keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Sininen mies

Kenen tekemä? Kuka on ollut mallina? Ei aavistustakaan.


Taulu on kirpputorilöytö 1990-luvulta. Kuljeskelin sataman suunnan kirppishallissa aikomattakaan ostaa mitään kun huomasin "hänet." Jokin miehen olemuksessa, ilmeessä vetosi sen hetkiseen mielentilaani niin että halusin taulun itselleni. Alkuperäinen hinta oli 100 Suomen markkaa, sain tingittyä sen viiteenkymmeneen. Myyjä ei tiennyt, kuka on epäselvän signeerauksen takana, en hoksannut kysyä edes sitä, mistä hän oli sen myytäväkseen saanut. Oli hyvin kaunis kevättalven päivä kun kävelin taulu kainalossa parin kolmen kilometrin matkan kirpputorilta kotiini ja huikea vapauden tunne valtasi minut! Asuin ensi kertaa elämässäni yksin. Ripustin sinisen miehen tyhjälle seinälleni. Kuvittelin sen alle valkoisen pienen pyöreän pöydän, pöydälle viinipullon, palan leipää lautaselle.

Eräs runoileva tuttavani ihastui kuvaan, antoi miehelle nimen "Joosef" ja kirjoitti hänen elämäntarinastaan runon, jonka valitettavasti olen ehkä muuton yhteydessä kadottanut. Sen sijaan yökylään tullut rakas tätini sanoi, että ei voi nukkua huoneessa, jonka seinällä on "tuommosen roikaleen kuva." Minulla ei ollut antaa hänelle toista huonetta, en myöskään halunnut ottaa taulua seinältä, joten peitin sen huivilla tädin vierailun ajaksi. "Vaikka sehän on jokaisen oma asia, mitä seinälleen laittaa", hän myönteli myöhemmin.

Taulu ei ole enää aikoihin ollut seinälläni, mutta nyt laitoin sen näkyvälle paikalle seinän viereen! Valitettavasti ottamani kuva ei tee sille oikeutta, taulun lasi heijastelee liikaa, tumma signeeraus tummalla taustalla on myös mahdollisimman epäselvä. Mutta jospa joku lukijoistani osaisi valottaa salaperäisen sinisen miehen taustaa...

7 kommenttia:

 1. Taideteoksessa mielestäni on jäljitelty Pablo Picasson "Sinistä kautta".
  Kubismihan oli Picasson taiteen tyylisuunta.
  Muistuttaa hyvin paljon Picasson värikästä maalausta:
  Frau mit hut

  VastaaPoista
 2. Joosef sopiikin hyvin miehen nimeksi, mallihan ei näytä suomalaiselta, tulee mieleen välimeren seudun mies. Millä työ on tehty, vesiväri, akryyli, öljy vai pastelli. Signeerauksesta ei saa selvää muuta kuin G.
  Laita vaan takaisin seinälle, jos ja kun haluat, että mies katselee Sinua.

  VastaaPoista
 3. Ompa hurmaava roikale:) Jännä juttu miten heti ajattelit viinipullon ja palan leipää maalauksen alle? Joosef sopii nimeksi vallan mainiosti, tosin minulla tuli mieleeni jotakin ihan muutakin:) GIL 67 on tuossa alhaalla, voisiko olla Gil Melle:)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista! Kubismia eräs toinenkin henkilö sanoi kuvan edustavan, mutta ei maininnut Picassoa, jonka teoksia sininen mies todellakin muistuttaa. Selasin netistä kuvia myös Gil Mellen tuotannosta. Erään valokuvan mies olisi saattanut olla jopa mallina tauluni miehelle ja joku olisi sitten jäljentänyt sen jne.

  Vaikea sanoa, millä menetelmällä kuva on tehty, saattaisi olla vesivärityö. Kuvittelemani viinipullo ja leipäpala edustavat miehen viettämää askeettista, mutta nautinnonhaluista elämää. Mielestäni hänen kasvoistaan kuvastuu kärsimys sekä kärsimysten jälkeen saavutettu mielenrauha. Hän on sinut itsensä ja elämän kanssa, oman tiensä kulkija. Jotain tämän kaltaista muistelen tuttavanikin hänestä runoilleen. Joku toinen voi tulkita toisin, tätini tavoin nähdä hänessä jopa pelottavan "roikaleen."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsimys ja elämä ehdottomasti näkyvät hänessä ja ne tekevät kasvoista jotenkin silti pyhät ja ehkä joku näkee niissä intohimoakin? Gilliksi luulen kyllä.

   Poista
 5. Minusta ei apua ole tekijän eikä mallinkaan tunnistamisessa,mutta lasillisen viiniä,ehkä se toisenkin,voisin taulua katsellen nauttia.Ja yrittää kuvitella,mitä kaikkea intensiivisen katseen taakse kätkeytyy tai mitä hän näkee minua katsellessaan.Minua tämä "roikale" jotenkin miellyttää...tai minun vilkasta milikuvitusmaailmaani:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaatko, hän ei oikeastaan katso meihin päin, vaan hänen "picassomainen" tyhjä katseensa kohdistuu alaviistoon?

   Poista