torstai 18. heinäkuuta 2013

Uusi passi


Niin kuin eräässä aikaisemmassa jutussani kerroin, kauppakeskuksen pikakuvaamossa minusta ei voitu ottaa  passikuvaa syystä jota tiedä en. Menin kaupungin vanhimpaan valokuvaamoon ja siellä palvelu pelasi! Kuvasta tuli ihan kelvollinen, hiukan unisen näköinen kylläkin, mikä johtui siitä että olin unohtanut maalata silmät päähäni. Riensin  saman tien poliisiasemalle vain saadakseni varmuuden sille tosiasialle, että  ilman ajanvarausta passia ei todellakaan pääse tilaamaan muuten kuin hätätapauksessa eikä minun tapaukseni ollut sellainen. Ensimmäinen vapaa aika oli kolmen viikon kuluttua.

Kolme viikkoa myöhemmin olin paikalla jo puoli tuntia ennen määräaikaa ja hyvä niin. Edellisiä varauksia oli joko peruttu tai asianosaiset olivat unohtaneet tulla, joten pääsin heti antamaan sormenjälkiäni. Oikean käden etusormesta jouduttiin ottamaan useampaan kertaan, vasemmasta onnistui heti. Nimikirjoitus lipsui liukkaalla alustalla, niin että se jäi roikkumaan alas päin kuin lehmän häntä. Passi olisi noin viikon kuluttua noudettavissa R-kioskilta. Toivoin voivani hakea sen kaupungin keskustasta, jonne pääsisin yhdellä bussilla, mutta sen sanottiin tulevan asiakkaan asuinpaikkaa lähinnä olevalle kioskille. Kännykkääni tulisi tekstiviesti, mistä ja milloin se olisi haettavissa. Ei muuta kuin odottamaan!

Lopen uupuneena kävelin poliisiasemalta keskustaan päin ja  ruokakaupassa käynnin sijaan päätinkin mennä ravintolaan syömään! Sama paikka ja samanlainen kanaleike kuin edellisellä kerrallakin, paitsi että tällä kertaa en halunnut sitä riisipedillä vaan ranskanperunoiden kera. Harkitsin ruokajuomaksi talon viiniä, mutta otin kuitenkin vettä. Ilokseni huomasin että vesikin näyttää ja maistuu sitä paremmalta mitä kauniimmasta lasista se tarjotaan. Lähipöydässä ilmeisesti isä ja poika söivät pitsaa. Tuntui hyvältä  kuulla että heillä tuntui olevan kovasti puhuttavaa toisilleen. Mitä vielä! Isähän puhui koko ajan kännykkäänsä ja vastapäätä istunut poika pisteli kaikessa hiljaisuudessa pitsanpalasia suuhunsa. No, ehkä he olivat jutelleet keskenään jo ennen kuin olin tullut paikalle, puhelun päätyttyä kumpikin söi vaiteliaana kunnes iskän puhelin soi jälleen vai olisiko hän soittanut jollekulle, en rohjennut niin tarkkaan seurata. Hän nousi seisomaan, arvelin hänen ehkä haluavan mennä ulkoterassille puhumaan, mutta poikakin nousi, otti lippiksensä ja meni isän perästä kadulle ja he lähtivät menemään pois päin. Voihan olla että poika oli ollut ainoastaan tyytyväinen että sai syödä rauhassa sen sijaan että olisi pitänyt vastailla iskän ehkä hyvinkin typeriin kysymyksiin.

Kotiin palattuani tarkistin että minua lähinnä oleva R-kioski oli viehättävän omakotitaloalueen toisella puolella. Menomatka  bussilla, pois päin kävellen tai jos olisi sopiva lenkkeilysää, sauvakävellen kumpaankin suuntaan. Ehkä samalla poikkeaisin siellä suunnalla olevassa lähikirjastossakin.

Tasan viikon kuluttua kännykkääni kilahti poliisilta viesti. Passini olisi noudettavissa, ei suinkaan edellä kertomastani paikasta vaan ihan eri suunnalta, matkustajasataman lähellä olevasta R-kioskista! Vaihtamalla paikallisbussista toiseen pääsisin kioskin lähelle, mutta koska tuntui hassulta ajaa ensin kilometrikaupalla ihan eri suuntaan, lähdin heti aamukahdeksalta sauvakävelemään satamaan päin. Viimeisellä pitkällä suoralla väsytti ja nauratti; että miten tämän asian hoitaminen voi ollakin näin monimutkaista!

Tilavan sisäkioskin kanssa saman katon alla oli kauppaketjun elintarvikemyymälä sekä pari pienempää kauppaa. Kioskissa istui rivi raavaan näköisiä miehiä lottoamassa ja totoamassa. Myyjätär kysyi nimeni ja kehotti odottamaan kolme minuuttia, mistä päättelin passeja säilytettävän viivelukollisessa paikassa. Palveltuaan pari kolme muuta asiakasta hän huudahti jotakin, mistä en saanut selvää, olisiko ollut nimeni tai jotain passiin liittyvää, mutta minkä arvelin tarkoittavan minua. Annoin poliisin lähettämästä  tekstiviestistä kopioimani tunnistetiedon sekä näytin vanhaa passiani, minkä jälkeen kuittasin ottaneeni suljetussa kirjekuoressa olevan uuden passini vastaan. Kerroin olettaneeni, että voisin noutaa passin minua lähinnä olleesta kioskista, mutta myyjätär sanoi että kaikkiin R-kioskeihin passeja ei voida toimittaa, koska kaikissa ei ole valmiuksia hoitaa noutopalvelua.  Siitä, miten turvallista tai turvatonta passiliikenteen  hoitaminen ylipäätäänkään kioskien välityksellä on, voitanee olla montaa mieltä. 

9 kommenttia:

 1. Kiva juttu! Aikamoista seikkailua sinulla passin kanssa kuin myös minulla. Ehkä kerron siitä jossain vauheessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro, olisi kiva tietää sinun passiseikkailustasi myös. Hiukan vanhakantaiselta tää passin noutosysteemi nykypäivänä tuntuu, mut voihan olla että muissakin käytännöissä aletaan palata entisiin aikoihin!

   Poista
 2. Kyllä passi on muuttunut ensimmäisestä passistani. Siinä oli hiusten väri, silmien väri ja ammatti. Nythän nuo muuttuvat jatkuvasti kansalla, sormenjäljet on ainoat jotka pysyy. Suomen passi on haluttua tavaraa varkailla, saa olla varovainen.
  Kyllä sua juoksutettiin passisi perässä, senkin takia se on arvokas. Mulla ei ole ajokorttia, passi toimii henkkarina, eikä varsinaisena passina, eihän siihen enää saa leimojakaan rajoilla. Ennenvanhaan oli kiva katsella ja muistella missä oli käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne leimat olivatkin tosi mielenkiintoisia. Varsinkaan jos passissa ei saanut olla tietyn maan leimaa mikäli aikoi päästä toiseen tiettyyn maahan matkailemaan.

   Poista
 3. Kyllä asiakkaan pitäisi saada valita R-kioskinsa. Siis sinne keskustaan olisit voinut saada passisi. Lisäksi jos jättää passia hakematta, se palautetaan Poliisiasemalle.

  Minäkin mietin turvallisuusasioista. Toisaalta passi voidaan mitätöidä, jos se katoaa ja näin jää poliisiaseman virkailijoille enemmän aikaa muiden työtehtävien hoitoon. Se taas on hyvä asia, kun valtio säästää ja virkailijat ovat ylityöllistetyt. Tietysti, toivon kymmenen vuoden passit takaisin, kun nyt melkein kaikki kansalaiset tarvitsevat passia nykyisin!!

  Pitää tarkistaa voiko jo nyt varata aikaa, kun passini menee umpeen lokakuussa.

  VastaaPoista
 4. Passini olisi ollut noudettavissa R-kioskilta heinäkuun loppuun asti, sitten se olisi palautettu poliisiasemalle. Eri paikkakunnilla lienee passin tilaamisessa erilaisia käytäntöjä. Vielä keväällä täälläkin saattoi varata ajan tai mennä poliisiasemalle jonottamaan, eräs tuttavani oli joutunut jonottamaan 3 tuntia, toinen päässyt melkein heti palveltavaksi. Nyt ainoastaan ajanvarauksella. Varasin ajan netin kautta.

  VastaaPoista
 5. En tilannut aikaa, pääsin melkein heti ja tietojen, kuvan ja sormenjälkien jälkeen viikon päästä noudin passini samasta paikasta eli poliisiasemalta... nyt en ole tarvinnutkaan sitä kuin pari kertaa, äkkiä käyttöön kun maksoikin kuvineen 50 euroa ja viiden vuoden passi oli.. voi hitsi kohta taas niihin hemmetin passikuviin, viimeksi otettiin aika monta kertaa että olin tyytyväinen, enkä sittenkään ollut ja edelliskerralla joskus 15 - vee särkyi kamera hah, hah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin sujuvasti passin uusimisen soisi sujuvan kaikkialla ja muistaakseni on joskus sujunut täälläkin. En ymmärrä, miksi valokuvia tehdään 4 kappaletta, vaikka passia varten ei nykyään tarvita kuin yksi. En mä ainakaan niitä kolmea aio missään käyttää enkä kovin monelle näyttää!

   Poista
  2. No ei todellakaan!!! Kai ne varalle tekee, että jos jollakin onnistuu, mitä kyllä sopii vähän epäillä, niin voi jälkipolville näyttää:) Kaksikin riittäisi ja jää vielä särkymävarakin.

   Poista