keskiviikko 10. lokakuuta 2012

"Hillitte ittes!"

Eräs lempiohjelmistani televisiossa on perjantaisin uusintana tuleva brittisarja Downton Abbey. Siinä seurataan pohjois Yokshireen sijoittuvan kuvitteellisen Grantmanin kreivikunnan kuvitteellisen Crawleyn aatelissuvun kuvitteellista elämää. Tarina ajoittuu ensimmäisen maailmansodan kieppeille, mutta vaikka sota on jo päättynyt, kartanon elämänmenossa jännittäviä juonenkäänteitä ja skandaaleja riittää. Yhtä paljon kuin ne, minua kiehtovat kartanon väen käytöstavat. Mikä tyyneys ja itsehillintä tilanteessa kuin tilanteessa! Hyvät näyttelijät, jotka pienillä tuskin havaittavilla eleillä, katseilla ja kehon kielellä viestittävät sisällään myllertävät myrskyisätkin tunteet. Sama koskee myös alakerran palvelusväkeä; arvokkuus ennen kaikkea. Harkittuja repliikkejä, leikillisiä toinen puoli totta-sanontoja, juonitteluja, tyynen ilmeen takaa sinkoilevia pureviakin huomautuksia, joiden terävin kärki usein kätkeytyy sanojen väliin.

Ihailen ja kadehdin heitä. Miksi minä en ole oppinut käyttäytymään yhtä kauniisti ja hillitysti, vaan liehun ja leiskun, hypin seinille, kuohun ja kohisen milloin mistäkin? Tuohdun asioista, jotka eivät minulle edes kuulu. "Hillitte ittes!" Komentaa Orvokki Aution Pesärikko-romaanitrilogiassa nainen kanssasisartaan kun huomaa tämän olevan raivoon halkeamaisillaan ja sisko tottelee.

Tosin osaanhan minäkin tarpeen tullen käyttäytyä vieraskoreasti, mutta silloinkin melko varmasti on jokin moka ovella odottamassa. Että mikä se eräällä synttärilounaalla pistikin minut maistamaan viinilasistani ennen kuin isäntä oli kohottanut maljan, vaikka tiesin että niin ei saa missään tapauksessa tehdä! Ja miksi juuri minun jakkuni hiha osui Sibeliustalon aulassa olleen tarjoilupöydän lasirivistöön sillä seurauksella että puoli tusinaa, onneksi tyhjää lasia helähti lattialle! Miten tyynen eleettömästi henkilökuntaan kuulunut nuori nainen riensikään lakaisemaan ne pois! Kysyin, miten voin korvata rikkomani lasit. Ei mitenkään! "Se oli vahinko eikä vahingosta pidä rangaista", sanoi äitikin aikoinaan kun olin huitaissut hellan kulmalla kuivumassa olleen öljylampun lasin lattialle.

Lasien lisäksi lienen särkenyt myös sydämiä, tallonut ihmisten liikavarpaille, tahtomattani sohaissut kipeään kohtaan. Elämäni on etikettivirheiden reunustama polveileva polku. Iän myötä olen tullut hiukan armeliaammaksi itselleni, päättänyt hyväksyä sen tosiasian että jos se nyt on oltava juuri minun veitseni, joka ruokaillessa kolahtaa lattialle tai minun suustani päässyt sammakko loikkii seurueen keskellä niljakkailla jaloillaan, tai vain minä olen liimannut häälahjan mukaan kirjoittamani kortin kuoren kiinni sen sijaan että se olisi lahjan vierellä kaikkien luettavissa, olkoon sitten niin! Lohduttaudun sillä, että "ei moka ole piste, vaan pilkku, hetken pysähdys, jonka jälkeen voi taas jatkaa eteen päin", kuten lehtihaastattelusta luin erään diplomaatin rouvan äidin ohjeistaneen tytärtään.

Mutta takaisin kartanoon. Miten kauniisti ja eleettömästi Downton Abbeyn ladyt liikkuvatkaan! He eivät kävele, eivät sipsuta, vaan liukuvat pitkissä hameissaan hyväryhtisinä, hoikkina ja eteerisinä kartanon saleissa ja puiston käytävillä. Ja miten ryhdikkäänä pyylevöitynyt leskikreivitärkin istuu sohvalla ja parilla harkitulla silmänluonnilla ja tilanteeseen osuvalla repliikillä hallitsee ympäristöään saaden nuoremman kreivittären orvokkisilmistä lempeän huvittuneen tai hämmästyneen katseen. Hyvät tavat ja hillitty käytös hunnuttavat alleen myös kartanon kolmen naimaikäisen tyttären toisiaan kohtaan osoittaman julmuuden ja kun vieraisille tullut ulkomaalainen diplomaatti kuolla kupsahtaa vanhimman tyttären sänkyyn, ruumis hilataan kaikessa hiljaisuudessa hänen omaan huoneeseensa ja vaikka palvelusväen keskuudessakin kuiskaillaan asiasta, ainoa joka ei saane siitä koskaan tietää, on kartanon isäntä, herra jaarli itse. Tyttären maineeseen tapahtuma jättää tietenkin pysyvän tahran, niinpä hänet olisikin saatava kiireen vilkkaa naimisiin. Tosin leskikreivitär on sitä mieltä, että yhdellä jos toisellakin tytöllä lienee omat salaisuutensa alttarille astellessaan.

Todellisuudessa tuommoisen kartanon elämä saattaisi olla tapahtumaköyhää ja ikävää, puhumattomana jurottamista kun käsikirjoittaja ei olisi luonut suuhun sopivia repliikkejä eikä rakennellut draaman käänteitä kuten Downton Abbeyn miljöön luonut ja käsikirjoittanut näyttelijä Julian Fellowes on tehnyt. Uusintajaksoissa on vielä odotettavissa monta mullistavaa asiaa, mutta jakso päättyy hyvin onnellisiin tunnelmiin ja ennakkotietojen mukaan seuraavassa eletään iloista 1920-lukua. Ja kun leskikreivitärtä esittävä näyttelijä Maggie Smith peruutti aikeensa jättäytyä sarjasta, odotan innolla uusia jaksoja.

18 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Korjasin kirjoitusvirheiden takia. Sormet sojottavat sinne tänne. Olen kijroittanut kahdeksan tuntia!

  Pidän brittisarjoista, mutta valitettavasti en ole juurikaan telkkaa katsonut yli vuoteen. Tuli sellainen vaihe, että jätin hetkeksi koko katsomisen. Kirjoituksestasi pääsin hyvin jyvälle itse tarinasta. Ansiokas on taas kirjoituksesi.

  Hyvä käytös on hyväksi, sanoi mummivainaa aikoinaan. Ja olen samaa mieltä. Se taas joskus itseäni vaivaa, että hillitsen liikaa! Olen joskus ajatellut että siitä tulee pää kipeäksi.

  Että joskus edes antaisi tulla täydeltä laidalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enempi minäkin nykyään täällä yksinäni kuohahtelen tai paasaan lähipiirilleni tai päiväkirjalleni, muualla yritän esiintyä hillitysti. Lieneekö kuohahteleva luonteeni savolais itä-eurooppalaista verenperintöä vaiko silkkaa sivistymättömyyttä!

   Poista
 3. Kiitos upeasta jutusta,joka juuri tällä hetkellä minua erityisesti puhutti.Oli jokunen hetki sitten ajatuksissa,että:"mieleni minun tekevi,aivoni onneksi ajattelevi,lähteäkseni laukomahan,saa`akseni sanomahan...".En ole kovin herkkä loukkaantumaan ja mieltäni pahoittamaan,mutta äskettäin pääsi niin käymään.No,kokemuksesta tiedän,että se menee pian ohi,mutta ei kyllä unohdu.Olen itse hyvän käytöksen kannattaja,mutta tuulettaa pitää kans,oikeassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuuletus oikeassa paikassa voi todellakin olla paikallaan. Edesmenneen Savon tätini kanssa otimme kerran oikein kunnolla yhteen minun siellä ollessani. Minua asia jäi harmittamaan, mutta kotiin palattunai tätini soittikin: "Minnuu se meijän riitely ihan piristi!" Silti, hyvän käytöksen kannattajiin minäkin kuulun ja ihailen hyvin käyttäytyviä, sanansa harkitsevia ihmisiä muuallakin kuin em. tv-sarjassa.

   Poista
 4. Hillitte ittes, joudun useinkin miettimään. Innostun jostain ja sit huomaan toisten tai jonkun katsovan ihmeissään tai nenän vartta pitkin, silloin aattelen että pitiks mun;).Melko impulsiivisesti toimin ja tartun tilanteeseen.

  Nytkin kohta menen laulattamaan palvelukeskuksen asukkaita ja toimin "juontajana", hassuja siinä välissä aina höpöötän ja jumppuutan. Tulee sit mieleen että liioittelen. Yritän interaktiivitouhua. No, saavat ajatella mitä haluavat;)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että sä olet tilanteessa kuin tilanteessa just oma iloinen impulsiivinen itsesi, joka käyttäytyy korrektisti ja toisia arvostaen. Hienoa että käyt innostamassa palvelutalon asukkaitakin, ei meistä kaikista, minusta ainakaan, sellaiseen olisi.

   Poista
 5. Hello Petriina. Kiitti taas tarinastasi.
  Pitää (pitäisi) hillitä itsensä, mutta mun mielestäni on hyvä joskus toimia toisinkin.
  Ei ole itsetarkoitus aina vain nieleskellä, mitä milloinkin erilaisten ihmisten omahyväisistä käyttäytymistavoista ja ylpeilevästä ylimielisestä käytöksistä johtuen eri tahoilta suvaitaan eteesi tuupata.
  Kyllä silloin pitäs enimpiä jo vastustaa, vaikka vain pelkästä periaatteesta.

  Pidän brittisarjoista ja svenssoneista, yleensä kaikista missä on tämä kaikki.

  Näyttelemisen (ja ohjaamisen) taito:
  Näyttelijät, jotka pienillä tuskin havaittavilla eleillä, katseilla ja kehon kielellä viestittävät sisällään myllertävät myrskyisätkin tunteet.
  (Arvokkuuden suhteen olen toista mieltä koska se on enemmän hierakista arvostusta, ei niinkään persoonallisuuteen kohdistuvaa, vaikka sarjaa en hienoisesta raskas-soutuisuus-junnauksesta ja muista, mm. aihesyistä johtuen seuraa)
  Harkittuja repliikkejä, leikillisiä toinen puoli totta-sanontoja, juonitteluja, tyynen ilmeen takaa sinkoilevia pureviakin huomautuksia, joiden terävin kärki usein kätkeytyy sanojen väliin.
  Lisäksi maskeeraukset, asusteet, lavasteet, joiden eteen on nähty vaivaa lopputuloksen aikaansaamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä siinä, että vastustaa pitää ja sanoa mielipiteensä vakuuttavasti, mutta hillitysti, (mieluusti kylmän kohtalokkaalla äänellä kuten em. tv-sarjan Mary!) Eduskunnan kyselytunteja katsellessani ( alkaa muuten kohta) ajattelen, että minusta tuskin olisi tuohon, kuohahtelisin niin että saattaisivat poistaa salista (ellei hyvä palkka sitten toppuuttelisi mielen kuohuntaa). En katso eräiden poliitikkojen haastattelujakaan ettei muuten normaali verenpaineeni ponnahtaisi pilviin! Mutta toisaalta, tylsäksi sekin kävisi jos kaikki toimisimme hillitysti ja hallitusti joka tilanteessa. Tuttavissani on pari arvaamatonta henkilöä, jotka hyvää tarkoittaen saattavat sanoa mitä tahansa missä tahansa milloin tahansa, varsinaisia väriläikkiä siis! Eläköön elämän monimuotoisuus!

   Poista
 6. Laadukas teksti, Petriina! Yhtä hieno kuin televisiosarja. Tällaiset brittisarjat ovat huippuluokka, vaikkakin keksitty sisältö eivätkä välttämättä vastaa todellisuutta!

  Nuorena häpesin suunnattomasti, jopa vuosia jälkeenpäin. Erehdys on kuitenkin erehdys ja kömpelyys kömpelyys. Kaikille sattuu, ja joskuskin satuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kaikille sattuu ja itsekin satuttaa. Nuorena oma moka poltti poskia ja mieltä, sitä kauhisteltiin ja kikatettiin tyttökaverin kanssa, nyt siitä mieluummin vaikenee ja antaa anteeksi itselleen.

   Kiitos ajatuksistanne Milena, Anjuusa, Max ja Anna! Muidenkin mahtuu vielä...

   Poista
 7. Hitsit miten osasitkin taas kirjoittaa polttavasta aiheesta Petriina! Olen viimeaikoina ajatellut paljon samaa, vaikka en näistä ladyista niin tiedäkään, koska en katso teeveetä, mutta maksan silti lupamaksun:) Vähän olen idiootti ja kertakaikkinen italiaano vaikka en olekaan, eli huudan, räyhään ja nakkaan vaikka kengällä kun suutun ja tavallaan se kyllä hävettää etten osaa hillitä paremmin itseäni. Gentleman valittaa joskus, että voisitko ajaa sen kärttyisen akan tiehensä:)

  Kodin ulkopuolella ja työssä osaan käyttäytyä suuttumuksesta huolimatta hyvinkin korrektisti ja hillitysti eikä tapana ole ollut järjestää kohtauksia esim. ravintolassa, vaikka partneri pussaisi vierasta naista, syön vain pihviä ja mietin miten ruusukaulin saa kotona töitä ja saatan ollakin sitten oikea rämepiru:)

  Kohteliaisuus ja hyvät tavat on isketty päähän jo pienestä pitäen ja äiti kauhistelikin joskus impulsiivisuuttani ja käski pitää suuren suuni vähän soukemmalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, silloin kun lasteni isän kanssa oltiin yhdessä jossain: kylässä koreasti mut antaas olla kun päästiin kotiin! Mielestäni kuitenkin parempi vaihteohto on räiskähtää kerralla kunnolla kuin mököttää puhumattomana päiväkaudet.

   Poista
 8. Samaa sarjaa minäkin olen katsellut ja odotan innolla uusia jaksoja. OLen samaa mieltä Maxin kanssa siitä, että englantilaiset ja ruotsalaiset sarjat ovat parhaita, ainakin tällä hetkellä. Hieno rarina Petriina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kylläpä tuntuikin ankealta perjantai-iltana katsella Kotikatua em. Downton Abbeyn jakson jälkeen! Miksi suomalaiset eivät nykyään osaa käsikirjoittaa kunnon sarjoja kuten englantilaiset ja ruotsalaiset ja varmaan monet muut?

   Poista
 9. Minäkin seurailin tätä sarjaa, mutta sitten jotenkin kyllästyin, kun se tuli ensin Ruotsista ja alkoi sitten tulemaan Suomen kanavilta. Oli minusta kyllä mielenkiintoinen.

  Ruotsissa alkaa nyt kolmas sesonki. Suosikkini on Maggie Smith.

  Katson mieluiten englantilaisia ja ruotsalaisia sarjoja, myös tanskalaiset ja norjalaiset ovat hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maggiesta minäkin tykkään! Hänen kannoillaan onkin sitten monta näyttelijää, joita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen.

   Poista
 10. Petriina agréable en passant par votre semaine de plaisir blog. Cordialement
  Salutations de texte et d'abstraction de réflexion

  VastaaPoista