lauantai 1. kesäkuuta 2013

Langattomat


 

Istun parvekkeella kuulokkeet päässä kuin avaruusoliolla, luen kirjaa, syön jäätelöä, kuuntelen keittiön radion välittämää Muistojen bulevardia. Parvekelaatikossa pari päivää sitten istuttamani petuniat availevat nuppujaan, krassit näyttävät viihtyvän paremmin altakasteluruukussa kuin aikaisempien kesien sinisessä emalivadissa. Orvokit kärvistelevät amppelissa sen näköisinä että vettä tänne ja äkkiä! Pihapihlajan oksat kannattelevat yön aikana auenneita kukkiaan kuin lumipalloja. Niiden kirpeän makea tuoksu tuntuu ilmassa. Ja kielot, kielot tuoksuvat niin että ensi kertaa elämässäni saan niistä päänsäryn. Vai langattomista kuulokkeistako toispuolinen vihlova tunne pääkopassani johtuu?

Tuttavani oli kiitellyt langattomia kuulokkeita, kehottanut minuakin hankkimaan sellaiset. Kun mainitsin asiasta viikonloppuvierailulle tulleelle pojalleni, hän lähti oitis ostamaan minulle niitä. Kuulokkeiden mukana tuli pyöreä musta läpyskä, jonka keskellä sojottaa kymmenen sentin korkuinen ohut antenni. Läpyskään kiinnitetty sähköjohto seinään, kahdesta ohuesta johdosta pitemmän pää tuikataan telkkarin kyljestä tai radion takaa löytyvään pieneen pyöreään aukkoon, jolloin ääni siirtyy irrallisiin kuulokkeisiin. Sitä ennen toisen kuulokkeen kyljessä oleva virtanypykkä on tietenkin pitänyt kääntää punaiselle. Ja sitten vain kuulokkeet korville ja kuuntelemaan!

Huudatin euroviisuja täysillä yötä myöten ilman että naapureille olisi kuulunut hiiskaustakaan. Kuuntelin parvekkeella Lauantain toivottomat, jotka tosin sillä kertaa kertaa soivat ihanan nostalgisina, toivottuina. Monet kotimaiset keskusteluohjelmat, elokuvat ja kuunnelmat on äänitetty niin epätasaisesti, että hyväkuuloinenkin joutuu kipristelmään kuuloaan, kuulokkeet auttavat siinäkin. En tiedä, miten laaja langattomien kuuluvuusalue on, eli voisiko niillä kuunnella radiota vaikkapa penkillä pihatammen alla?

- Tästä voi säädellä äänen voimakkuutta, pienempi lapsenlapsi huomautti kun näki minun räpläävän television kaukosäädintä. En ollut huomannutkaan toisen kuulokkeen kyljessä, pimeään syvänteeseen upotettua pikkuruista mustaa pylpyrää, jota pyörittämällä ääntä saattoi säädellä. Ilmeisesti poikani oli esitellyt senkin, mutta asia oli mennyt ohi korvieni. Kuten moni muukin asia. Terveyskeskuksessa tehdyn kuulontutkimuksen perusteella minua ei oltu kuitenkaan voitu laittaa kunnalliseen kuulokojejonoon. Olisi pitänyt kuulla huonommin! Yksityiseltä hankittuna kuulokoje tulisi turhan kalliiksi, varsinkin kun kuuloni tuntuu kuulontutkimuksen jälkeen aivan kuin entisestään elpyneen! Mutta ajoittainen vihlova tunne päässä? Johtuuko maljakkoon tuomistani kieloista vai langattomista?

Kuten aikaisemmin olen kertonut, en voi olla tietokoneen äärellä yhtä mittaa tuntikausia tulematta huonovointiseksi ja pitkän kännykkäpuhelun aikana korvan ympärystää alkaa kuumottaa, eli lienen lievästi sähköallerginen. Luin jostain, että nimenomaan langattomien laitteiden käyttöä tulisi välttää. Koskeeko se myös langattomia kuulokkeita, en tiedä. Varmuuden vuoksi toistaiseksi käytän niitä vain tarvittaessa. Esimerkiksi rondo classic kanavalta tuleva musiikki tuntuu parhaalta ilman kuulokkeita, niin pienellä volyymilla että siihen voi vaikka torkahtaa...

Kuulokkeilla voi kuunnella kymmenen tuntia, minkä jälkeen akku on ladattava. Pyöreään mustaan läpyskään liitetty sähköjohto seinään ja lyhyempi ohut johto...mihin? - No niihin kuulokkeisiin tietenkin, poikani hymähtää. Lautaus kesti kymmenisen tuntia eli niin kauan kunnes läpyskän punainen valo sammui.

8 kommenttia:

 1. En ole nähnyt tarpeelliseksi hankkia itse minkäänlaisia kuulokkeita, mutta voisi olla hyvä idea tehdä niin ja kokeilla ainakin. Joitain vanhoja toisten ostamia kyllä löytyy laatikoista, mutta kun ei ole kiinnostusta niihin ollut. Ripranie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulokkeilla kuunnellessa voi esim. tehdä hommia muissa huoneissa missä radio on, mutta yllättävän pian kymmentuntinen taas tuli täyteen ja kuulokkeet joutuivat lataukseen. Ilmeisesti minulle nykyään hyvin harvinainen päänsärky ei johtunut niistä,koska enää sitä ei ole ilmennyt.

   Poista
 2. Huomenta.
  Mukaansa tempaava juttu jälleen kerran Petriinalta.

  Toiseksi alimaiseen sanoisin että korvan kuumotus vainko ka yksistään. Entä verkkokalvojen kuumotus, tunnetko sen silmissäsi. Jos sinulls on lasit, ota ne pois, ja kokeile.

  Mulla alkoi silmissä kuumottaa, (silloin, kun oli niitä vanhanaikaisia NMT puhelimia lähetysteho 7-15w) hieman ennen puhelimen soittoäänen kuulumista.
  Tästä silmien kuumotuksesta tiesi, että puhelu tulee. Se oli pettämätön viesti. Korjaantui, kun tuli nämä nykyiset pieni lähetys tehoiset kännykät.

  Tämä kuumotus oli samankaltainen, kuin syntyy tuijottaessa avotulta yhtäjaksoisesti liian läheltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut mitään silmäoireita ja onneksi ylipitkiä kännykkäpuheluita, joiden jälkeen korvan ympärystä kuumottaa, on aika harvoin. Kuuntelin eilen illalla kuulokkeilla kahden ja puolen tunnin pituisen radio-ohjelman ilman että päätä olisi alkanut särkeä.

   Poista
 3. Vaikuttaa hyvältä idealta, Petriina! Pelkään aina häiritseväni naapureita, kun katson telkkaria. Mistä tietää mitä kuuluu toisella puolella seinää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos perheessä joku haluaa kuunnella/katsoa ohjelmia, joista toiset eivät välitä, siinäkin tilanteessa kuulokkeet ovat hyvät.

   Poista
  2. Tämä kuulokeidea on toiminut meillä jo pitkään, mutta langattomat pitäisi hankkia. Lapsenlapset ja vierailija käyttävät joskus normaaleja kun on pieni asunto niin aina häiriköi toista urheilu tai musiikki, jota ehkä haluaa kuunnella.

   En olekaan ainoa, joka epäilee että kännykkä aiheuttaa ilkeää tunnetta korvaan ja päähän, pistelyä, kuumotusta sun muuta, itse puhun aika paljon joten ilman muuta pitäisi olla puhelin päästä enemmän irti.

   Poista
  3. Alkuinnostuksen jälkeen en ole käyttänyt kuulokkeita moneen päivään, mutta tänään on aikomus kuunnella yks musiikkiohjelma parvekkeella ja iltayöstä radion puheohjelmaa. Olen säilyttänyt myös lankapuhelimen, joka ei kuumota korvaani kuten kännykkä, tosin eipä siihen enää juuri kukaan soitakaan!

   Poista