maanantai 12. marraskuuta 2012

Vierailija


Olin perjantaina kylässä Rautarouvan luona. Hän oli kertonut käväisseensä netin kautta Kanadassa sikäläisen sukuhaaran kantapaikassa, farmilla, ja olin pyytänyt päästä seuraavalle virtuaalimatkalle mukaan. Pilvisenä päivänä Rautarouvan kodin tunnelmavalaistus pääsi oikeuksiinsa, juteltiin ja siemailtiin glögiä kaikessa rauhassa ja aloin malttamattomana vilkuilla tietokonehuoneeseen päin; että eikö voitais jo lähteä sinne farmille? Rautarouva istahti koneen ääreen, minä katselin viereisellä tuolilla miten hän napsautti "showmystreet"-ohjelman päälle ja kirjoitti ruudulle ilmestyneeseen sarakkeeseen osoitteen.

Ja kas, siinähän se oli! Vanhanmallinen omakotitalo täsmälleen saman näköisenä kuin kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin lasteni isän kanssa olimme siellä vierailleet! Ainoastaan pihapiiri oli muuttunut ja ehkä talo oli saanut uuden, mutta entisen värisen maalikerroksen seiniinsä. Siellä ei näköjään ole vielä lunta, totesin. - Kuva on otettu kesäaikaan, Rautarouva sanoi. Siis, mitä? Tämä ohjelmako ei näytäkään reaaliaikaista kuvaa? Rautarouva katsoi minua ihmeissään. - Sehän olisi vakoilua, ei semmoista voi tehdä, kuva on otettu silloin kun googlen auto on ajellut siellä kuvaamassa, hän selitti. Häpesin. Että miten sitä voi ollakin näin tyhmä, soimin itseäni. Sinä kerroit nähneesi mahdollisen nykyisen omistajankin siellä pihalla, huomautin. Rautarouva kuljetti kuvaa himpun verran toiseen suuntaan ja siellä todellakin näkyi pienen pieni ihmishahmo. Tai ehkä vain postilaatikko, ajattelin.

Käväisimme vielä joidenkin tuttujen kotikaduilla, mutta pelkän osoitteen perusteella oli mahdoton tietää, missä talossa kukin asuu ellei tuntenut taloa ennestään. Ja hyvä niin, jokin intimiteettisuoja täytyy näinä tietotekniikan aikoinakin sentään olla! Sitäpaitsi, läheskään kaikilta paikkakunnilta ei löydy muuta kuin satelliittikuvaa. Ja kuva lipsuu sinne tänne, joten sen käsittely vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Rautarouvan kotikadullakin kävimme, mutta hänen asuntonsa jäi etualalla olevan autokatoksen taakse piiloon. Vaan antaas olla kun mentiin meille! Talo jossa asun, näyttäytyi ruudulla koko kesäisessä komeudessaan! (Ehkä jopa paremman näköisenä kuin todellisuudessa.) Parvekkeeni ovi näkyi olleen auki, mutta parvekekukkalaatikosta ei näkynyt kuin tummahko pieni kohouma ei myöskään sitä, satuinko ehkä itse istumaan parvekkeella marihattu päässä. Pihapenkillä puun alla näytti istuvan pari tunnistamatonta hahmoa. Olisihan se kamalaa, jos ihmiset olisivat tunnistettavissa tai kuva olisi peräti reaaliaikaista niin kuin tyhmyykissäni olin luullut! Oivoi, mitä kaikkea siitä seuraisikaan... Rautarouva tarjosi kahvia itse leipomansa suolaisen ja makean piiraan kanssa, minkä jälkeen juteltin vielä hetken aikaa ennen kuin lähdin kotiin oman tietokoneeni ääreen.

Käväisin muun muassa sukulaismiehen entisellä kotikadulla, josta otettu kuva oli vuosien takaa eikä lainkaan vastannut tämänhetkistä todellisuutta. Pyörin siellä täällä, mutta kun esimerkiksi lapsuuteni aikaiselta maaseudulta ei löytynyt ainuttakaan kuvaa, kyllästyin koko touhuun. Muistin sukulaismiehen kertoneen, miten hän joitakin vuosia sitten oli säikähtänyt saatuaan pojaltaan kännykkäviestin : "Mitäs sinä siellä torilla seisoskelet?" Sukulaismies oli todellakin seisonut torilla joko bussia odottamassa tai muuten vain, säikähdyksestä selvittyään muistanut pojan seuraavan nettikameralla pääkadun ja sen varrella olevan kauppatorin liikennettä ja tunnistaneen isäpapan hahmon sieltä. Kokeilin itsekin joskus paikallislehden silloista nettikameraa, jolla näki kaupungin keskustaan ja satamaan, mutta minua ei kiinnostanut pätkänkään vertaa, millaisia autoja ja tunnistamattomia ihmishahmoja siellä liikkuu.

Muuten, sohvan selustalla istuva Piroska näyttää loukkaantuneen siitä kun vaihdoin hänen tilalleen profiilikuvakseni orapihlajan oksalta löytämäni kellastuneen eläinhahmon, joten otetaanpa tyttö takaisin!

JK. Oheinen kuva oli aikomus liittää edellisen "Ei kuvasta mitään puutu" jutun yhteyteen, mutta en onnistunut liittämään sitä silloin, joten olkoon nyt tässä.

10 kommenttia:

 1. Hauskasti kirjoitat, muistatko noista kuvausjutuista, kun oli kuvattu eräästä rivitalosta kesäaikaan, jossa oli mies pihalla ilman kalsareita ja siitä tais tulla oikeusjuttu tai ainakin sakkoja, iso uutinen? Se oli täältä meiltä päin.:D

  VastaaPoista
 2. Olen minäkin muutamia vuosia sitten tehnyt salavierailuja sukulaisten ja tuttujen kotinurkille, Kanadassakin. Oma asumuksenikin näkyy ja pojan pihassa jopa pojanpoika kauempana lähdössä pyörällään.
  Osaat lystisti tuoda asian esille, ilo lukea !

  VastaaPoista
 3. Mie en ole tutustunut tällaiseen? Pitäisiköhän tarkistaa, ettei kuvausauto ole kiivennyt kettukalliolle, siellä mun on tapana joskus vähäisemmissäkin vaatteissa liikkua.

  Komppaan Anjuusaa; kiva lukea!

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista tekstiä saa taas lukea.
  Mun mielestä suomessa nämä tehtiin pääosin 2009 aikana.
  Toki hieman aikaisemmin, seuraavana 2010 vuonna loput.

  Nämä on aika hienoja. Sitä kameraa voi pyöritellä jokasuuntaan ja vähän jokaiselta kantilta.
  Nuolen klikkauksella pääsee 25 metriä, tietysti eteen tai taakse, kumpaan haluaa, ja jos edessä näkyy täplä niin loikkaa "tolpanvälin", eli 50 metriä kerallaan
  sitä edessä tiellä näkyvää ovaalia täplää klikkaamalla.

  On ihan kuin olis kävelemässä kotitienoon kyläraitilla, kyllä kaikki on juuri niinkuin ne kuvaushetkellä ovat olleet.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista! Plätty, muistan kyllä mainitsemastasi jutusta jotain, mutta en sitä, oliko kyse juuri näistä googlen suorittamista kuvauksista. Anjuusa, Kanadassa käynti oli minustakin mielenkiintoisin, mut yhtään ihmistä en ole mistään kuvasta tunnistanut. Anna, kun laitat sarakkeeseen kesäpaikkasi kadun/tien numeron ja paikkakunnan, näet, onko googleauto käynyt niillä seuduilla. Ehkä ovat kuvanneet vain kaduilla/teillä ja ne talot jotka ovat näkyneet kadulle, ovat tulleet kuvaan mukaan. Max, kiitos vinkeistä! Muistan kun ko. kuvauksista kerrottiin tiedotusvälineissä, mutta en kiinnostunut niistä ennen kuin nyt.

  VastaaPoista
 6. Minä olen nähnyt naapurit pihallaan, kun kävin katsomassa googlen kuvamateriaalia muutama vuuosi sitten.

  VastaaPoista
 7. Näistä Googlen ottamista kuvista voi pyytää ottamaan ihmisen (itsensä) pois. Joku kertoi nähneensä tutun pihallaan, ja kun seuraavalla kerralla katsoi, oli tyhjää tilalla :) Ja kuulemma google itsekin saattaa napsia epäkurelantteja ihmisiä veke.
  Mutta on kiva katsella virtuaalisesti maailmaa, ja eritoten tuttuja paikkoja. Ensi tutustuminen minullakin oli tämän kautta tyttäreni kotiseudulle Sveitsiin.

  VastaaPoista
 8. Tulikin Milenan kommentin luettuani mieleeni, että mistä googlen kuvauslupa mahtoi olla peräisin? Kaikki eivät välttämättä pidä siitä että heidän asuinpaikkansa on kenen tahansa katseltavissa, vaikkei taloa tietäisikään. Tosin joidenkin talojen kadunnumerokin näkyy kuvassa. Mutta hyvä tietää, että voi pyytää, jos ei kotipaikkaa, niin ainakin itsensä poistettavaksi kuvasta!

  VastaaPoista
 9. Minusta on ihan kiva, kun voi käydä katselemassa tuttuja paikkoja vuosien jälkeen. Olen tallustellut omaa koulutietäni, kulkenut maantien laitaa monia kilometrejä, joita lapsena ajelin pyörällä. Paljon ovat näkymät muuttuneet, mutta paljon on tuttuakin jäänyt jäljelle.

  Me asutaan kolmea (!) kotia eri paikoissa, yksi niistä aika kaukana (100 kilsaa), mutta jokaiseen pääsee Googlella, jos haluaa olla yhtä aikaa ainakin kahdessa. Mutta piilopirtti on viidensadan kilometrin päässä synkässä metsässä saaressa, sinne ei Google pääse. Talvisin ei päästä itsekään, kun on lunta ja jäätä vähintään polviin asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Pääsisinpä minäkin omalle koulutielleni ja lapsuuteni leikkipaikoille, mutta ne ovat maaseudulla, jossa Googlen auto ei ole ajellut.

   Poista