perjantai 2. marraskuuta 2012

Markkinahumua

Viikonlopun hilpeiden halloween-juhlien jälkeen olin seurustellut lähinnä ihanien virtuaaliystävieni kanssa, joten eilen aamulla päätin lähteä "immeisten ilimoille" marrasmarkkinoille. Laittauduin tavallista huolellisemmin, sillä vaikka mistään markkina tapaamisesta ei kenenkään kanssa oltu sovittukaan, koskaan ei tiedä, kuka siellä kansanpaljoudessa tulla tupsahtaa vastaan. Paikallisbussissa oli vain muutama matkustaja, ajattelin kiireisimmän markkinakansan menneen kaupungille jo aikaisemmilla vuoroilla.

Mutta mitä ihmettä, torikin oli lähes autio ja tyhjä! Odottamastani markkinahumusta ei tietoakaan, sateisen kosteassa sumussa nökötti jokunen ränsistyneen näköinen myyntikoju, lörtsyjen, markkinarinkeleiden, metrilakun, pölypussien ja paistettujen muikkujen myyjät loistivat poissaolollaan! Pari mummoa ja papparaista käpsehti kojujen keskellä. Turhaan tavoittelin katseellani postikorttikojua tavanomaiselta paikaltaan torin toiselta laidalta.

- Ette ole ainoa joka on erehtynyt, karpalonmyyjä, salskean näköinen mies lohdutti, valehteli varmaankin. Se, että markkinat ovat kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona, eivät ensimmäisenä päivänä, ei ollut juolahtanut mieleeni edes heti bussista jäätyäni, olin vain mielessäni taivastellut torin tyhjyyttä. Pienet markkinarinkelit pakastimeen vierasvaraksi, samoin kuin joulukortit jäivät ostamatta, karpaloita sentään sain. Jo vanha kansa tiesi niiden ehkäisevän mm. virtsateiden tulehduksia, uusimpien tutkimusten mukaan myös syöpää ja sydänsairauksia. Ettei vain olisi huuhaata kuten vitamiinipillereiden vitamiinipitoisuudetkin! Olin myös suunnitellut hyödyntäväni torin viereisen marketin torstaitarjoukset ja sen teinkin.

Ilahduin kun marketissa, jonka kassoilla markkinapäivänä joutui jonottamaan iät ajat, oli nyt vain muutama asiakas. Silti joku kookkaanpuoleinen nuorehko nainen uuden näköisessä punaisessa toppatakissaan oli ostoskärryineen linnoittautunut just sen leipähyllyn tukkeeksi, just niiden täysjyväpaahtoleipien eteen, joita olin toisesta hyllystä turhaan etsiskellyt. Odottelin aikani mutta kun täti ei hievahtanutkaan, ei ilmeisesti osannut päättää, minkä leivän valitsisi, käännyin kärryineni leikkelehyllykön puoleen. Kun nainen viimein oli siirtynyt leipähyllyn edestä kauemmaksi, kipaisin hakemassa täysjyväiseni ja jatkoin maitotuotteita kohti. No mutta eikös vain sielläkin, muuten asiakkaista vapaalla aukiolla joku pienikokoinen vanha nainen seisoskele ruokakermahyllyn edessä niin että jos yrittäisin kurottaa ottamaan omaani, saattaisin tönäistä häntä. Tungoksessa "anteeksi voisitteko vähän väistyä..." on paikallaan, mutta hehtaarihallissa, jossa ei minun lisäkseni ole kuin pari muuta asiakasta, se saattaisi kuulostaa koomiselta. Niinpä odottelin kaikessa rauhassa kunnes nainen oli tutkinut kaikkien ruokakermojen hinnat, laittanut kädessään olleen tölkin takaisin paikalleen ja varpailleen nousten kurottanut ylimmällä hyllyllä olleen mielestäni kalliimman näköisen koriinsa.

Olin torstaitarjousten lisäksi kerännyt kärryyni melkoisesti kaikenlaista muutakin kun muistin, että täältä saattaisi löytyä ruisperunataikinaa, jota lähikaupassa ei ollut. Kuljeskelin pitkän, asiakkaista vapaan pakastehyllykön edessä kaikessa rauhassa kun hyllyjen täyttäjät yllättäen lehahtivat paikalle! Ensin nuori nainen ja mies, sitten toinen nainen ja viimeksi hiukan vanhempi mies, ehkä porukan pomo, kaikilla kärryissään ruskeita pahvilaatikoita, joista he käsineet käsissä alkoivat lappaa tavaraa siihen samaan pakastehyllykköön. Eivät ilmeisesti edes huomanneet minua, joka turhaan yritin ängetä heidän väliinsä. Ajelin kärryineni toiselle hyllykölle ja kas, siellähän ne pakastemurotaikinat olivatkin!
Marketissa ei ollut näyttänyt olleen kuin minä ja pari muuta, mistä ihmeestä kassojen eteen oli kuitenkin kertynyt pitkähköt jonot? Torstain tarjousostoksistani kertyi suurempi lasku ja painavammat kassit kuin olin osannut kuvitellakaan. Että mikä se pani minut ostamaan kilon pussin perunasipuliseosta, jonka olisin saanut samaan hintaan lähikaupastakin ja jonka painoa ei selkärepussa olisi edes huomannut? Sen olin ehtinyt siepata ennen kuin hyllyjen täyttäjät olivat kahahtaneet paikalle. Tänään, pyhäinpäivän aattona marketissa käynee melkoinen mäihä, joten hyllyjen on syytä ollakin tavaraa pullollaan. Keskiviikkona, jos sää sallii, lähtenen sitten niille varsinaisille marrasmarkkinoille. Vastaavaa erehdystä minulle ei ole ennen sattunut, vai enkö vain muista sitä?

13 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Poistin edellisen, liian paljon krijotuisvihreitä!!

  Kävin aamulla labran jälkeen kolmen hehtaarin lähikaupassani ostoksilla. Kaikki muutkin olivat paikalla.

  Joskus minua ihmetyttää ihmiset, jotka seisovat miehissä- ja naisissavoimin seurustelemassa keskellä käytäviä tai hyllyjen edessä. Sano siinä sitten, että anteeksi, mutta ottaisin soijajuggen teidän takananne olevasta hyllystä.

  Tai - no. Sanonhan mie, en ole enää pitkiin aikoihin jäänyt odottamaan, että seurat päättyisivät.

  Joskus kun olen väsynyt katson vain tosi pahasti ja tilaa tulee! Hih..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatan minäkin huomaamattani olla jonkun toisen tien tukkona lähikaupassa, vaikka yritänkin asetella kärryni sellaiseen paikkaan että siitä pääsee ohi. Käytän mieluummin kärryä kuin koria, vaikka siihen ei kovin paljon ostoksia kertyisikään. Mutta, olipa hyvä kun ahnehdin eilen tarpeeksi ruokatarvikkeita, ei tarvitse tänään mennä kauppaan! Täällä Päijänteen eteläpuolella on satanut vettä aamusta asti ja välillä tuulenpuuska kurittaa parvekekanerviani niin että pelkään niiden lähtevän lentoon.

   Poista
 3. Hauskasti ja elävästi kirjoitat kaupunkireissustasi! Saat lukijan hymyilemään! Ihan kuin itse osallistuisi. Joskus mietin miten on mahdollista että samanlaiset sattumat toistuvat samana päivänä ihan kuten kertomuksessasi. Hauskaa markkinapäivää sitten ensi viikolla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Milena! Joskus, varsinkin kauniilla säällä markkinoilla on ihan mukava käydä, kokemassa tunnelmaa vaikkei juuri mitään ostaisikaan, joskus ihmispaljous ja koko se hyörinä tympii, niin että en mene taas moneen kuukauteen.

   Poista
 4. Etkö edes markkinakahvilla "Sinuhessa" käynyt? Markkinatanssit taitavat olla jo historiaa.
  1960-luvulla siellä torin alareunassa oli "Helppo-Heikki", muistaakseni Antti nimeltään, jonka pöydän ympärillä oli aina porukkaa sankoin joukoin toripäivinä.
  Mies oli tosi hyvä suustaan (oliskohan ollut savolainen viäräleuka) ja myi tavaraa tosi halvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käynyt! Torillakin oli muoviseinien sisällä kahvio vaikkei siellä paljon mitään muuta ollutkaan, mutta en mennyt sinnekään.

   Kyllä markkinatansseja kai vieläkin järjestetään, olisikohan Wanhalla Walimolla Vesijärvenkadulla, en ole käynyt kuin yhden kerran kauan sitten Grandissa eli entisessä kauppahotellissa. Menin suoraan eräältä kurssilta arkivaatteissani, koska kuvittelin ihmisten tulevan markkinatansseihin markkinavaatteissa, mutta naisetpa olivatkin plyymeissään, iltameikit naamalla!

   Olen tullut Lahteen v. 1956 ja muistan kyllä Helppo-Heikin, tosin en enää ulkonäöltä. Vieläkin joku yrittää matkia häntä, mutta ei se kuulosta yhtä lennokkaalta kuin silloin.

   Poista
 5. Tuommoiset kuviot on tuttuja täälläkinpäin. Vaikka kalenterissa on selvästi klo 8.30, meikätytön aivoissa luki 9.30, tottakai olin pelistä pois.
  Markkinat tarvitsevat kyllä kauniin ilman. Kunnioitan kovasti yrittäjiä, jotka sormet kohmeessa kauppaavat. Olen surkea asiakas, en kaipaa roinaa, paikat pullistelee muutenkin.

  Joskus olen sanonut tungoksessa, anteeksi mahdunkohan tästä, ja hymyän, tilaa tulee.

  Ehdotan, että ensi kesänä mennään torikahveille
  ja otetaan Shamani mukaan, seurassa se on mukavampaa , yksin istuen on pikkasen orpo olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mennään! Varsinkaan jos torikahvilassa ei satu olemaan yhtään pöytää tyhjänä, jossa voisi kääntää selän kaikille muille ( voi meitä metsäsuomalaisia!) ja on mentävä jonkun ventovieraan pöytään...

   Poista
 6. Iltaa. Ihana sana käpsehtii.
  Juuri niitä suomenkielen rikkauksia, joista lukiessa saa joskus nauttia, mutta jotka ovat kaikki yhä harvemmassa ja harvemaksi käymässä.

  Mutta! ;) Sisko-hyvä mitä puhutkaan näistä kanssa-siskoistamme.

  Nämä hyllyjen edessä tungeksivat on vain esimerkki ihmisten asennoitumis tyylistä suhteessa muihin ihmisiin.

  Ollaan niin tärkeitä, että maailmassa on vain minä.
  Tämä on sikäli kummallista, ettei tapa riipu edes ihmisen iästä.

  Täällä hämmeesä nämä tättähäärät on jo keskellä smarketin ulko-ovien tuulikaapin ovenreikiä, sekä ulkopuolella ja sisällä.

  Mulla on ollut jo vuosikymmeniä tapa, osuuskaupan ajoilta lähtien, että olen kysynyt, passaaks olla utelias, oliks toi tontti minkä hintanen, tosta kohtaa ostain.

  Toiset raivostuu heti silmittömästi, toiset alkaa hymyillä ja tekee tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainion huomautuksenpa olet keksinytkin! Olen asunut elämäni ensimmäiset 10 vuotta Savossa ja sen jälkeen saanut kuulla vanhempieni savolaisia sanontoja, joista eilen tuli mieleeni kalan sisälmykset eli "totkut". En tiedä onko "käpsehtiä" savolainen sanonta, mutta hyvin kuvaava se on sellaiselle hitaalle sinne tänne liikehdinnälle, esim. talon vanhaisäntä, joka halusi vielä osallistua talon töihin, mutta voimat eivät riittäneet muuhun kuin siellä täällä "käpsehtimiseen." Sisareni kanssa em. sanoja joskus muistellaan, pitäisi ihan tehdä lista sitä mukaa kuin niitä mieleen tulee, vaikka lapsenlapsille perinnöksi.

   Poista
 7. Minä olen niin pöhölö että kiilaan ja sanon anteeksi minulla on bussille kiire, saisinko ottaa tuon, koska saatan itsekin arpoa jotakin leipää huomaamatta aina että joku ehkä odottaa takana, yleensä ne kyllä tyrkkäävät minut hintupierun edeltään pois:)

  Ja tosiaankin hyvä idea Petriina, kaikki käpsehtimiset ja kössehdinnät muistiin, sehän on kansanperinnettä parhaimmillaan. Toivottavasti markkinahumu onnistui keskiviikkona paremmin:) Ja ne karpalotkin, vielä ehtisi metsäänkin, kun löytäisi oikean paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivastaessani muistin sanan "tirskuttaa", meidän äitiä ei aivastuttanut vaan tirskutti!

   Markkinat ovat huomenna,mutta jos sataa taivaan täydeltä räntää kuten nyt, saattaapi jäädä menemättä.

   Poista