tiistai 7. elokuuta 2012

Menneisyyden todistajat

"Ystävyys on välttämätöntä ihmisen muistin toiminnalle. Menneisyyden muisteleminen ja säilyttäminen on ehkä välttämätön ehto, jotta ihmisen minuus pysyy kokonaisena. Jotta minuus ei kutistu, jotta se pysyy entisen kokoisena, sitä pitää kastella muistoilla kuin ruukkukasveja, ja kasteleminen vaatii säännöllistä yhteyttä menneisyyden todistajiin eli ystäviin."

Edellä oleva teksti on Milan Kunderan kirjasta "Identiteetti" ja se pisti minut miettimään muistojen merkitystä.

Olin juuri ollut ystäväni syntymäpäivillä, jossa oli muisteltu yhteisen nuoruutemme riemukkaita retkiä, kotimaan laiva-juna rengasmatkoja, tanssireissuja ja saatolle pyrkijöitä ja päässeitä niin äänekkäästi ja antaumuksella, että ystäväni mies oli huutanut: "Tulkaa sieltä parvekkeelta sisätiloihin muistelemaan!" Edellisellä kerralla olimme muistelleet sitä, miten olimme saaneet tuurata esimiestemme kesälomia, kolmena kesänä peräkkäin vaikka olimme olleet vasta yhdeksäntoista vuotiaita! "No ettehän te mitenkään ole kolmena kesänä voineet yhdeksäntoistavuotiaita olla," keskusteluamme sivusta seurannut mies oli huomauttanut. Ja sekös meitä oli taas naurattanut, olimme vakuuttaneet olevamme yhdeksäntoista kesäisiä vieläkin!

Mieluisia muistoja, mutta sitten on niitä, jotka haluaisi unohtaa tai ainakin pitää vain omina muistoinaan. Esimerkiksi jos sinut on viisikymmenluvulla jossain peräkylän kokkojuhlilla valittu juhannusneidoksi, et varmasti riemastu jos yhä edelleen saat kuulla itseäsi esiteltävän muille, tuntemattomille juhlavieraille juhannusneitona! Varsinkaan jos et ollut edes ilmoittautunut kyseiseen kisaan, vaan sinut oli houkuteltu yleisön joukosta mukaan. Tai jos olet jossain elämäsi vaiheessa painattanut omakustanteena sukukirjasen, juhlaillan ehtoisa emäntä sinut esitellessään sanoo nimesi ja lisää perään: "kirjailija." Tai pelkkää hyvän hyvyyttään esittelee sinut "taiteilijana", vaikka itse et enää edes muistaisi kolmekymmentä vuotta sitten tekemiäsi, kansalaisopiston kevätnäyttelyssä olleita hiilipiirroksiasi. Selittele siinä sitten että minkä alan taiteilija, montako teosta julkaissut kirjailija olet!

Lasteni isä oli nuoruudessaan laulaa loilottanut paikallisella tanssilavalla järjestetyssä iskelmälaulukilpailun alkukarsinnassa Tapani Kansan tunnetuksi tekemän kappaleen, karsiutunut kisasta heti. Hänelle itselleen se oli mukava muisto, mutta hän ei sietänyt että joku toinen muistutti häntä siitä. Mutta niin vain aina silloin tällöin vuosikymmenten varrella tapahtui, hyvämuistisia löytyy aina!

Muisti tallentaa ja deletoi, mutta saattaa yllättäen palauttaa jo poistamansa tiedoston tunnemuistin nimikkeellä takaisin. Kun kampaajani kysyi, miten kesä on mennyt, vastasin ensin jotain ympäripyöreää, mutta enkös vain sitten tullut maininneeksi eräästä lähipiirissäni keväällä sattuneesta ikävästä tapauksesta. Ei olisi pitänyt. Vaikka tilanne on jo ohi enkä ollut enää viikkokausiin edes ajatellut sitä, silloinen huoli ja murhe palautuivat elävinä mieleeni ja huolestutin kampaajarouvankin, joka arveli omassa lähipiirissään saattavan käydä samoin. Surullinen olo lopun päivää, ilmeisesti meillä molemmilla. Miten oikeassa ovatkaan ne ihmismielen asiantuntijat, jotka kehottavat kelaamaan vain mieluisia muistoja!

Siis kumpi onpi parempi: Vanha ystävä, joka muistaa menneisyydestäsi kaiken, vai uusi tuttavuus, jolle voit valikoiden kertoa muistojasi? Sanoisin että molempi parempi.

11 kommenttia:

 1. Voi kun voisikin muistaa vain parhaat hetket elämästä!!

  Miksi toiset, mukamas, muistavat elämäni paremmin kuin minä? Minähän olen oman elämäni kokenut ja elänyt sen keskiössä?

  Miksi muistuttaa?

  Voi miten alkoi ajatteluttaa kirjoituksesi!

  VastaaPoista
 2. Mun mielestäni eka vaihtoehto ystävästä on parempi.
  Perusteena se, että hän on siis vieläkin ystäväsi.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Onpas sulla nyt kutkuttavia hetkiä, elähdyttää takuulla. Nyt mieleesi tulvii varmaan mukavia muistoja ja mahdolliset ikävät on jo haihtuneet.

  VastaaPoista
 5. Todella mielenkiintoinen blogiteksti, Petriina! Se herättää paljon ajatuksia ja tuo takaisin kaikenlaiset muistot. Mitään ei korvaa vanhaa ystävää, jonka kanssa jakaa monenlaiset muistot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, tuntuu turvalliselta että on ystäviä, jotka tietävät elämäntarinani alusta asti. Ja jos vanha ystävä joko tahtomattaan tai tarkoituksella joskus sohaisee kipeään muistoon, täytyy vain ajatella, että itse saatan tehdä samoin hänelle. Silti ystävyys on ja pysyy!

   Poista
 6. Miten tuttua jälleen Petriina, hävettää jos joku tituleerasi jollakin menneisyyden jutulla, joka ei ollut edes todellista (et ollut kaunis silloinkaan) tulee vain entistä kurjempi olo nykytilasta. Tai runoista, josta aina kysyttiin, niin kuin minulla ei muuta työtä olisi ollutkaan, maatila ja kodin ulkopuolinen. Olen samaa mieltä että Milan Kundera on hieno kirjailija.

  Itselläni tämä pohtiminen on mennyt niin pitkälle tai lyhyelle:) etten saa tuotettua enää niin helposti tarinaa kuin ehkä ennen, jotenkin kömpelyys lisääntyy, kun miettii ja pohtii monella eri tasolla asioita, eivätkä ne sitten tavoitakaan ehkä ketään, kun ovat jotenkin liian omituisia, joskus mietin sitäkin kuten esimerkiksi tuota Andromedaalta vähän länteen - juttua, josta joku kysyi, että miksi Sinä tänne tuommoisia kirjoitat, oletko ihan hullu? Meinasin kerran sen jo poistaakin, mutta pyh, ellen uskalla kirjoittaa en opi koskaan!??

  Kiitos tästä postauksesta Petriina ja vaikka pohdiskeletkin paljon, olet silti selkeä ja on helppo samaistua näihin. Tavoitat ihmisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mustis! Yksi kiusallisimmista kysymyksistä, mitä minullekin nykyisin esitetään on: "Vieläkö kirjoitat?" Selittele siinä sitten että niin kauan kuin aivot ja sormet toimivat, mutta en enää häiritse teksteilläni kustantajia jne.

   Sun jutut ovat älykkäitä, tiedät paljon asioita tai ainakin olet perehtynyt niihin ja jokaisella on oikeus kirjoittaa omaan blogiinsa mistä aihepiiristä haluaa ja minkä kokee tärkeäksi. Tämän blogiyhteisön rikkaus piileekin mielestäni siinä, että täällä on hyvin erilaisia kirjoittajia, jotkut sanovat sanottavansa kuvien, musiikin kautta jne. Hyvä me!!!

   Poista
 7. Poistin tuolta välistä yhden kommenttini, jossa kerroin erään ystäväni lähettämästä videosta. Se oli taltioitu kauan sitten konsertissa, jossa yleisön joukosta löytäisin "erään henkilön." Löysin, vanhan ystäväni, jonka edustama osio muistoistani oli ajat sitten pyyhkiytynyt pois tai ainakin himmennyt näkymättömäksi ja tiesin, mitä Kundera tarkoittaa sllä että ihmisen minuus pysyisi kokonaisena. Lopun iltaa olin iloisissa tunnelmissa ja kuten Anjuusa tuolla arvelikin, muistin vain hyvät asiat!

  VastaaPoista