maanantai 23. heinäkuuta 2012

Kesällä sattuu kaikenlaista

Kesä on vaativa vuodenaika. Sitä pitäisi ehtiä viettää, siitä pitäisi osata nauttia, aurinkoa pitäisi palvoa, mansikat pitäisi pakastaa mustikat, vadelmat, viinimarjat ja karviaiset poimia tai ostaa torilta poimittuina, olisi ehdittävä ulkoilmakonsertteihin ja yhteislaulutilaisuuksiin, lavatansseihin, huvipuistoihin, uimarannoille, kesäteatteriin ja taidekeskuksiin, sisävesiristeilylle sekä eväsretkille jumalaisen kauniisiin kesämaisemiin, olisi ajettava viikonloppuruuhkassa joko omalle tai ystävien mökille saunomaan ja puuveneellä soutelemaan, särkiä ja ahvenia niemen nenään narrailemaan, olisi tehtävä kesäkeittoa, telttailtava ja grillailtava, hoidettava kukkia ja kitkettävä kasvimaat, käveltävä paljain jaloin ruohikolla, näyttäydyttävä puutarhakutsuilla hellemekossa ja hattu päässä, järjestettävä rapujuhlat...

Syksy on levollisempaa aikaa. Syksy vain on. Joko sateinen tai päivänpaisteinen, ehkä molempia. Syksyllä voi kaikessa rauhassa istua muistelemaan, mitä kaikkea kesällä sattui ja tapahtuikaan. Esimerkiksi sitä, miten yläpuolellani asuva yksinhuoltajaisä yhtenä kauniina kesäaamuna päätti aloittaa keittiöremontin ilmoittamatta siitä etukäteen naapureille mitään. Jylinä ja särkyvien kamojen lentely lattioille oli sitä luokkaa, että säikähdin hänen ehkä saaneen raivarin ja hajottavan koko rapun. Pihalla tapaamani pari taloyhtiön hallituksen papparaista päätti lähteä tiedustelukäynnille. Ei, kyse ei ollut raivarista, siellä vain jyrättiin eteisen ja keittiön välistä seinää kappaleiksi! Remonttilupa oli tietenkin pitänyt sitä ennen saada isännöitsijältä. No, tulihan ulkoiltua sinä päivänä, onneksi ei satanut ja onneksi lapsenlapsi, jonka piti tulla luokseni, oli jo edellisenä iltana ilmoittanut että ei tulekaan. Ikävämpi tilanne oli kolmannen kerroksen rouvalla, jonka selkä oli kesämökillä kipeytynyt niin että hän oli päättänyt tulla kaupunkiasunnolle "lepäilemään."

Seuraavana päivänä yksinhuoltajaisä tuli rapussa vastaan jotain kamoja kannellen, morjesti ja sanoi tekevänsä keittiöremonttia. On huomattu joo, sanoin ja enkös vain innostunut kertomaan, että kaataisin itsekin pari seinää jos minulla olisi siihen varaa. Riehaannuin jopa kehumaan hänen lapsiaan, parin viikon välein yläpuolellani jymistäviä riiviöitä. Mutta tään jylinän jälkeen lasten juoksentelu lienee kuin musiikkia korvilleni. Ja onko mies edes mikään yksinhuoltaja? Eilen pihapenkillä istunut naapurirapun rouva nimittäin arveli, että perhe saattaa asua eri paikkakunnilla työasioiden vuoksi. Näinä aikoina sekin on tietysti mahdollista. Samalla naapurirapun rouva esitteli kyynärvarresta alas asti kipsattua oikeaa kättään. Oli kaatunut marjametsässä, käsi kipsissä seuraavat viisi viikkoa. Vaan on minullekin sattunut ja tapahtunut: Lauantai-iltana kolmannen kerroksen leskimies (vai eronnutko sekin lienee?) yritti tulla kanssani samaan aikaan saunaan!

Onneksi olin lukinnut kakkospukuhuoneen oven. Kuulin kun sinne tuli joku. Olisiko minua ennen saunonut pariskunta unohtanut jotakin, ajattelin samalla kun laskin löylyvettä ämpäriin. Hetken kuluttua ovea yritettiin rynkyttää auki. - Kuka siellä? - Minäää! Miesääni huusi. Otin lukua vähän aikaa, sillä en tunne ketään sen nimistä. Ääni tuntui kuitenkin tutulta. - Olet tainnut erehtyä tunnilla! Kello on vasta vähän yli kuusi, sun saunavuoro on seitsemältä, huusin. - No niinpäs onkin... hän pyyteli anteeksi, selitti nukahtaneensa ja katsoneensa kellon väärin (oli ehkä ottanutkin jotain). - Mene kotiin nyt vaan, huutelin. Hän lupasi mennä. En kuitenkaan kuullut oven käyvän, olisiko asettunut pukuhuoneen penkille torkkumaan? En viitsinyt tarkistaa asiaa, kiersin vain lähtiessäni oven lukon hiljaa auki. Olin ollut vähällä saada selänpesijän. - Miks et huolinut? Poikani hekotteli puhelimessa.

Tänään olin vähällä lähteä Mäntyharjulle taidekeskus Salmelaan. Matkajärjestelyt pikkuauto- ja bussivirityksineen tuntuivat kuitenkin niin monimutkaisilta että väsyin jo niitä ajatellessani ja kai sielläkin on satanut koko päivän. Katselin netistä taidekeskuksen ja taulujen kuvia. Miljöön kauneuteen ja monimuotoisuuteen on ilmeisesti panostettu niin paljon, että taideteosten on oltava todella vaikuttavia etteivät mitätöidy ympäristön rinnalla, ehkä ovatkin. Tällä viikolla vietetään nuoruudenystävän synttäreitä, on tiedossa pari muutakin juhlaa. Koulukaverin mökille ehtinen vasta elokuun puolivälin jälkeen, olkoonkin että huussimatka vettä tippuvien kuusen oksien alitse ei houkuttele, kuka tietää vaikka hyyskän takana olisi karhu tai susi väijyksissä! Ja jos vaikka helleaalto yllättäisikin elokuulla, mökissä saattaisi olla liian kuuma ja ulkona pörräisivät hyttyset ja ampiaiset, joten taitaa olla paras pysytellä kotimaisemissa. Kovin rymäkkä yläkerrassa on nimittäin laantunut normaaleiksi remontin ääniksi, tosin eilen pora alkoi laulaa heti puolenpäivän jälkeen, vaikka oli sunnuntai ja leka läikyi iltakuuteen asti. Vaan ovathan kaupatkin sunnuntaisin auki, joku ajaa nurmikkoa, siivoaa, ja pesee pyykkiä ja ripustaa ne pihalle kuivumaan, vaikka on sunnuntai! Enää millään ei oo mitään väliä.

11 kommenttia:

 1. Aivan alkoi lukiessa hengästyttää kaikki se mitä kesällä pitäisi tehdä. Oli se hyvä, että et laittanut listaa alkukesästä... hih...

  Mie vaan laiskottelen, paitsi että kerään mökillä mustikoita. Ja toivon lämmintä ja kuivaa elokuuta katonkorjauksen kanssa.

  Ai niin, laitoin eilen "pakkaseen" 5 kiloa mansikoita - tai söin niistä varmaan puolet?

  Remonttitaitoisia on liikkeellä meidänkin talos. Ja takapihalla on yks Nissani levällään. Sateessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiskottelun puolelle minunkin kesäni on mennyt, yritin löytää tuohon luetteloon kaikenlaista, mitä monen mielestä kesällä "kuuluisi" suorittaa, osa sellaista mitä aikoinaan perheen kanssa itsekin suoritimme. Kiitos kommistasi!

   Poista
 2. Vai meinasit saada selänpesijän, sehän olisi voinut olla mukavaakin!

  Minä en ole tehnyt mitään muuta kuin pyöräillyt eri paikoissa ja tehnyt niistä videoita. Lemströmin kanavajuhlat, Merikorttelin meripäivät ja sitten omia pyöräilyjuttuja. Koiria ikävöidessä olen pyöräillyt ympäriinsä. Koirat ovat "lomalla" pohjoisessa pojan kanssa.

  Ruohoa olen leikannt tarpeen mukaan ja siivonnutkin hiukan. Mutta olen pääosin ollut laiska töiden jälkeen. Lomaa ei tänä vuonna ole, niin kuin ei monina muinakaan vuosina. Pärjää sitä kai niinkin jos on pakko!

  Mukavaa ja aktiivista kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Poljin just kuntopyörää 20 minuutin päiväannokseni, lakkasin kynnet, odottelen paplarit päässä ajan kulumista (Milena kirjoittaa ajan kulumisesta blogissaan), että pääsen lähtemään synttäreille, kolme tuntia vielä...

   Poista
  2. En haluaisi olla sinun housuissasi, Petriina (vaikka naapurin ukko ehkä haluaisi tai ehkei, koska saunassa ei ole vaatteita ;)). En ymmärrä, ettet saa aikaa kulumaan tuollaisessa aikaansaavassa ympäristössä! ;)

   Poista
  3. Ajan kulumisen ongelmia ei olekaan muulloin kuin silloin kun on määräaikaan, esimerkiksi iltapäivällä sovittu lähtöaika jonnekin. Silloin en osaa keskittyä kunnolla mihinkään tekemiseen, vaan vahdin kelloa ja odotan pääseväni lähtemään! Mutta niinhän sanotaan, että eläkeläisen päivä on varattu jos sillä on iltaviideltä hammaslääkäri.

   Poista
  4. Osuvasti sanottu hammaslääkäristä, mutta koskee varmasti kaikkia,joilla on vapaata. Huomaan nyt lomalla, että päivät katoavat jäljettömiin, vaikken tee paljoakaan..

   Poista
 3. Mulla tekemisen rytmiin vaikuttaa kovasti sää. On päiviä, jolloin saan aikaiseksi paljonkin (pihalla) ja sitten on täydellisiä lorvipäiviä. Molempia kai tarvitaan.

  Sadeharmaana päivänä ei tee mieli mitään, paitsi syömistä vähän väliä. Naposteleminen on huonoa ajanvietettä, tiedetään, mutta vasta syötyään huomaa, ettei olis pitänyt. Liian myöhään.

  Aurinkoisena ja lämpimänä päivänä ulko-ovet on auki koko ajan, ramppaan eestaas ja saan aikaiseksi sitä sun tätä. Ruokaa en muista.

  Tänä kesänä näitä molempia ilmoja on ollut todella vaihtelevasti. Elokuuksi on luvattu hyvää kesäsäätä. On oikeastaan hyvä, ettei kukaan voi määrätä ilmoja, kenen mielen mukaan silloin oltaisiinkaan.
  Lauletaan vaan 'päivä vain ja hetki kerrallansa' ja iloitaan, että ollaan elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, miten sää hallitsee pihallisen ihmisen elämää kun se tahtoo hallita parvekkeellisenkin ajan käyttöä. On niin kiva kipaista välillä muun touhun lomassa parvekkeella istumassa, kukkia ihailemassa, puita ja taivasta tuijottelemassa, kahvittelemassa tai jätskiä syömässä tai viipyä pitempään kirjaa lukemassa. Lenkiltä palattua siellä tarkenee istua viileämmälläkin säällä, muuten ei.

   Poista
 4. Petriina, olet niin oikeassa tässä, mutta onneksi oma hössötys ja kiireeni loppui tasan viisi vuotta sitten ja sen jälkeen olen vain oleillut, tehnyt kaiken pakollisen, työn ja vapaan suhteen, ollut myös väsynyt, ollut jalan takia sairaslomalla, elänyt jotenkuten... saisimpa vielä yhden oikean syksyn, omenan poimimiset, mehustamiset ja lihojen pussitukset ja iänikuisen potun nostonajan.. ei, se palaa enää, aikani on ihan toinen, tylsä ja saamaton. Lapsilla on oma elämä ja minulla omani.. mutta kissa tuli ja pelasti minut? Tai sitten ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyisin minäkin tunnen nenässäni lapsuuden aikaisen perunapellon tuoksun, mutta selkäni ei kestäisi sitä kuokkimista enää. Kiitos ajatuksistasi!

   Poista