perjantai 20. syyskuuta 2013

Väriä elämään

Huomasin sen heti tavaratalon toiseen kerrokseen astuttuani, syysruskan punaisen laukun, joka viestitti: Mä oon sun... Olin vuosikaudet ollut mustan kassin kantaja, tänä syksynä päätin hankkia punaisen. Tosin tämä laukku, jonka yläpuolella luki "uutuus" ei ollut olkalaukku, jollaisiin olin itseni totuttanut, vaan suuren maailman tyyliin kädessä tai käsivarrella kannettava. Astelin se käsivarrella peilin eteen. Oudolta näytti ja tuntui. Ilokseni laukusta löytyi erikseen kiinnitettävä olkahihna, jonka laitoin heti paikalleen. Näytti vielä oudommalta. Laukun kantokahvat roikkuivat hassusti olkahihnan alta, vein laukun hyllyyn takaisin. Huomasin toisen punaisen, hieman pienemmän olkalaukun, mutta sen materiaali kiilteli liikaa. Entä jos sittenkin ostaisin mustan, muodikkaamman kuin minua vuosia palvellut, vielä käyttökelpoinen pehmeä pussimallinen? Mutta kun aloin muistella, mikä määrä eri kokoisia ja mallisia mustia laukkuja kotoani löytyi, päätin että ei sittenkään mustaa.

Palasin syysruskan punaisen laukun luokse, sovittelin sitä uudestaan käsivarrelleni. Totesin että väri ei riidellyt vanhan vaaleanvihertävän syystakkini kanssa, kuvittelin miten se pirtsakoittaisikaan muita, tummasävyisiä takkejani, joten päinvastoin kuin olin suunnitellut, minun ei ehkä tarvitsisi hankkia uutta takkia lainkaan! Päätin ostaa laukun, jonka hintakin oli kohtuullinen, ei siis todellakaan mikään monta sataa euroa maksava merkkilaukku. Kotiin palattuani tutustuin siihen tarkemmin, löysin jokaiselle lokerolle käyttötarkoituksen, kaikki mukana kuljetettavat tarpeelliset tavarani löysivät oman paikkansa.

- Miks sullon kassi mukana? Pienempi lapsenlapsi oli kysynyt kun olimme istuneet katsomassa isonsiskon tanssinäytöstä. - Tämä mikään kassi ole, vaan Jouni-merkkinen olkalaukku, sihahdin hänelle. Hän halusi nähdä mitä kaikkea siellä on. Kaikkea mitä nainen tarvitsee, kuiskasin, mutta hän ei antanut periksi ennen kuin tanssinumeroiden välillä olin esitellyt laukkuni sisällön.

Otti aikansa ennen kuin uusi laukku alkoi tuntua omalta. En löytänyt painonapin vastakappaletta kuin etsinnän jälkeen. Jos vedin vetoketjun kiinni, painonapin saattoi jättää auki, mutta vetoketjun ees taas vatuloiminen olisi ollut hankalaa. Jos taas jättäisin molemmat auki, miten helppoa varkaan olisikaan vaikkapa kauppatorin tungoksessa siepata lompakko laukustani. En yleensä levittele torilla lompakkoani, vaan taskussani on pieni kolikkokukkaro ostoksia varten, silti. Ja miten paljon helpommin siepattavissa kädessä kannettava laukku olisikaan kuin olalla tai kainalossa kuljetettava, pohdiskelin ensimmäisellä uuden laukun kanssa tekemälläni kaupunkireissulla. Voi toki tämänkin laukun mytätä kainaloon ilman että kiinnittäisi olkahihnaa, mutta eniten edukseen se on joko kädessä tai käsivarrella, samaan tapaan kuin lehtikuvissa julkkisnaiset kanniskelevat isoja merkkilaukkujaan.

Nyt olen jo tottunut laukkuuni, suorastaan rakastan sitä enkä haluaisi lähteä mihinkään ilman uutta syysruskan punertavaa laukkuani. En enää ajattele, suljenko vetuketjun, nepparin vai molemmat, en purista sen kahvoista kaikin voimin kiinni siltä varalta että joku yrittää siepata sen. Enkä halua siihen olkahihnaa, olenhan vuosikymmenten ajan kannatellut oikealla olkapäälläni mitä erilaisimpia laukkuja niin että kropppanikin lienee vääntynyt toispuoliseksi. Eläkeläisjärjestön tilaisuudessa laitoin laukun toisella puolellani olleelle tyhjälle tuolille. Tuskinpa siihen kukaan kiinnitti mitään huomiota, mutta semmoinen ihme tapahtui, että ekakerran voitin arpajaisissa! Punaisen pöytäkynttilän. Harmi vain että laukku on hiukka liian iso teatteriin, konserttiin tms., joten sinne on otettava vanha musta "Jounikassi" ainakin siihen asti kunnes olen vaihtanut senkin pirtsakamman väriseen.

10 kommenttia:

 1. Jess ystäväni!! Juuri noin. Uusi käsilaukku antaa kantajalleen uutta pontta ja mikseipä ryhtiäkin. Saman tekevät uudet kengän, joita ei ole aikonutkaan ostaa. Sekä laukussa että kengissä on paljon enemmän kuin uusissa vaatteissa. Ainakin minulle.

  Antoisa kirjoitus. Taidan huomenna ostaa perässävedettävän matkakassin lisäksi uuden käsilaukun. Ja silmälasit. Nekin tuovat mukanaan enemmän ilmettä ja hymyä. Ja tietenkin näkökykyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin laukun värisiä nahkakäsineitäkin, mutta koin että ne olisivat vieneet laukun lumosta osan, että laukku riittäköön väriläiskäksi.

   Poista
 2. Ai että se istuukin hienosti tuolissa.Istuu takuulla vaatteisiisi ja käsiisi. Tykkäätte toisistanne. Ja värikin paras mahdollinen tähän vuodenaikaan varsinkin. Miekii tahon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan kohta kuin toinen ihoni, tuo laukku, pehmeäkin kuin mikä.

   Poista
 3. Nätti laukku. Mulla on melkein samanvärinen, ehkä pikkasen rusehtavampi tämänhetkinen kauppalaukkuni. Uuden laukun tuoma ilo on mukava tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Katselen jo kauppojen laukkuvalikoimia sillä silmällä että kohta vuosia palvellut musta iltamenolaukkunikin vaihtuu värikkäämpään.

   Poista
 4. Just eilen aattelin ihan samaa, laukun ostoa, en kuitenkaan vielä ostanu, mutta toi laukku on hienon värinen, sopisi munkin uuteen hiuslookkiin. Näköjään toisen innostava kirjoitus
  antaa virikkeitä ittellekki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin laukun osto muhi mielessä pitkään. Voi olla että ajatus punaisesta laukusta syntyi jo pari vuotta sitten keväällä kun näin tuttavallani sellaisen! Hän kertoi itsellään olevan myös saman sävyiset kävelykengät.

   Poista
 5. kivasti kerrottu tarina ja laukkukin voi olla se syyspiristys.. ah, minulle se olisi nyt esim.. viikko kylpylässä..jossa oli kuntosali...olen jo tsekannut hintoja, Virossakin on jo hinnat nousseet huimasti, muutama vuosi sitten siellä sai olla viikon parin päivän kotimaan kylpylä hinnalla..

  VastaaPoista
 6. Mun edellisestä kylpylämatkasta on vuosia ja silloin hinnat Virossa olivat todella edulliset. Nyt en ole hintoja katsellut kun en ole ollut aikeissa mennä ja hintatason noustua taitaapi jäädä menemättä. Kyllä uusi laukku pirtsakoittaa mieltä ja vanhaa harmaata takkia!

  VastaaPoista