maanantai 4. maaliskuuta 2013

Aiheetonta


Ruoka-aikojen rytmittämän, kahvihetkien täydentämän värikkään viikon jälkeen talvilomavieraani pakkasi laukkunsa ja lähti takaisin sorvin ääreen. Haikailtuani lopun päivää kotoisaksi kokemani perhetunteen perään, nukuttuani melkein kellon ympäri asetuin taas omaan yksineläjän olotilaani, asettauduin koneen ääreen blogijuttua kirjoittamaan, vaan kuinkas kävikään; en tiedä mistä kirjoittaisin!

Edellisessä tarinassani keskityin kadonneen naurun metsästykseen, nyt minulta, joka jokin aika sitten suorastaan pulppusin jutun aiheita, ovat kaikki kadoksissa! Radiosta tulee klassista tauotta; hiljaista rauhallista musiikkia, pianojuoksutuksissa luontokuvia, kevätpuron solinaa, iloisia, kepeitä tunnelmia, melankoliaa, surua, kuvia kuvia...

Ikkunan takana metsikössä paksulti lunta, parin päivän takaisen vesisateen jälkeen lähes 20 astetta pakkasta! Aamuaurinko posotti niin helakasti säleverhon takaa että luulin unohtaneeni illalla kaikki valot päälle. Mutta ei musiikkikuvista kuten ei säätilastakaan ole nyt jutun aiheeksi asti. Vanha hyvä neuvo kuuluukin, että silloin kun juttu ei luista, on paras lukea toisten kirjoittamia tarinoita siinä toivossa että oma luovuuskin samalla aktivoituisi, ehkä vielä parempi keino olisi keskittyä jonkin arkiaskareen suorittamiseen.

Siis, mikähän se nyt olisi? Pakastimen laitoin jo sulamaan, silitettävää pyykkiä on niin vähän, että sen vuoksi ei kannata lautaa levittää eikä rautaa kuumentaa. Lapsenlapsen synttäreille lähtiessä olin sotkenut puuterilla pyhähousuni, vaihtanut mustat juhlahousut jalkaani, joille oli sitten roiskahtanut käsivoidetta, yhtä vaikeasti puhdistettavia tahroja molemmat. Koska seuraava vaihtoehto olisi ollut toppahousut, lähdin läntillisillä. Nyt molemmat pöksyt on pesty, mutta vain toiset kaipaisivat silitystä, joten odottakoot. Pyykkikori pursuaa nimittäin pestäviä vaatteita, mutta ei nyt ihan vielä... Ja siivouksetkin ovat kesken. Talvilomalaisen hakkaamista ja tuulettamista matoista osa odottaa vielä kääröllä, osan olen jo levittänyt puhtaiksi pesemilleni lattioille ja oivoi, miten hyvältä ja raikkaalta heti näytti ja tuoksuikaan! Jos mattoja käyttäisi tämän tästä ulkona, niiden tuomaan raikkauteenkin varmaan tottuisi ja turtuisi, mutta näin ollen muutaman kerran vuodessa toteutettuna sen kyllä huomaa ja tuntee! Keittiön lattian aion kuitenkin pestä vasta sen jälkeen kun olen vaihtanut kukille mullat. Milloin se tapahtuu, on toinen juttu. Multapussi on kuitenkin jo valmiina odottamassa. Ja joko niitä krassin siemeniä voisi/pitäisi laittaa multaan itämään?

Aikatauluttamattoman elämän, niin kiehtovaa kuin se toisaalta onkin, varjopuoleksi helposti muodostuu rytmittömyys, tilanne, jossa mikään tekeminen ei ota tulta, jossa kaiken voi siirtää aikaan "sitten kun..." Ehkä nyt kuitenkin otan itseäni niskasta kiinni ja laitan kakkoskahvit tippumaan. Kahvin kanssa otan palan omenapiirakkaa. Eilen pakastinta tyhjentäessäni otin Laalin ohjeiden mukaan syksyllä pakastamani omenasiivut sulamaan ja valmistin pakastimesta löytämääni murotaikinapohjaan piiraan ja hyvää tuli! Ehkä sitten löytyy jonkinlainen rytmi tähänkin päivään. Lenkille ainakin aion lähteä sitten kun... Eli viimeistään iltapäivällä, jolloin pakkasmittari näyttänee alle kymmentä astetta ja aurinko paistanee niin kuin se vain maaliskuulla voi paistaa, kevättä enteillen.

15 kommenttia:

 1. Eikös jo taas keskiviikkona ole markkinapäivä? Siitähän sitä jutuntynkää voisi löytyä.
  Joskus itsekin kävin ahkeraankin Lahden markkinoilla.
  Voitais vaikka Sinuhessa markkinakahvit juoda?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne, markkinat ylihuomenna, valitettavasti en vain näille maalismarkkinoille pääse. Mutta tulee muita markkinoita ja markkinakahvipaikka Mariankadulla säilynee vaikka tämän hetkisten tietojen mukaan torin alle aletaankin vapun jälkeen kaivaa parkkihallia! Markkinat joutuvat en nyt muista, miten pitkäksi aikaa evakkoon. Minne, se lienee vielä hakusessa. Ensin kaavailtiin linja-autoaseman takaista aukiota, viimeisten lehtitietojen mukaan kojuja ripoteltaisiin Lanun aukiolle (missä niitä on ollut jo nytkin), Hansatorille ja kirjaston aukiolle... ei hyvältä näytä!

   Poista
 2. Kiva taas lukea kuulumisia. Ihmettelin missä hemmekossa olet kun eijjoo kirjotuksia hetkeen näkynyt.

  Tosin ei omianikaan, ja paljolti samoista syistä, sekä kun on muutakin. Nuoruuden olkupyörämatkalta paluu, sen jälkeiset ovat kesken pahasti, vaikka joitakin kuvia olen saanut aiheeseen liittyen.

  Paljolti on olleet tuntemukset samat kirjoitushalujen suhteen. Aihioita, eli siis luonnoksia on taas pilvin pimen vaikkane aikaisemmat kerran onnistuin kaikki melkein julkaisemaan, paria lukuunottamatta, niin nyt niitä on taas huru mykket määriä.

  Mutta markkinakahvit Sinuhessa, sen jälkeen vaikka Erikaan illalliselle ja karaokeen lähinnä viikonloppua ajatellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloin jo itsekin huolestua kun ei suksi (kynä!) kulje! Että kun kirjaa en ikinä saanut syntymään, niin eikö nyt sitten enää blogijuttujakaan?

   Sinulla lienee täkäläisistä menopaikoista kokemusta, Erikassa olen joskus vappuna ollut syömässä ja kerran helteisenä päivänä ohi kävellessäni oli pakko poiketa terassille juomaan kylmää colaa. Karaokepaikassa olen ollut kaksi kertaa; Tallinnan laivalla ja itä-suomalaisessa kirkonkylässä siskon kanssa kauan sitten!

   Poista
 3. Minusta tuntuu, että on sellainen aaltoliike. Joskus keksii kaikenlaisia blogiteemoja, joskus ei mitään ja joskus ajattelee pitäisikö jättää lukijat rauhaan kokonaan...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon aaltoliikkeen minäkin tunnistan. Se hyvä puoli vapaaehtoisessa, vapaamuotoisessa blogikirjoittelussa on, että tässä ei ole sidottu aikatauluihin kuten esim. lehtikolumneja työkseen kirjoittavat ovat.

   Poista
 4. Samaa rytmittömyyttä on täälläkin päin, aina vain väsyttää enkä tiedä miksi. Olin sentään Kouvolan teatterissa lauantaina ja sen jälkeen Asemaravintolassa syömässä. Se piristi kummasti, mutta seuraavana päivänä olin kahta väsyneempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet sentään lähtenyt jonnekin! Onneksi minullakin on lähiaikoina pari mielenkiintoista menoa tiedossa, toiseen on mentävä, toiseen lähteminen on vapaaehtoista ja saattaapi jäädä lähtemättä... Toivottavasti tämä meitä monia vaivaava väsymys helpottaa kevään koittaessa!

   Poista
 5. Tuttu tunne täälläkin Petriina, joskus elämässä on rytmiä ja vauhtia ja kun se hiljenee tulee tyhjyys ja ajattelee että nythän minulla on aikaa taas kirjoittaa niitä ihania aiheita, jotka eivät sitten enää sytytäkään tai ota tulta. Live elämä vie mukavasti voimia ja rytminvaihdos vaikuttaa kaikkeen, kirjoittaminen on tuntuu ruostuvan heti ja kun paussittaa. Ja Marizankin on samoissa tunnelmissa..

  Kaunis tunnelmakuva tässä kirjoituksen yläreunassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttavaa, että monella muullakin ovat kirjoittamisen aiheet välillä ehtyneet. Kun on kirjoittanut lapsesta asti, sitä tuntee putoavansa tyhjän päälle jos siitä joutuisi luopumaan. Päiväkirjaa olen näinä "luppoaikoinakin" sentään kirjoittanut.

   Kuva on otettu tuolta läntisestä kaupunginosasta eräänä helmikuisena iltapäivänä kaksi vuotta sitten.

   Poista
 6. Tuttu tunne, saamattomuus. Tosin se ei minun kohdalla ilmene kirjoittamisen ideointien puutteeseen, vaan noihin jokapäiväisiin askareisiin - ja työntekoon. Nyt viikonloppuna pakotin itseni pakertamaan viimeisetkin (työ)kuvat ja toistaiseksi ei ole huolta duuninteosta, joten nyt pitäisi puuttua kotitöihin, vaan se into ja inspis puuttuu.

  Tosi kuvaallollisesti sait idean puutteestakin täysipäisen tarinan. Eli, älä huolta kanna, kyllä sinulla niitä ideoita syntyy, eritoten kun on taito laittaa ne "paperille". Ne nyt vaan muhii, kohta räjäytät tajuntasi ja ne pulppuaa ulos. :)

  VastaaPoista
 7. Sisältöä on tässäkin kirjoituksessasi vaikka kuinka paljon ja hyvästi kirjoitettuna.

  VastaaPoista
 8. Kuka viisas sanoikaan, että jos jää odottamaan inspiraatiota, voi olla että sitä ei koskaan tulekaan, joten on vain yritettävä tehdä vaikka tikusta asiaa, niin kuin toinen sanonta kuuluu! Kiitos kaikille kannustavista kommenteista!

  VastaaPoista
 9. Jännä ilmiö tuo 'tikusta kirjoittaminen'. Olen huomannut, että silloin juttu on jostain kumman syystä viihdyttävä. En oikein jaksa paneutua kovin asiallisiin ja 'tietoviisaisiin' tarinoihin enää. Kun ikää tulee lisää, tarvitsen kepeyttä ruokaan ja kaikkeen muuhunkin.
  Kirjoittaminen on todella suuri lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kepeyttä ruokaan täälläkin! Ja kuten kirjoittaminen, lukeminen ja musiikin kuuntelukin on sellaista aaltoliikettä, että välillä kevyttä, välillä vähän painavampaa tekee mieli. Mulla on kolme kirjastokirjaa, joille olen aina lisännyt laina-aikaa ja nyt täytyy uskoa, että yhtäkään niistä en saa luetuksi kun sen sijaan erään kirjan, minkä itse ostin, ahmin melkein yhdeltä istumalta.

   Poista