla Turun kaupunkia... Olen käynyt siellä tosi harvoin, edellisen kerran joskus 80-luvulla, tulevaisuudessa ehkä useammin. Ruotsin prinssikin oli lenkkeillyt samana viikonloppuna Auran rannoilla, mutta häneen emme törmänneet.

   Poista
  2. Hello, Petriina.
   Tarkoitin ihan tätä kylpylää, jossa nuorin plikoistani on työssä, ja on ollut jo tosi kauan, eli-yli 24 vuotta.
   Nysse :) opiskelee saadakseen hieman paremman koulutuksen, siinä lasten kasvatuksen ohella.

   Poista
  3. Niinpä tietenkin kun kerroin olleeni Caribian autoparkissa, mut me ei oltu kylpylässä, tultiin vain siitä pysäkiltä autoon. Caribia on varmaan hyvä työnantaja kun tyttäresi on viihtynyt siellä niin kauan.

   Poista
 2. Mukava oli lukea taas juttusi Petriina ja tuli mieleeni vanha sanonta, että rahalla saa ja hevosella pääsee, ilmeisesti näin halvalla ei voi paljoa vaatia, mutta matka on aina elämys:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kuultu Onnibussista ja päätettiin katsoa mikä juttu se oikein on,
   onni niille jotka osuvat uuteen autoon, meillä ei ihan yhtä hyvä onni käynyt, mutta oli hintansa väärtti!

   Poista
 3. Kokemukset, ikävätkin, antavat väriä elämään ja hetken aikaa on taas onnellinen ihan tavallisista kotoisista asioista.
  Terv. aaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Hyvä on lähteä mutta vielä parempi palata, olkoonkin että koko retken ainoat ikävät kokemukset liittyivät Onni-bussiin. Katsoin aikataulusta, että Caribian linja-autoparkissa komeillut hieno Onnibus lähti kymmenen minuuttia myöhemmin Turun linja-autoaseman kautta Tampereelle ja Jyväskylään.

   Poista