sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Luokkaretki

Laalin Ahvenanmaa-kuvausten innoittamana aloin katsella lähes 30 vuotta sitten tehdyn luokkaretken enemmän tai vähemmän epätarkkoja, albumin lehdille tiukasti liimattuja valokuvia. Mukana on myös kolme kuvakorttia, joista yhden takana lukee Godby. Yövyimme kuvan esittämässä, kaupungin ulkopuolella olevassa isossa punaisessa hotellirakennuksessa. Toinen kuva on Jomalan kirkosta, kolmannessa, pyöreässä kortissa on kuvia Maarianhaminasta, mm. mäellä olevasta kaupungintalosta (?), jonka edustalla levittäytyvässä puistossa on kauniita kukkaistutuksia.

Sain lähteä peruskoulun seitsemännellä luokalla olleen poikani luokkaretkelle valvojaksi sillä ehdolla, että en paljastaisi olevani hänen äitinsä! Ei siis kovin mairittelevaa. Lisäksi valvojina oli erään tytön äiti ja toisen tytön isä sekä pari tukioppilasta. Luokan opettaja oli keski-ikäinen mukavan oloinen nainen.

Matkustimme lauantaina 14.5.1983 m.s. Viking Sallyllä Maarianhaminaan. Eräässä kuvassa poikani tähyilee kaupungin komeilta kallioilta merelle, jossa lipuu kaunis valkoinen alus. - Onko se Silja Line? Opettaja kysyy. - Höh, tommonen purkki! Silja Line...hi hi hi, ope on ihan hoopo, pojat tirskuvat keskenään. Albumin välistä löytyy myös esite museolaiva Pommernista, joka samoin kuin merimuseo kiinnostivat nimenomaan poikia. Tytöt taisivat vaikuttua enempi lintusaaren riikinkukosta, joka suvaitsi levittää upean pyrstönsä ihailtavaksemme. Kastelholman keskiaikaisesta
linnasta ja St. Göranin kirkosta on myös esite, joten ilmeisesti olemme käyneet niissäkin. Lauantai-iltana lapset saivat pari tuntia vapaata, jonka ajan me aikuiset kuljeskelimme kaupungilla
keskenämme. Valokuvassa olemme pysähtyneet ihailemaan kadun varteen pysäköityä vanhaa autoa, jonka merkkiä en osaa tunnistaa. Samalla tietenkin silmäilimme vaivihkaa, näkyisikö tenavia missään, mutta ihmeen taitavasti kokonainen luokka oli osannut kadota Maarianhaminan hiirenhiljaiseen kevätiltaan, olen kirjoittanut kuvan vierelle.

Matkaesitteen mukaan hotellissamme oli sekä baari että ravintola. Kyllä, mutta ne olivat kiinni.
"Uima-allas hotellin edustalla." Kyllä, mutta siinä ei ollut vettä. Matkailukausi ei ollut vielä alkanut. Sunnuntaiaamuna ajoimme toivorikkaina retkeilymajalle, jossa matkatoimiston antamien tietojen mukaan piti olla sekä ruokaa että juomaa. Kyllä, mutta maja avattaisiin vasta 15.6. Olimme kuukautta liian aikaisin! Valokuvassa seison toisen äidin kanssa jonkin linnoituksen edessä harvaoksaisen männyn juurella. Kaksi väsynyttä "valvojaa" luolilla, josta lapset löysivät kivoja kiipeilypaikkoja. Me äidit marisimme, ettemme ole vieläkään saaneet aamukahvia... Ei edes se, että sää oli kaunis ja aurinkoinen, meri-ilma raikasta ja kevyttä hengittää, paljon helpottanut tilannetta.  Onneksi bussinkuljettaja tiesi hyvän huoltoaseman baarin, joka OLI AUKI! Sämpylä- ja pullahyllyköt tyhjenivät vauhdilla. En muista, miten lauantai-illan ruokailumme oli järjestynyt, olimmeko kierrelleet bussilla etsimässä ruokapaikkaa vai oliko kotoa mukaan otettuja eväitä vielä jäljellä sen verran, että niillä selvittiin yön yli.

- Ja nyt menemme tutustumaan kauniiseen Jomalan kirkkoon, opettaja ilmoittaa baariaamiaisen
jälkeen. - Säähän lupasit, ettei kirkkoja ja museoita! Ja nyt me kuiteski kierretään kirkosta kirkkoon, lapset märisivät. - Ne ketkä eivät halua tulla kirkkoon, saavat jäädä autoon, ketkä haluavat tulla mukaan, tulkoot, opettaja myöntyi. Neljä tuli. Laivalla opettaja tuli huolestuneen näköisenä luokseni, pyysi minua tulemaan mukaansa. Hän oli nähnyt kahden tytöistä juttelevan jonkun tuntemattoman aikuisen miehen kanssa ja menneen miehen mukana tämän hyttiin! Opettaja ehdotti että hakisimme kaikessa hiljaisuudessa heidät sieltä pois. En muista, pyysimmekö laivan henkilökunnasta jonkun mukaamme vai menimmekö kaksissa naisin koputtamaan hytin oveen. Tytöt istuivat miehen seurassa colalasit edessään. Oliko pikkuisella pöydällä ehkä pullo jotain väkevämpääkin, en muista. Opettaja käski tyttöjä lähtemään mukaamme ja he tottelivat kiltisti. Eniten opettajaa tuntui järkyttävän se, että tytöt olivat ns. hyvästä perheestä, olikohan toinen peräti papin tytär!

Kirjoitin retkestä selostuksen päiväkirjaani, mutta jostain syystä olen hävittänyt juuri siltä vuodelta
kertovan kirjan. Vanhoja päiväkirjoja ei pitäisi hävittää, ellei sitten samalla hävitä niitä kaikkia.

16 kommenttia:

 1. Yritin korjata epätasaisesti levinneet rivit, ei onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sait inspiraation blogistani!

   Tuo kuulostaa ihan sesongin ulkopuoliselta Maarianhaminalta! Yhä edelleenkin täällä on aika hiljaista talvisin, joskin ehkä hiukan vilkkaampaa kuin 80-luvulla, varsinkin kesäkuun alussa, kun tänne tulevat luokkaretkeläiset sekä mantereelta että Ruotsista ja paikkoja on enemmän auki.

   Ennen juhannusta on iso lasten ja nuorten jalkapallotapahtuma, noin 3000 ihmistä tulee tänne sekä Ruotsista että Suomesta turnaukseen. Silloin kaupungissa vilisee nuoria ja lapsia. Sitten hiljenee ja varsinainen sesonki alkaa vasta juhannuksen jälkeen. Silloin täällä onkin paljon ihmisiä elokuun puoliväliin saakka.

   Nykyään luokkaretkeläisten suosiossa on vuonna 2004 rakennettu kylpylä, Mariebad, jonka johtajan sijaisena olin noin puolitoista vuotta alkaen toukokuussa 2005.

   Siellä on useita altaita, vesiliukumäki, vesiputous, siltoja, hierovia suihkuja ja kaikkea muuta kivaa, ulkoallas ja oma rantakin jossa voi talvella harrastaa avantouintia suoraan laiturilta. Talvella on kiva uida sisältä ulkoaltaaseen ja tuntea lämpöero.

   Nykyään luokkaretketkin ovat hiukan myöhemmin, kun koulu ei enää lopukaan viimeinen toukokuuta.

   Kaupungintalo on edelleen mäellä, ja edustalla on kauniita kukkaistutuksia.

   Poista
  2. Kiva retki se oli ja se että niin moni paikka oli kiinni, taisi lasten mielestä vain lisätä retken jännittävyyttä. Ja kyllä sekin tuli ilmi, että olin poikani äiti, taisi vain olla sellainen heitto häneltä ennen matkaa.

   Poista
 2. Luokkaretkien valvonnasta muistan yhden Suomenlinnan reissun.

  Kun pääsimme lautalta maihin ja sanoin laumalle 13-vuotiaita, että tapaamme tässä rannassa klo 14.30, aikaa linnakkeen omatoimisen tutustumiseen kaksi tuntia.

  Meni n. 10 sekuntia siihen, että 24 penskaa oli kadonnut kuin maan nielemänä!

  Heistä ei näkynyt vilaustakaan kahteen ja puoleen tuntiin? Kaikki olivat kuitenkin paikalla sovittuun aikaan, maalaislapset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan nykyään? Saavatko lapset luokkaretkellä omaa aikaa kun maailma tuntuu muuttuneen niin turvattomaksi, että uskalletaanko heitä päästää silmistä hetkeksikään?

   Poista
  2. Minäkin olin kerran luokkaretken valvojana Tampereen reissulla, pojan luokan toivomuksesta, he saivat itse ehdottaa valvojaa. Se oli kiva reissu, eikä ollut ongelmia.

   Kyllä mekin jätimme lauman Särkänniemeen menemään eri laitteisiin ihan itse, ja määräaikana kaikki olivat taas paikalla. En tiedä, voisiko tänään tehdä niin.

   Poista
  3. Tosin ei maailma kovin turvallinen paikka ollut tuolloinkaan; laivalla vieras mies houkutteli 13-14 vuotiaat tytöt hyttiinsä! Vai pyrkivätkö tytöt sinne itse... Silti, mitä olisi saattanut tapahtuakaan ellei opettaja olisi olut valppaana!

   Poista
  4. Tuntuu hassulta, että mies oli päästänyt tytöt hyttiinsä! Normaalijärkinen ei olisi sitä tehnyt, jos tytöt sinne pyrkivät, ja normaalijärkinen ei myöskään houkuttelisi. Kyllä siinä saattoi olla riski, kamala ajatellakin mitä olisi voinut tapahtua! Huh...

   Poista
 3. Olin luokkaretkellä Maarianhaminassa toukokuussa -89 9-luokkalaisten kanssa. Samoja paikkoja bussilla kierrettiin kuin sinäkin.
  Olisivat halunneet mennä Tukholmaan, mutta kieltäydyttiin ehdottomasti menemään yölaivoilla. Siis päivällä Turusta ja Turkuun. Yö Maarianhaminassa jossain hieman kaupungin ulkopuolella motellintapaisessa, en muista nimeä, halpa ja vaatimaton.
  Kaikki meni hyvin, mitään negatiivista ei tapahtunut (haa, olihan pätevät valvojat ;)!

  VastaaPoista
 4. Mahdollisesti sama paikka missä mekin yövyimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sellainen motelli, Strandnäs Motell, on just kaupungin ulkopuolella edelleenkin, on remontoitu. Kuuluu siis kaupunkiin, mutta on keskustan ulkopuolella, kilometri pari.

   Poista
  2. Ei sitten ole sama, missä me olimme, albumissani kuvan vierellä lukee että 16 km:n päässä Maarianhaminasta. Isoja punaisia rakennuksia, uima-allas isomman pytingin edessä.

   Poista
  3. Ahaa, sitten se on Godbyssä, sielläkin on joku sellainen!

   Poista
  4. Nykyään se on hotelli, kuten tuo Strandnäs, vaikka kirjoitin että se on motelli.

   Tässä linkki Godbyn hotelliin, siinä on uima-allas pihalla.

   Godby Hotell

   Poista
  5. Katsoin kuvat Godby hotellista. Punainen rakennus näyttää tutulta, valkoista kaunista rakennusta en muista.

   Poista
  6. Varmaan rakennettu lisää kun siitä tehtiin hotelli.

   Poista