lauantai 30. marraskuuta 2013

Huimaavia hetkiä


Pitkään poissa olleet huimaukseni ovat palanneet, kirjoittamissuunnitelmat ainakin toistaiseksi rauenneet. Mutta onneksi elämää on ruudun ulkopuolellakin, voin nimittäin sitä paremmin mitä vähemmän olen tietokoneen ääressä. Onko kyse sähköallergiasta, asentohuimauksista, sisäkorvajutuista vai niistä kaikista, vaikea tietää. Tällä kerralla myös verenpaine riensi  riehaan mukaan, kohosi huimiin lukemiin.  

Olin joitakin viikkoja aikaisemmin alkanut kirjoittaa nuoruusmuistoihini pohjautuvaa tarinaa, kokenut että viimein olisi tarpeeksi aikaperspektiiviä sekä kivojen että kiusallisten tapahtumien käsittelyyn. Nuoruuteni päiväkirjat olen hävittänyt, mutta muisti on pohjaton aarrearkku, ei tarvitse kuin hiukan pintaa raaputtaa, sieltä alkaa pursuta aineistoa, tapahtumia, henkilöitä, jotka vuosien saatossa ovat unohtuneet. Fakta ja fiktio sekoittuivat, henkilöt alkoivat elää omaa elämäänsä, riemastuin kun päähenkilö, alter egoni sai työpaikan kahvihuoneessa raivarin! Ilmaa puhdistavat repliikit sinkoilivat niin etten tahtonut ehtiä kirjoittaa niitä. Todellisuudessa en olisi sellaiseen uskaltautunut eikä ehkä olisi ollut tarvettakaan. Mitä kaikkea päähenkilölleni tarinan edetessä tapahtuisikaan? Työyhteisöni porukka, ystävät ja viholliset melskasivat mielessäni, kulkivat mukanani kauppaan ja lenkille. Naapurin naisten kanssa mattotelineen luona pidetyissä pihaparlamenteissa oli pidettävä ajatukset kahdessa tasossa etteivät olisi ihan seonneeksi katsoneet, mutta kotiin ja koneen ääreen päästyäni saatoin taas päästää tarinan henkilöt ja tapahtumat valloilleen. Sitä olemisen onnea ja luomisen iloa! Kunnes...  

Eräänä päivän parituntisen kirjoittamisrupeaman jälkeen lähdin iloisella mielellä, hyvissä sielun ja ruumiin voimissa lapsenlasten   iltaseuraksi kun huimauskohtaus yllätti. Horjahdin, mutta en kaatunut. Pienempi lapsenlapsi halusi tietää, missä kohtaa heidän kotikadullaan minua oli huimannut. En ihan metrin tarkkuudella osannut sitä paikallistaa, mutta ilmeisesti vastaus tyydytti koska hän ei kysellyt enempää. Seuraavan kerran raju huimaus yllätti Anttilan yläkerrassa kosmetiikkahyllyjen välissä. Ajattelin että  jokaisella irrallaan kuljeskelevalla naisella pitäisi ellei muuten, niin  vaikka talon puolesta olla kaiken varalla avustaja, mieluummin herrahenkilö, joka huimauksen yllättäessä tarjoaisi käsivartensa tai ojentaisi edes kävelysauvat, nyt ei lähettyvillä näkynyt ketään ja sauvatkin olivat kotona. Päivä päivältä tilanne paheni niin että isänpäivän aattona tytär kehotti tilaamaan ambulanssin. Kärvistelin kuitenkin kotona seuraavaan aamuun asti, jolloin lähdin keskussairaalan päivystävälle poliklinikalle. Hoitohenkilökunta oli ammattitaitoista ja potilasystävällistä, mutta lääkäristä, nuorehkosta naisesta ei voinut  sanoa samaa. En nyt kuitenkaan halua kohottaa verenpainettani muistelemalla häntä enempää.

Pääsin nimittäin seuraavana aamuna terveyskeskuksen  päivystävälle lääkärille, joka ei jahkaillut eikä aikaillut, vaan kartoitti tilanteeni, teki tarvittavat tutkimukset, (edellisenä päivänä poliklinikalla otettujen kokeiden tulokset näkyivät potilastiedoissani), määräsi verenpainelääkityksen, kertoi miten hoitoa jatketaan, elleivät huimaukset ota talttuakseen. Olen aina ihaillut määrätietoisia, ammattinsa osaavia ihmisiä, olivatpa he lääkäreitä, remonttireiskoja, sähkömiehiä, kaupan kassoja, kerrossiivoojia...  Lähdin hyvällä mielellä lääkärin luota ja kun viereisessä apteekissakin oli farmaseuttina ammattitaitoinen nuori mies, saatoin palata ammattinsa osaavan bussikuskin ohjaamalla autolla kotiin.

Lääkitys osui kohdalleen, verenpaine on ok ja huimaukset ovat hellittäneet niin että sain kirjoitettua tämän, viikko sitten aloittamani tarinan loppuun. Mitään pitempää tekstiä en ainakaan lähiaikoina arvaa yrittää. Nuoruuteni työyhteisön porukka on onneksi vaiennut. En ole lukenut tähän asti kirjoittamaani, levätkööt rauhassa, toistaiseksi vai lopullisesti, sen aika näyttää. Terveys on etusijalla. Ilokseni olen huomannut, että elämä, arjen pienet suuret tapahtumat tuntuvat aidommilta tietokoneruudun ulkopuolella. Toivon kuitenkin voivani jatkaa ainakin blogijuttujen kirjoittelua.

Loppukevennykseksi pari koululaisvitsiä, joita lapsenlapset aikoinaan lukivat heitä vahtimaan tulleen mummin viihdyttämiseksi: 

- Saisinko kahvin ilman kermaa? - Kermaa ei nyt valitettavasti ole, mutta kävisikö ilman maitoa?

- Miksi minulle on annettu tämmöinen ikkunaton pieni huone, jossa ei ole edes sänkyä? Siksikö kun olen blondi?  - Rauhoittukaa hyvä rouva, olemme vasta hississä.

Hyvää pikkujoulua kaikille!

9 kommenttia:

 1. Mukavaa, että kirjoitat sentään jonkinverran. Ja hyvää adventtiaikaa. Hih.. joulu tulee vaikka sitä ei odottaisikaan. Se on kuin vuoksiaalto. Joka vuosi.

  VastaaPoista
 2. Hei! Toivottavasti, voit paremmin nyt! Olisi sääli, mikäli et jaksaisi kirjoittaa mitään, koska kirjoittaminen tuo paljon nautintoa sekä itsellesi että lukijoillesi. Jokaisen pitää kuitenkin pitää huolta itsestään. Ikä ei tule yksin eikä joulukaan. ;)

  VastaaPoista
 3. Kivasti kirjoitit! Kiitos!

  Tuli mieleeni, että jos haluat laittaa talteen juttujasi, olisiko mahdollista nauhoittaa niitä, siis ilman tietokonetta?

  Toivotan pikaista paranemista ja mukavaa 1. Adventtia!

  VastaaPoista
 4. Hassua, luin ensin Hurmaavia hetkiä...kunnes selvisi. Hankalaa tuo huimaus jos alkaa pelätä kaatumista. Toivon, että on taas ohimenevää.

  Hassua sekin , että kuukauden päästä on jo 2014. Punainen tulppaanisi ilahduttaa, etenkin lumista taustaa vasten.
  Voi hyvin...tai paremmin nyt!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista, mieltä lämmittävästä myötäelämisestä! Olen aina kirjoittanut päiväkirjat käsin, parin ystävän kanssa lähetämme käsin kirjoitettuja kirjeitä toisillemme ja muistona menneiltä ajoilta sängyn alla on käyttökelpoinen kirjoituskone, jotne ihan kokonaan kirjoittamatta ei tarvitse olla, vaikka toistaiseksi tätä välinettä kartankin. Joskus olen nauhoittanut jotakin, mutta ko. tarina ei sittenkään tunnu niin tärkeältä että se pitäisi tallentaa. Otin hetki sitten pullat uunista, edellisen kerran olin leiponut pullaa joskus keväällä. Onneksi leipominen ja kylppärin lattian pesu onnistuu vielä ilman tietoteksniikkaa!

  VastaaPoista
 6. Olenkin jo kaivannut Sinua, vaikka muistelinkin ettet voi huimauksen takia aina olla koneella. Ikävää on tuollainen huimailu ja varsinaisen oireen lisäksi se aiheuttaa vielä epävarmuuttakin. Hurmaavasti silti kerroit miten ajattelit siellä kaupassa ja tuli mieleen että liikkeissä oleva avuttomia naisia sopivasti auttava ritari voisi työllistää tänä aikana jonkun hurmurin, jolla olisi auttava sydän. Lääkärikäynti oli myös 10 lukukokemus:)

  Itsekin voin paremmin, jos en ole koneella kovin pitkään tai puhu puhelin poskessa koko iltaa. Joten kyllä sähkö ja säteily vaikuttavat myös sillä tavalla niskajännityksen tai huonon asennon lisäksi.

  Toivon että lääkitys auttaa jatkossa, on inhottavaa kun ei tiedä milloin kupsahtaa, itselleni kävi lapsenlapsen kanssa niin hullusti, että kun kyykötin ulkona portaan pielessä ja nousin äkkiä niin lensin persauksilleni, yritin tarrata kukkapurkista kiinni enkä ymmärrä vieläkään miten niin kävi. Lapsenlapsi näytti yhtä hämmentyneeltä kuin minäkin. Poika kupsahti portaissa nurin ja totesi että kyllä me ollaan surkeita esityksiä, ai että mua nauratti.

  Huimauksetonta adventin aikaa Sinulle Petriina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuon kivan "metsässä kasvavan" joulutulpaanisi huomasin ensimmäisenä:)

   Poista
 7. Helpotti kun tekstiä tuli selvityksen kera, miksi taholtasi on ollut niin hiljaista.
  Melkein rupes huimaamaan tässä vartoillessa ja pähkäillessä, missä oot...

  VastaaPoista
 8. Kiitos Mustis ja Max! Kyllä minäkin aina pohdin että mitä blogisystäville on tapahtunut jos ei ole tekstiä tullut aikoihin. Ja kiva olisi kuulla heistäkin, jotka joskus tänne kirjoittelivat vaan eivät enää. Käyn lukemassa blogeja, mutta kommentoinnit ovat toistaiseksi jääneet ettei kirjoittaessa huono olo. yllättäisi.

  VastaaPoista