lauantai 29. joulukuuta 2012

Kaikki uusiksi vaan

Luontaistuotekaupassa kuulin, että silloin tällöin käyttämäni, hyväksi havaitsemani tuotteen valmistus on lopetettu. Miesmyyjä tarjosi tilalle jotain purkkia, mutta olin niin vihainen ja pettynyt että en edes vilkaissut sitä. - Miksi kaikki hyvä lopetetaan, huokaisin ja sain toiselta, nuorehkolta naismyyjältä myötätuntoisen katseen. Sanoin ehkä palaavani asiaan myöhemmin, sillä tunsin tarvitsevani lopetetun tuotteen muistolle pienen hiljaisen hetken.

Joitakin vuosia sitten lopetettiin iät ajat käyttämäni öljypohjaisen hiusten hoitoaineen valmistus. Kampaajan kertoman mukaan tuote ei täyttänyt EU:n vaatimuksia.  Lohduttauduin sillä, että jo äitini aikoinaan käyttämää tohtori Bockin rikkipitoista hiusvettä oli sentään vielä saatavana, sillä kun oli tunnetusti hiuksia tuuheuttava, vahvistava vaikutus. Vaan kuinka ollakaan, eräänä kauniina päivänä sain kuulla senkin tuotteen tulleen tiensä päähän. Yhteistä kaikille näille lopetetuille tuotteille on ollut se, että ennen lopetuspäätöksen julkistamista niitä on vuoden, parin ajan löytynyt vain jostain määrätystä apteekista tai luontaistuotekaupasta.

Niinpä elättelenkin toivoa että jostain vielä löytyisi mustaa tico-tico lankaa. Olin syksyllä kutonut siitä kahdet ohuet, mutta ihanan lämpimät villasukat ja aikomukseni oli tehdä niitä pukinkonttiin lisää. En kuitenkaan löytänyt kyseistä lankaa tavaratalosta, josta sitä olin aikaisemmin ostanut. Kävin parista muustakin paikasta katsomassa, mutta tarjolla oli vain monenkirjavaa paksua langanjuntturaa. Jostain löytyi sentään myyjä, joka tarkisti tietokoneelta langan saatavuuden. - Valmistus lopetettu, hän ilmoitti. Olin niin tyrmistynyt, että en edes muistanut kaupungissa olevaa lankapuotia, josta sitä tai ehkä toista yhtä ohutta lankaa saattaisi löytyä. Ohuesta langasta kudottuja villasukkia kun voi viileällä säällä käyttää vaikka kävelykengissä.

Ennen luontaistuotekauppaan poikkeamistani olin ostanut saman kauppakeskuksen naistenvaateliikkeestä ulkoilupuvun, kuullut että kyseinen liike lopetetaan lähiviikkoina. Kaupungissa, jossa lähes kaikki perinteinen lakkautetaan, tuo ei ollut suuri uutinen, mutta pettymys kuitenkin. Rakennuksia puretaan ja tilalle pystytetään ikävän näköinen betonibunkkeri, olemassa olevien kauppojen, baarien, ravintoloiden sijaintia vaihdellaan tai ainakin nimi muutetaan vieraskieliseksi. Toisaalta osoitus yritteliäisyydestä, ahkeruudesta sekin, sillä ei laiska viitsisi aina aina purkaa ja rakentaa! Vaan ei nämä vielä mitään, kotiin palattuani kuulin uutisista, että telakkateollisuus Suomessa on tullut tiensä päähän.

Lähden lähipäivinä sinne lankapuotiin, niin, ellei sitäkin ole jo lopetettu.

15 kommenttia:

 1. Voi siskoseni, samojen asioiden kanssa olen kamppaillut täällä pikkukotikaupungissa. Kaksi suurta ostoshelvettiä tappaa kaiken palvelun ympäriltään. Naapurikaupunkiin on rakennettu yhtä suuret ellei suuremmat.

  Minusta on alkanut tuntua siltä, että pitää olla hipihiljaa, ettei meitä mummeleitakin lopeteta.

  Pitäisiköhän perustaa maanalainen armeija tai mustanpörssin luontaistuotekauppa johonkin kellariin, ja tarjota siellä "kovaa teetä" niikuin ennenvanhaan? Ettei vaan EU huomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä eutanasialakiahan sitä kaikessa hiljaisuudessa valmisteltaneen... Joten paree lienee olla hiljaa vaan, niin vaikealta kuin se välillä tuntuukin!

   Poista
 2. Nykyajan mukana meidän "vanhojen" muorienkin on mentävä.
  Uusia, parempia ja nykyaikaisempia tuotteita tulee aina vanhan tilalle.
  Eletään positiivisesti ajatellen tätä aikaa mikä meillä on vielä jäljellä.
  Ei kannattane aina valittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai tässä nyt sentään "aina" olla valitettu? Uusien tuotteiden paremmuudesta voinee olla monta mieltä, jotkut ovat toiset eivät, esimerkiksi paksusta langasta on mahdoton kutoa ohuita sukkia.

   Kiitos positiivisista ajatuksistasi!

   Poista
  2. Omasta puolestani kerron, kuten aikaisemminkin olen tehnyt, olevani niitä joita kaikki uudistuksen eivät usemmiten miellytä.

   Jos tulee vaikka uusi auto tai työkone markkinoille, niin poikkeuksetta aina häipyy joitakin vanhoja hyviä ominaisuuksia jolloin käsiteltävyys ja käyttö muuttuu toisenlaiseksi.

   Mun käsittääkseni se on sama, onko se virkkuuneula, vaiko sukkapuikko, lusikan muotoilu, tai kirves, rautakanki, vaiko joku isompi palikka joka ominaisuudet yritetään parantaa, saada tehokkaammiksi, mutta käykin päin vastoin.

   Tämä kaikki näkyy myös kodinkoneiden televisoiden ja muiden kodin laitteiden käyttö-kestävyydessä.

   Jo 60 luvulla olisi voitu valmistaa lähes kulumaton auto, mutta öljyteollisuus ja varaosakauppa olisivat menettäneet merkityksensä.
   Tosin 50-60 luvulla valmistuneet muutkin kestivät aikaa, käyttöä ja kulutusta, mutta silloin ne olivat valmistettu metallista, kuten kännytkät aikoinaan.

   Sen jälkeen kun kännyköissä siirryttiin kokonaan muovisiin kuoriin tuli heti kestävyys ja toimivuus ongelmia huomattavasti enemmän kuin niissä aikaisemmin oli ollut, myös (mielestäni) turhien toimintojen lisääminen aiheutti ongelmia lisää.

   Poista
  3. Olinkin iki-onnellinen kun eräästä pienestä liikkeestä löytyi v. 2000 ostamaani Nokia-kännykkääni uusi akku. Latureiden kerrottiin loppuneen, mutta nyt niitäkin oli taas saatavana.

   Poista
 3. Noin se menee täälläkin.
  Päätin aloittaa vlcd-pussi dieetin eli ei-kaloreita eikä hiilihydratteja. Ei valmisteta enää, marja-smootheja vaan pitäis juoda. Minä kun oisin oikeaa (?) soppaa keitellyt niistä.

  EU on kova kirosana näillä main, just toi meriteollisuus ja kaikki muukin on niin eu-vastaista.
  Minkäs teet, tässä roikut vaikka kiusaksi asti.

  Maanalainen armeija, AnnaY, vai mikä se oli, kuulostaa kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hulluin EU-määräys taisi olla se kun kaupan vihannestiskillä ei saanut olla kuin suoria kurkkuja! Se määräys sittemmin kumottiin ja vähän käyriksi kasvaneetkin kelpuutettiin myyntiin.

   Poista
  2. Huomenta. Poskettomia sääntöjä nuo Eu säännöt.
   Eikö banaani kuulunut myös tuohon käyryyden sääntöön.
   Mun mielestäni käyrät kurkut on vailikoitu riittävästi jo kasvihuoneessa, niin että liian mutkaiset lajitellaan pakattaessa pois, niin kuin muutkin epäkelvot.

   Mutta tarvittiin kuitenkin direktiivi käyryydelle ja joku sitä suunnittelemaan, laatimaanja joku valvomaan.
   Ehkä se on kaikkein tärkeintä.

   Poista
 4. Kaikki uusiksi vaan, vanhanajan ihmisenä en oikein kestä tuollaista ajatusta.
  Oppikirjatkin lukioissa vaihtuvat vuosittain, aikoinaan veljeni käytti samoja kirjoja kuin minä. Nykylapset oppivat vaihtamaan aina uuteen malliin kännyköissään ja vaatteissaan jne.
  Säästäminen ei olekaan enää toivottavaa. Kauppa ja teollisuusko sitä vaatii, että törsätään !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanokaas se! Ihmisiä kutsutaan nykyisin kuluttajiksi ja tavarat ovat kulutushyödykkeitä. Ei niiden ole tarkoituskaan kestää, ei varsinkaan sellaisten, jotka osoittautuvat kunnollisiksi. Sama pätee mielestäni mihin vaan, kertakäyttökamaa. Ihmisetkin.

   Poista
 5. Kiva juttu taas kaiken lopetuksesta Petriina. Olen tyrmistynyt monesti itsekin kun tuote, johon olen luottanut ehkä pitkään tai on löytänyt jonkun ihanan uutuuden, joka lopetetaan usein varottamatta. Tämä lopetuskategoria kattaa kaiken langoista lääkkeisiin ja tavaroista liikkeisiin..

  Joskus löytää ehkä jonkun vastaavan tilalle joko kokeilemalla tai aivan vahingossa tai sitten joutuu alistumaan siihen, ettei yhtä hyvää tule enää ikinä. Toivon kuitenkin että löydät lankasi ja jopa liikkeenkin entisenlaisena:)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista! Lopetetuksi mainitusta luontaistuotteesta, Melbrosia-siitepölykapseleista, netistä löytyi tieto, että tuotteen valmistuksessa on tauko eli sitä saattaisikin vielä tulla kauppoihin. Eikö myyjillä ole tietoa tällaisesta vai eivätkö he vain kerro siitä, että asiakas ostaisi samalla tilalle toisen tuotteen? Vai oliko netissä vanhentunutta tietoa... vuosilukua siinä ei taidettu mainita.

  VastaaPoista
 7. Meillä tuo tuli eteen työvaate tilaukseissa. Tilaus viipyi Leijona pukineella normaalia kauemmin, jossa muutenkin aina oli lähetysongelmia.
  Kun tiedustelin syytä kerrottiin äkkiä ettei ollut saatavilla enää muita kangasvärejä kun
  vain vihreä, harmaa, sininen, ja musta.
  Selitys: Kotimaiset kutomot lakkasivat tekemästä kangasta, (britanniasta saadaan ehkä vielä joskus jotakin) eikä kankaita valmistettu enää kun näissä väreissä, nekin pääosin ulkomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis alalla kuin alalla sama ilmiö, joten ehkä paras tapa yrittää suhtautua asioihin positiivisesti kuten Ulleriina ehdotti kun niille ei täältä ruohonjuuritasolta kuitenkaan mitään voi, ellei sitten ryhdytä perustamaan Annan ehdottamaa maanalaista armeijaa!

   Olen kuitenkin sen verran poksahteleva ja räiskähtelevä (joku ehkä kutsuisi sitä sivistymättömyydeksi) luonne, että tuohdun ilmeisesti edelleenkin milloin mistäkin vaikutuspiirini ulottumattomuudessa olevasta asiasta tai ilmiöstä. Ja eikö filosofi Himanenkin arvellut liiallisen positiivisuuden olevan jopa haitallista - vai oliko se päinvastoin? Kaikki kunnia kuitenkin heille, jotka osaavat ajatella positiivisesti. Ja hyvää vuoden loppua ja uuden alkua kaikille!

   Poista