keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Vuosi vanha vaipui hautaan


Ja nyt ei muuta kuin hampaat heiluen uuteen vuoteen! Mielleyhtymä tulee siitä kun kuulin hammaslääkärin toteavan joka toisen hampaani kohdalla: "heiluu." Ja juuri korjaamansa etuhampaan hän arveli voivan lohjeta kun puraisen jotakin. Mutta näillä eväillä, siis hampailla, on nyt vain on elettävä ja pureskeltava. Kun mainitsin meidän pula-ajan lasten huonohampaisuudesta, lääkäri arveli seuraavien huonohampaisten tulevan tämän päivän "sipsisukupolvesta."

Mutta se hampaista. "Vuosi vanha vaipui hautaan riemuineen ja murheineen, ihmissydän puhkee nöyrään rukoukseen, kiitokseen, oi jos vuosi alkava oisi Luojan siunaama... " äitini aikoinaan laulama virsi on viime päivinä soinut mielessäni. Ja sekin tuntui hyvältä kun presidentti uudenvuoden puheensa lopussa toivotti Jumalan siunasta. (Luin juuri erään ex-päätoimittajan blogista, että hän ei pitänyt ko. toivotusta sopivana koko kansan presidentiltä. Totta, että kansassa on paljon niitä, joilla ei mitään jumalaa ole tai joilla on eri jumala kuin valtaväestöllä. Itse näkisin ko. toivotuksen laajemmin: toivotettiin sen jumalan, korkeamman voiman, kohtalon, sattuman jne. johdatusta mikä meillä kullakin on. Siunauksellisuutta, turvallisuuden tunnetta.)

Olin viettänyt joulunpyhät läheisteni kanssa, niinpä vuodenvaihde soljahti oman itseni seurassa. Vuosikymmenten varrella on tullut niin monet ilotulitukset ihailtua, että en enää rynnännyt parvekkeelle rakettien räiskettä katselemaan, ikkunalaseja helisyttävä pauke taustalla kuuntelin radiosta tunnin pituisen "jazz live" ohjelman, jossa vanhoja iskelmiä oli "tuunattu" hauskasti jatsahtaviksi. Televisiokonsertissa esiintyi mm. takavuosien hurmaava tangokuningas Amadeus, mutta eikö hän enää ollut entisessä terässään vai oliko tangojakin "tuunattu" uuteen malliin? Hänen äänensä kohtalokkaan surumielinen sointi kyllä tenhosi kuten ennenkin. Teemalta tulleen "Jättiläisen" olin hiljattain nähnyt ja toinen, James Deanin varsinainen läpimurto "Nuori kapinallinen" alkoi kovin myöhään, joten päätin viettää iltaa radion seurassa, kuunnella klassista musiikkia ja otteita Lappeenrannan laulukilpailuista. Senaatintorin uudenvuoden vastaanotosta yksi vilkaisu oli nimittäin riittänyt; jonkinlaisissa taikurin asuissa koheltanut juontajapari; ei kiitos! Radiossa Eino Leinon "Hymyilevä Apollo" hieman ennen puolta yötä oli lähes yhtä koskettava kuin ennenkin, mutta kello kahdentoista lyöntien jälkeen kuuluttaja toivotti hyvää uutta vuotta, ei muuta. Ei maammelaulua, ei "Jumala ompi linnamme..." Siirryttiin suoraa päätä yöklassisiin.

Vuoden vaihtumisella on kuitenkin puhdistava vaikutus. Pöytäpäivyrin muistiinpanojen tuhrimat lehdet heitään pois, asetetaan telineeseen tulevien päivien piukka pino, vielä kirjoittamattomat puhtaat sivut. Työelämässä. Nykyisin otan käyttöön uuden pikkukalenterin, laitan seinälle upeilla luontokuvilla varustetun, lahjaksi saamani päivyrin. Fyysisen kunnon huolehtimisen ohella toivon alkavan vuoden aikana osaavani tehdä valintoja, etsiä elämyksiä, jotka hoitaisivat myös psyykkistä kuntoani, rikastuttaisivat henkisesti niin että sieluni huoneet olisivat sisältä valaistut. Silloin kaikki ulkoinenkin tuntuisi, näyttäisi kauniimmalta, värit syvemmiltä, mieli puhtaammalta.

Nyt lähden ostamaan glögin lämmittämisessä piloille polttamani kattilan tilalle uuden, vien ylimääräisen seinäpäivyrini sukulaismiehelle.

14 kommenttia:

 1. Eikö onnistunut kattilan putsaaminen Tolullakaan? Kummallista. Ja harmillista.

  Mun vuoteni vaihtui ystävättären kanssa itkien ja nauraen. Muisteltiin kaikkea menetettyä ja vanhoja vuosia. Päätettiin pitää parhaat muistot päällimmäisinä. Saas nähdä onnistunko.

  On se vaan. Tämä elämä. On se vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onnistunut tolulla eikä siinä keittämälläni mäntysuoöaliuoksellakaan, kannoin kattilan kaatopaikkajätteisiin.

   Parhaat muistot kun osaisikin pitää päällimmäisinä eikä kaivella tunemuistista muita murehdittaviksi.

   Poista
 2. Huomenta Petriina.
  Mulla meni toisin päin. Joulu kotona, vuoden vaihde kylässä.

  Tuo amadeus pilattiin, kun se luonnollinen ääni ja esiintyminen alettiin muuttaa koulutuksella, joka ei tee enää oikeutta äänen luonnolliselle ulostulolle.

  Hyvä esimerkki, eräs niistä, kuinka ihmistä aletaan hyödyntää muiden muokkaamaksi mallinukseksi, heidän ehdoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kunpa Amadeus löytäisi entisen tyylinsä ja voisi palata siihen. Monille romanilaulajille tyypillistä luonnonkaunista surumielisen haikeaa sointia ei pitäisi muiden mestaroida.

   Poista
  2. Mukavaa ja onnellista tarinavuotta Sinulle Petriina, käyn aina kuin suinkin lueskelemassa näitä ja hampaastasi tulikin heti mieleen, että huomenna on taas klinikka-aika, uh.

   P.s. Kattilan pilasin itsekin, mutta en kehtaa sanoa millä lailla ja joulu meni kaikessa hössötyksessä melkein huomaamatta taas ohi:)

   Poista
  3. Kiitos samoin, hyvää tarinavuotta Sinulle myös! Luen minäkin kaikki juttusi, vaikka harvoin tulee kommailtua kun vältän viipymistä koneen äärellä pitkiä aikoja kerrallaan ettei tule huono olo.

   Teräskattilat ovat niin hinnakkaita että toivottavasti en polta tätäkin piloille. Nuoret neuvoivatkin lämmittämään glögin mikrossa ja niin olen nyt tehnyt.

   Poista
 3. Oikein onnellista Uutta vuotta sinulle Petriina!Ja en voi olla nauramatta noille sun ja Mustis-siskon kattilajutuille.Tiedän nääs miten hän omansa pilasi...DDDD Mulla on kaasuliesi,joka on pelastanut minut monilta,monilta pohjaanpalamisilta.Aivan IHANA kapistus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eikö se liekin sytyttäminen kaasuliedellä ole vähän pelottavaa puuhaa...? Tai jos pullosta pääsee kaasua ilmaan? Nämä muistot ovat vuosikymmenten takaa tätini mökiltä, ehkä tämän päivän kaasuliedet ovat toisenlaisia.
   Onnellista uutta vuotta Sinulle myös!

   Poista
 4. Hyvää tätä vuotta, Petriina.
  Onneksi se oli kattila vaan, jonka poltit, sellaisen saa kaupasta uuden.
  Toivon, ettet tänä vuonna polta "kynttilää" molemmista päistä, vaan otat iisisti ja nautiskellen kaikki mitä vastaan tulee - ja jatkat ehdottomasti kirjoittelujasi. Niitä on ihana lukea, sen verran soljuvasti taidat kirjoittaa. Kiitos niistä.

  VastaaPoista
 5. Uusi vuosi- uudet pohjaanpalamiset on tulossa takuulla, hih !
  On tuo niin tavallista ainakin meikäkeittiössä. Viimeksi riisipuuro kiehui yli (haju, aah!) ja tietysti pohjanputsaaminen kesti kauan. Tuli kumminkin syötyä osa.
  On niin herkullisia nämä sun tarinas !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...'vuosi vanha' alkoi soida mielessäni, lapsuusaika palautui muistiin, kiitos !

   Poista
 6. Kiitos ajatuksistanne Orvokki ja Anjuusa, kivahan tänne on kirjoitella kun on kivat lukijat!

  VastaaPoista
 7. No joo, palaa ne joskus päreetkin ja räiskäleetkin karrelle, mitäs ny yhestä kattilasta.
  Kivoja tarinoita sulla, luen, vaikken aina kommaile.
  Meillä on mökillä kaasuhella ja puuhella, kyllä niilläkin saa kattilat sun muut kärähtämään.
  Pääasia, ettet polta itseäsi pohjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mitä yhestä kattilasta kun siinä olisi saattanut palaa koko koti ja kukaties minä sen mukana. Lopun iltaa oli ahdistunut olo, tietoisuus siitä, miten pienestä se voi olla kiinni, ison tuhon alku. Kiitos ajatuksistasi!

   Poista