torstai 18. huhtikuuta 2013

Passikuva


Aioin laittaa jutun otsikoksi "ikärasismia", mutta kun en mielestäni  ole sellaista kovin usein kokenut enkä ole varma, oliko tänään kokemanikaan sitä, laitoin nimeksi passikuvan, joka tosin jäi ottamatta.

Passini oli vanhentunut jo viime vuoden kesäkuussa, mutta kelpasi henkilötodistukseksi syksyn kunnallisvaaleissa, kumpikaan vaalivirkailijoista ei kiinnittänyt päivämäärään huomiota! Kaupassa kortilla maksettaessa ei enää tarvitse todistaa henkilöllisyyttä, mutta siltä varalta että innostuisin lähtemään ulkomaanmatkalle, päätin vihdoin viimein hankkia uuden passin. Kampaaja oli eilen muotoillut hiukseni, olin muutenkin laittautunut tämänpäiväiseen eläkeläisjärjestön tilaisuuteen, joten kotimatkalla olisi oiva tilaisuus  poiketa kauppakeskuksen pikakuvaamossa. Ulkopuolella olleessa kyltissä mainostettiin että passikuvaukseen voi tulla ilman ajanvarausta ja kuvat saa odottaessa.

Yhtään asiakasta ei ollut, nuorehko mies istui läppärinsä ääressä, mutta nousi kysymään asiaani. Hän viittasi kankaisella oviverholla peitettyyn nurkkaukseen ja sanoi, että pitäisi odottaa parikymmentä minuuttia. Sanoin käyväni kahvilla sillä aikaa. - Sopii, hän sanoi. Punasin kahvilan nurkassa huuleni, kampasin tukkani ja lehahdin määräajan kuluttua kuvaamoon. Tiskin taakse ilmestynyt nuori nainen tiedusteli asiaani, katsoi sitten kysyvästi läppärinsä ääressä istuneeseen mieheen, joka nousi ja selitti, että kuvaa ei voisi vieläkään ottaa. Tiedusteluuni, miten kauan pitäisi odottaa, en saanut selvää vastausta. En hoksannut katsoa, oliko oviverho vielä paikallaan, eli olisiko sen takana ollut tavallista pitempi kuvaus meneillään vai mistä moinen? Sanoin tulevani jonakin toisena päivänä uudestaan, mihin nuori mies nyökkäsi hyväksyvästi hymyillen. 

Sitä toista päivää ei tule, että siihen kuvaamoon astuisin.  Muistinkin juuri, että vanhassa passissani on samassa kauppakeskuksen kuvaamossa otettu kuva, jonka nähtyään tuttavarouva oli huudahtanut: "Hävitä tuo kuva! Et sinä ole tuon näköinen!" Olin jo ehtinyt toimittaa toisen kappaleen  poliisilaitokselle passia varten. Kun nyt katson kuvaa, ymmärrän tuttavani järkytyksen, kuva on kamala! Niinpä menenkin johonkin kaupungin lukuisista valokuvaamoista, maksan hiukan enemmän siitä että minua palvellaan, ellei, niin ainakin selkeästi kerrotaan syy siihen.

Uutisissa kerrottiin, että vast edes valmiin passin voi noutaa R-kioskista. Enää ei siis tarvita kuin yksi poliisilaitoksella käynti. Eilisessä lehdessä kerrottiin aikojen sinne olevan varattuja moneksi viikoksi eteen päin. Mutta eihän tässä ole kiire, varaan mieluummin ajan hakemuksen jättöä varten kuin jonotan paikan päällä tuntitolkulla, vaikkei kiirettä olisikaan. Olen laittanut tänään pari muutakin hanketta vireille, mutta niistä enempi toisella kertaa.

18 kommenttia:

 1. Hienon passikuvan teit vaan eipä taida kelvata viranomaisille kun nuo kakkulat jäi nenälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Edellisessä passissa olleeseen kuvaan ne piti ottaa kokonaan pois.

   Poista
 2. Olen ihmetellyt samaa, miksi passissa ihminen ei ole itsensä näköinen. Aika kamalia ovat, mullakin on ihan etsintäkuulutetun naama ja olen kuin vieraasta heimosta.
  Onhan siinä tietysti omat vaatimuksensa kuvanoton suhteen, mutta silti :)))
  Ajokorteissa on kuulemma myös "hirveitä naamoja" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus passikuvassa saa pitää lasit silmillä, joskus ei, kuva pitää ottaa suoraan edestä, mutta olisi tosiaan kiva tietää, miten kuvasta tulee ei lainkaan kuvattavansa näköinen! Isäni näytteli aikoinaan passikuvaansa, kertoi että Venäjän rajalla sikäläinen virkailijakin oli säikähtänyt sen nähdessään!

   Poista
 3. Hello Petriina.
  Samaa mieltä tuosta ylläolevasta passikuvasta.
  Lisäpisteitä saa linssien yli katsomisesta.

  Mutta siinä olen ehdottomasti samaa mieltä, että jos palvelualalla olevilta saa ylimielisen palvelun tai koppavan kohtelun, sen jälkeen en ole tuon paikan ovia avannut.

  Sama oli myös yrityselämässä. Koski työnjohtajia, edustajia, tavarantoimittajia hankintamiehiä, tai meille palvelukseen pyrkiviä henkilöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerroin just tyttärelleni puhelimessa, että ikääntyessäni olen muuttunut niin näkymättömäksi että minusta ei voi ottaa enää enää passikuvaakaan!

   Herkitsin eilen soittavani kuvaamoon, kysyväni, mikä oli homman nimi, mutta en viitsinyt enkä jaksanut.

   Poista
 4. Sattumoisin kävin pari päivää sitten Isosiskon kanssa uusimassa hänen passinsa. Meillä oli ongelmia kuvan kanssa, koska mukaan tuomamme koulukuva ei kelvannut. Kello oli neljä (olin lähtenyt aikaisemmin töistä), joten emme ehtineet takaisin enää ennen sulkemisaikaa klo 16.15 hankittuamme uuden kuvan Isosiskolle. En ymmärrä, ettei palvella edes viiteen asti, kun odotussalissa oli ihmisiä jonossa passihaun takia ja uusia tuli koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat ongelmat näköjään kaikilla suuremmilla paikkakunnilla. Lehtitietojen mukaan täällä päin ainoastaan parissa naapurikunnassa passin uusimiseen ei tarvitse varata aikaa eikä jonotus muodostu kohtuuttomaksi.

   Koulukuvat on nykyään niin hyviä ja selkeitä, että on outoa että eivät kelpaa. Onkohan poliisiviranomaisilla ja valokuvausliikkeillä jokin keskinäinen sopimus, että muiden ottamat kuvat eivät kelpaa!

   Poista
 5. Ompa ihmeellistä palvelua??? Täällä periferiassa kaukana Helsingistä aitoa palvelua kyllä löytyy.

  Itse hain passin pari vuotta sitten ja kuva otettiin uusiksi ainakin pari kertaa omasta pyynnöstäni, eikä se niin kamala ollut, kun malli on mikä on. Ehkä tarkka valotus ja lievä jännitys saattaa vaikuttaa tilanteeseen ja nyt on niin tosi tarkkaa millilleen, miten se kuva otetaan, ilmeisesti silmälasitkin pitää ottaa pois? Edellisessä passissa oli reilu hymy, tässä ei saanut hymyillä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole hoksannutkaan että kuvan voi pyytää ottamaan uusiksi, jos eka otos ei miellytä. Jos suupielien pitää antaa roikkua lepoasennossaan eikä niitä saa nostaa yhtään ylös päin... taidanpa jättää passin hankkimisen väliin ja pysytellä kotikonnuilla jossa en sitä tarvitse!

   Poista
  2. Olen välillä niin estoton, että tahdon aivan mitä sattuu ja monesti se vielä onnistuu:) Saa kuulemma ihan pikkuruinen hymynhäivä olla. Mutta tämä oli kyllä niin nätti kuva, jonka itse teit että mitäpä jos pokkana menisit poliisilaitokselle. Sormenjälki otetaan myös..

   Poista
  3. Voisin ottaa tuon piirroksen vaihtoehdoksi mukaani!

   Poista
 6. Olipa outoa käyttäytymistä kuvaamossa. Itse olen aina päässyt melkein heti tuolille istumaan kun olen mennyt ilman ajanvarausta kuvaamoon. Ellei just sit siellä ole ollut joku toinen kuvattavana, mutta eihän se kuvaus kauaa kestä.

  Passikuvat on aina jähmeitä kun pitää katsoa suoraan kameraan ja se on sit se yks "ilme" joka kuvaan tulee kun kamera napsahtaa. Nuorempana se oli aina katastrofi, mutta nykyisin ajattelen että so what, eikä sitä passia niin usein tartte näyttää. Ajokortti on sitten toinen juttu. Mutta siinäkin kuva "nuortuu" kun itse vanhenee. Ei sen niin väliä ole, minusta.

  Hain viime syksynä Espoon Kilon Poliisista passin ajanvarauksella. Ei tarvinnut kauaa odottaa kun nimellä huudettiin. Ja virkailija kertoi (kun kysyin) mikä päivä olisi vähiten ruuhkaisa, ja kun passin sitten hain ao. päivänä, neuvo piti paikkansa.

  Hanki vaan passi, nythän sen saa kuulemma taas 10 vuodeksi, mä jouduin ottaa viiden vuoden, kun hetken ajan annettiin vaan 5 vuoden kestopassi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa nytko taas saa 10 vuodeksi, hyvä tietää, sain vain 5 vuoden ja oli kiva huomio, että kuva nuortuu, kun itse vanhenee, niinhän se on:)

   Poista
 7. Passikuvista on nykyisin,ihan lakisääteisesti,olemassa tietyt ohjeet.Jouduin itse niihin tutustumaan vuosi sitten,kun uusin omaa passiani.Netistä varasin ajan ja hain sitten ilman pitkää odotusta lähimmältä poliisilaitokselta.Kuvan sain vanhasta tutusta kuvaamosta ilman jonotusta ja se on mikä on,eli sitä katsoessa miettii,että minäkö tuossa? :)
  Mutta asiasta toiseen...Tuo sinun "omakuvasi"kertoo taiteilijan lahjoistasi.Ja niistähän on jo aiemmin puhuttukin.Seison sanomani takana edelleen.<3

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommenteista! Tulee kärjistettyä asioita eli en ihan niin turhamainen ole passikuvieni kanssa kuin jutuistani saattaisi luulla, olkoonkin että se viimeisin olikin ylivetokamalan näköinen!

  Netistä voi meilläkin varata poliisilaitokselle ajan ja uskon homman hoituvan juoheasti. Tällä hetkellä ajat on varattu pariksi viikoksi eteen päin. Ja kun osaa mennä oikeana päivänä oikeaan aikaan, ei kuulemma kauan tarvitse jonottaa vaikka ajanvarausta ei olisikaan. Sama se on terveyskeskuksenkin aikojen kanssa, kun soittaa loppuviikosta iltapäivällä, saattaa vastaanottoajan saada hyvinkin pian. Kertomastani valokuvaamosta saamani "palvelu" sen sijaan jäänee arvoitukseksi.

  Paint ohjelmalla on vaikea piirtää kun kynä lipsuu sinne tänne, mutta monen yrittämisen jälkeen sain "passikuvani" syntymään.

  VastaaPoista
 9. Oma passinikin on jo vanhentunut ja olenkin miettinyt hankkisinko uuden. Minulle ainakin mieluinen muutos passin hankintaan. Vaikka passikuvassa on määräyksensä siltikin kuvaamosta riippuu kuinka tiukasti niitä sääntöjä noudattavat. Eri asia sitten on se, läpäiseekö kuva seulan. Sinun Paint-kuvasi on hyvä toisin kuin minulla, kun nykyinen olkapäävammani estää pahasti käden vakautta piirtäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Paint-ohjelmalla piirtäminenkin vaatii harjoittelua ja kynä lakkaa lipsumasta, kärsivällisyyteni ei vain tahdo riittää! Toivottavasti olkapääsi paranee pian.

   Poista