keskiviikko 28. elokuuta 2013

Tule syyskuu!


"Onko tälle mitään selitystä, että lämmin sää vaan jatkuu? Uutisankkuri kysyi meteorologilta. On, elokuussa on kesä!"

Päivän Näppis tämän päivän Etelä-Suomen sanomissa. Postasin sen faceen, mutta silkkaa vaatimattomuuttani jätin kertomatta, kenen lähettämä ko. näppis oli. Niin että jotain minultakin sentään vielä julkaistaan! Nuori meteorologi ei tosin vastannut noin näppärästi, vaikka mieli varmaan teki, vaan selitteli ilmavirtauksia tms.

Lumoavan lämpimät elokuun päivät jatkuvat, mutta iltatuulessa on syksyn sävel. Kesä on kiihkeydessään vaativaa aikaa, syksy tyyntynyt ja levollinen kuin vanha nainen. Kohta ei tarvitse - eikä tarkene - istua parvekkeella, kuljeskella puistoissa, rannoilla kesää kokemassa, vaan voi kaikessa rauhassa virittäytyä sisähommiin, minkä nyt välillä piipahtaa ulkona syksyistä luontoa ihailemassa.

"Syksy oli aina ollut hänelle vakavaa ja työteliästä aikaa, syksyllä hän oli kirjoittanut parhaat runonsakin, ne joista itse eniten piti. Kesällä jokin osa hänestä nukkui tai oli poissa. Sielu oli kuin lintu, joka kävi ruumiin ulkopuolella, lensi puusta puuhun, metsästä metsään. Syksyllä sielu tuli takaisin ja katsoi häntä, itseään silmiin." ( Lainaus Jaan Kaplinskin kirjasta "Sama joki.")

Kun kevään heräämisen, haltioitumisen aika oli ohi, kesä liukui tasaisena vihreänä nauhana. Väriläikkinä olivat tapaamiset läheisteni kanssa, parit nuoruudenystävien synttärit, iltapäivä entisten eestin kielen opiskelijoiden seurassa. Eesti keelt emme räägineet, suomeksi sujui paremmin ja hauskaa oli! Retket mm. Urajärvelle ja Asikkalaan, edellisessä jutussa kertomani höyryjunamatka Heinolaan.

- Mikä häikäisevän valkoinen teltta tuolla mäen kumpareella on? Ihmettelen Heinolan satamapuiston polkua kävellessämme.- Morsian, seuralaiseni sanoo. Niinpäs onkin! Kodan muotoisen teltan yläaukosta kohoaa valkoisen korsetin verhoama vyötärö, paljaat olkapäät ja kaula, tumma nutturakampaus, kasvojen vaalea soikio. Kädessään morsian pitelee kukkakimppua, toisella kädellään hän asettelee laajahelmaisen pukunsa päällä olevia ohuita kangashetaleita, kohentaa asentoaan. Kahden mustiin pukeutuneen miehen kamerat räpsyvät kilpaa. Varmasti mukana oli myös sulhanen, mutta olin niin häikäistynyt morsiamen kauneudesta että en huomannut häntä. Ajatukset kiirivät omaan nuoruuteeni. - Olen kerran, kauan sitten pelännyt tällä samalla joella pienessä pikaveneessä, sanon kun istumme puiston penkillä, katselemme sataman venerivistöjä. Pelkäsinkö silloin vai onko pelon tunne liittynyt muistikuviini myöhemmin, en ole varma.

- Mummi, sulla on takki nurin päin! Seuralaiseni kikattaa kun alkaa ripotella vettä ja meille tulee kiire lähteä puistosta pois. Niinpäs onkin, kiiltävä vuoripuoli päällimmäsenä. Ähellän takin toisin päin ja mennään. Olemme ostaneet höyryjunaan vain menolipun ja palaamme illansuussa vakiobussilla kotiin. Bussi pysähtyy joka pysäkillä, kiertää ureheiluopiston kautta. Seuralaiseni nukkuu, pää kopsahtelee auton ikkunaan. - Laita pää tähän mummin olkapäälle, kuiskaan. Hän laittaa. Hipaisen kädelläni hänen hiuksiaan. Nuttu nurin, onni oikein, ajattelen.

10 kommenttia:

 1. Juoheva kertomus, kuten aina.
  Olen samaa mieltä, elokuussa ON vielä kesä. En ole koskaan ymmärtänyt, että heti lomien jälkeen elokuun alussa aletaan vouhottaa jo syksystä. Missä muuten olisi ne meidän 3 kesäkuukautta, kun toukokuu mielletään kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotainhan uutisten lukijan on ilmeisesti säätietelijälle sanottava, mutta tämä oli kyllä tyhmintä mitä olen kuullut. Muuten ihan asiallisella uutisankkurilla joko pohjolan vuodenajat hakusessa tai ajatukset muissa asioissa!

   Poista
 2. Nuttu nurin, Onni oikein
  :D
  Vanha hieno hieno sanonta ja tosi.
  Mutta yleisesti ottain.
  Hyvä juttu, tämä (kin) juttu jälleen kerran.
  Kyllä se yxennustaja tiesi.
  Sehän sanoi että kesä tulee vasta ellokuussa ja lämintä piisaa vielä syyskulle asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan ainakin yhden kesäisen lämpimän, suorastaan helteisen syyskuun, vaikka illat olivatkin jo viileät ja yöt kylmiä.

   Poista
 3. Tavoitan tunnelman.."Iltatuulessa on syksyn sävel".Samoin Jaan Kaplinskin sanat:"Syksyllä sielu tuli takaisin ja katsoi häntä, itseään,silmiin".Rakastan kesää,mutta syksyihminen olen.Kosketus omaan sisäiseen maailmaan on läheisempi,herkempi ja todempi.
  Hyvää syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kesällä on tunne että siitä pitää nauttia, sitä pitää ehtiä "viettää" ennen kuin se loppuu,syksy on levollisempi, syksy vain ON. Lapsuuden kesät olivat oma lukunsa, niissä olin kokonaan läsnä.

   Morsian puiston keskellä kohonneella vihreällä kumpareella oli alempaa rantatieltä katseltuna runollinen näky. Jos hänellä oli huntu, sen on täytynyt olla niin seitinohut, että emme nähneet sitä. Alempana puiston nurmikolla jotkut olivat piknikillä... Aikomukseni oli jatkaa juttua syksyn tunnelmissa, mutta tarina päätti itse itsensä kotimatkan tunnelmiin.

   Poista
 4. Voi sentään Petriina, että luen Sinua! Olet oma maailmasi ja se saa lukijat nauttimaan teksteistäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi miten tuo "oma maailmasi" hiveleekään mieltäni! Kaikki kommentit pistävät ajattelemaan, mutta tämä havahdutti minut vaalimaan sitä omaa maailmaani. Pohdin myös yleisemmällä tasolla sitä, miten moni meistä joutuu muokkaamaan omaa maailmaansa soveltaessaan sitä muihin, muiden maailmoihin, ehkä jopa luopumaan siitä ja samalla kadottamaan oman sisimmän itsensä. Seuraukset saattavat olla tuhoisat.

   Kiitos kaikille kommenteistanne samoin kuin teille, jotka olette käyneet, käytte lukemassa, tai ehkä vain kurkkaamassa, mutta ette kommentoi!

   Poista
  2. Ihana juttu Petriina, syyskuukin oli kaunis. Elokuu on vielä kesäkuukausi, joten sitä ei tartte ihmetellä eikä oikeastaan syyskuutakaan:) Tuo takki nurin onni oikein nauratti, sillä itselläni on monesti takki nurinpäin ja paitakin, ja ainakin kerran jopa ristiäisissä pusero, olin sylikummi, mutta onneksi kukaan ei hämärässä kirkossa sitä huomannut:)

   Poista
  3. Mä olisin varmaan tullut nuttu nurin päin kotiin asti ellei matkaseuralainen olisi huomannut sitä!

   Poista