keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Sukitus


- Niin, minullahan oli se remontti... "Prinsessa Rosa ruususessa" yksi haltijatarkummeista totesi kun häneltä tiedusteltiin, miten sadan vuoden pituinen unitila oli hänen kohdallaan sujunut. 

Minullakin.

Viisi vuotta sitten tehdyn putkiremontin seuraamuksia/ laiminlyöntejä korjataan parhaillaan. "Viemärien tuuletusputkien virheelliset pantaliitokset on korvattu uusilla liitoksilla niissä asunnoissa, joissa liitos voitiin tehdä keittiön tai eteisen hormin kautta. Muiden asuntojen pantaliitokset pitää korjata sukittamalla." Luen viime syksyisestä tiedotteesta, jonka mukaan toimenpide piti suorittaa  alkuvuodesta, mutta kävi ilmi, että sitä ei voitaisikaan tehdä talvella.

Toissa aamuna se sitten alkoi. Toisessa päässä taloa  kaksi miestä kohosi nosturin lavalla ylimmäisen kerroksen kohdalle "sukittamaan." Osa piha-alueesta on eristetty katolta mahdollisesti putoilevien kamojen vuoksi. Asuntoihin sukittajat eivät tulisi muuten kuin ehkä poikkeustapauksessa joissakin ylimmän kerroksen asunnoissa saattaisivat joutua käymään. Eilen illansuussa postiluukusta rapsahti kuitenkin tiedote, jossa kerrottiin remonttifirman edustajien vierailevan jokaisessa asunnossa varmistamassa, ettei sukituksesta aiheutuva ilmanpaine aiheuta sotkua asunnossa ja että mm. pesukoneen ja lavuaarien liitännät pysyvät ehjinä. Tarkastus tehdään päivällä klo 8 - 18 välisenä aikana.

Hitto! Ja minä kun olin suunnitellut käyväni aamupäivällä kaupassa, meneväni vasta sen jälkeen suihkuun ja tukanpesuun, koska illalla on menoa. Nyt piti panna kello soimaan kuudelta, että ehtisin tehdä kaikki aamutoimet ennen kahdeksaa. Tähän tietysti joku sanoo, että oivoi kun monen pitää herätä joka aamu paljon aikaisemmin että ehtii päiväksi leipää tienaamaan. Näin on, ja ihan hyvä että asioista huolehditaan, mutta kun  putkiremontin jälkitarkastuksen lopputarkastuksen lopputarkastusta on riittänyt vuosikausiksi, sitä jotenkin kuvitteli että sen rempan vuoksi ei enää tarvitsisi olla valppaana, kuulostella milloin ovikello kilahtaa. Jos et siinä siunaaman hetkessä ole avaamassa ovea, ne tulevat omilla avaimillaan.

Se hyvä puoli tässä tilanteessa on, että aamukiukusta ja kankeudesta selvittyäni päiväni rytmittyi kummasti ja minähän suorastaan piristyin! Ilman eilistä tiedotetta todennäköisesti "roikottelisin" vielä aamutakki päällä. Nyt on oltava skarppina kaiken tekemisen kanssa, varmistettava että tiskipöytä on siisti eikä altaassa kellu likaisia astioita, kylppärin olin onneksi siivonnut pari päivää sitten. Lähden liikenteeseen jo ennen klo 18, joten minun on sukitettava itseni lähtövalmiiksi makurin oven takana. Tiedotteessa ei tosin kerrottu, minä päivänä asuntojen tarkastus tapahtuu, mutta oletin että tänään. Huomenna on pyhä ja tämän talon osalta sukituksen piti olla valmis tähän iltaan mennessä. Nosturi on kuitenkin yhä  edelleen talon toisessa päässä, jaa, mutta jurinasta päätellen se siirtyykin lähemmäksi ja tämänkin rapun edusta on jo eristetty punaisella nauhalla ja viireillä!  Ulos pääsee vain takaovesta. Onneksi siellä varjon puolellakaan ei ole enää lunta ja liukasta niin kuin muutama viikko sitten vielä oli.

Ehkä asuntoa vaihtaessani olisi pitänyt kuunnella viisaampien neuvoja, hankkia uusi koti, vaikka vähän pienempikin sellaisesta talosta, jossa putkiremontti olisi jo tehty. Mutta olin niin tykästynyt tähän metsäluontoon, etten edes harkinnut muualle muuttoa. Ja miten monta "sukitusta" olisi jäänyt kokematta, miten monta salskeaa remonttireiskaa näkemättä jos asuisin talossa, jossa kaikki rempat olisi jo tehty! Meillä ikkunaremontti lienee seuraavana...

10 kommenttia:

 1. Olen tutustunut tähän sukitukseen omakohtaisesti.4 vuotta sitten,vuoden alussa,aloitettiin meidän talossa putkiremontti,jonka piti olla lyhyt,n.puoli vuotta ja todella vaivaton.
  Odotin silloin pääsyä lonkan leikkaukseen ja jouduin perumaan leikkausajan kaksi kertaa,koska remontti siirtyi,siirtyi...koska yht`äkkiä vaihdettiinkin menetelmää ja uuden menetelmän hallitsijat jouduttiin tilaamaan Ruotsista,koska firmassa kukaan ei tätä hallinnut.Mainittakoon,että kyseessä oli suomalainen,tunnettu firma.
  Remontti jatkui,jatkui,jatkui.....ja nyt,viime syksynä ja tänä keväänä on viimeisiä jälkiä siivoiltu,takuuseen liittyen.
  Minulle remontti aiheutti monen sadan euron ylimääräisen ansionmenetyksen ,koska jouduin leikkausta siirtämään ja olemaan pitkällä s.lomalla,joka tietenkään ei ollut palkallinen kuin 3 kuukauden ajalta.Korvausta ei kuitenkaan ,hakemuksesta huolimatta,firmalta irronnut.
  Taloyhtiö korvasi asukkaille kuukauden vuokran,aikoinaan,ja nyt viikon hyvityksen jälkeen päin.
  Remonttimiehet ,silloin aikoinaan ,kulkivat ovista miten sattuu,eivät siivonneet jälkiään. Vieläkin v.....aa,vaikka en rumasti sanokaan,vaan PIIP!

  VastaaPoista
 2. No voi harmi. Joissain taloyhtiöissä putkiremontti tehdään kai kokonaan sukittamalla, meillä putket olivat kai jo niin hauraat että ne uusittiin silloin viisi vuotta sitten kokonaan. Tuttua minullekin tuo remonttimiesten miten sattuu kulkeminen ja vaikka evakossa ollessani postia varten oli eteisessä laatikko erikseen, lehdet, kirjeet ym. löytyivät kaikkialta muualta mut eivät siitä laatikosta!

  VastaaPoista
 3. Ovat kyllä tosi kenkkuja kaikenlaiset korjaukset ja remontit, jossa oma kotonaolemisen aikataulu häiriintyy. Minulla on putkiremppa edessä joskus tulevaisuudessa, ensi vuonna tehdään tarkastus putkistoon.
  Keväällä korjailtiin jotain televisioiden johtoihin liittyviä juttuja, ja yllätyksekseni ne kulkivat olohuoneen ja eteisen seinien sisällä, en ollut ajatellut missä ne ovat. Yksi nuori mies istui antennijohtopaikan luona olohuoneessa ja toinen veteli johdot rappukäytävään sieltä seinastä ja smantien kirkottiin uudet tilalle. Ja tätä varten piti laittaa asunto putslaakiin! Luulen, että monet nuoremmat eivät välitä, asunto on niinkuin on, mutta me vanhat jäärät pidämme kunnia-asiana, että kaikki näyttää siistiltä.
  Viime kuussa olin sairaana sängyssä, kun ovikello soi vaativasti. Menin sängystä ihan yöpaidassa avaamaan oven ja sieltä tuli nuori mies asentamaan television kanavat johonkin uuteen tilaan. Olin sen verran sairas, että istuin tyynesti yöpaidassani olohuoneessa ja katselin puuhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, nuoret ovat näissäkin asioissa huolettomampia. Erään lopputarkastuksen lopputarkastuksen jälkitarkastusta odotellessani vävyni totesikin, että remonttimiehet ovat nähneet niin monenlaisessa kunnossa olevia huusholleja, että niitä varten ei tarvitse paikkoja järjestellä, eivät edes muista millaiselta missäkin paikassa oli näyttänyt. Silti... Anoppini kertoi naapuristaan, joka oli siivoillut asuntoaan että kehtaisi avata oven seuraavaksi päiväksi tilaamalleen siivoojalle! Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Saatte minut miettimään oman asuntoni tilaa. Taloyhtiön salaojitus tehty, kattoremontti tehty (siis uusi katto viime kesällä). Kukaan ei ole puhunut putkiremontista, vaikka asukkaamme ovat hyviä keksimään tarpeita. Joskus kyllä todettu, että onneksi putket sijaitsevat seinän ulkopuolella, ettei synny paljon kustannuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä putkiremontista puhuminen oli aloitettu jo edellisen sukupolven aikana, jolloin suurin osa osakkaista oli todennut että kyllä ne putket meidän iän kestää... Eli se olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin, olis säästytty monilta vesivahingoilta.

   Poista
 5. Petriina, pelkäätkö että pian joudut asumaan aivan kuin olisi vesi sukassa ja alkaisi hiljakseen tippua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtä epävakaalta tää välillä tuntuu. Tosin sukittajat ovat jo siirtymässä seuraavan talon kohdalle.

   Poista
 6. Mielenkiintoista tekstiä erittäin kurjasta aiheesta.
  Meillä putkiremppa on suunnitelmissa joskus 10-15 vuoden kuluttua, mutta kuinka nopeasti tuo aika sitten kuluukaan..

  Meillä ramppas ikkuna- ja patteriremontin yhteydessä poikia kuin pipoa toissa kesänä, ei olis tullut mieleenkään siivota heitä varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen kauhulla mahdollista edessä olevaa ikkunaremonttia, vaikka voihan se olla ihan mielenkiintoistakin!

   Poista