sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Erilainen joulupuu

Joulupullia leipoessani tein aina lapsilleni pullapojan ja -tytön, nyt lapsenlapsilleni. Rusinoista silmät ja takin napit, kirsikanpuolikkaasta suu. Tytölle palmikot, pojalle lippalakki päähän, raesokeria koristeeksi. Tällä kerralla päätin pursottaa kirsikkasuun tilalle punaista sokerikuorrutusta, sillä värjäisin myös poskipäät ja vihreää takin koristeeksi. Vaan toisin kävi.

Se pahuksen töhnä ei suostunut tulemaan tuubista ulos! Ei vaikka olin puhkaissut nuppineulalla korkin päähän reiän ja pitänyt putkiloa kuumassa vedessä. Pari kovalla voimalla puristettua tippaa sain tulemaan, minkä jälkeen minulta meni hermo. Olkoot! Laitoin pullatytön ja -pojan muiden pullien mukana pakastimeen. Tällä kerralla ne toisetkaan eivät olleet "tissipullia", niin kuin lasteni isä oli punaisen tai vihreän kirsikan koristamaa pikkupullaa kutsunut. Tyttären perheestä oli nimittäin viestitetty, että heillä ei oikein tykätä kirsikoista, siinä suurin syy niistä luopumiseen. Olihan oma kuopuksenikin aikoinaan pyytänyt: "Äiti, älä laita risunoita." En laittanut ennen kuin vasta viime aikoina. Poika kun ei enää syö mitään makeaa, ei siis pullaakaan, monenlaista muuta jouluhyvää sen sijaan sitäkin mieluummin.

Joka kerta, jolloin havunneulaset vielä keväälläkin ovat "öyhähdelleet" villasukan läpi jalkapohjaan, olen päättänyt että ei enää ikinä kuusta tähän huusholliin. Kertaakaan se päätös ei ole pitänyt. Paitsi nyt. Vuosikymmeniä vanha lohikäärmepuu nimittäin kyllästyi olemaan kukka ja karisti kaikki lehtensä niin että jäljelle jäi monihaarainen harmahtava karahka kiemuraisine kauniisti kaartuvine oksineen. Ripustin oksille muutaman kuusenkoristeen; punaisen ja sinisen pallon, kolme herkän kaunista, ohuesta kullanvärisestä metallista valmistettua pukki- ja enkelihahmoa, jotka helposti hukkuvat kuusen vihreyteen, mutta lehdettömän karahkan oksilta riippuessaan pääsevät oikeuksiinsa. Muutama pieni hopeatiuku ja ohutta, hopeanväristä kimalletta pallojen vierelle sädehtimään. Korkeimman oksan päähän voisi vielä laittaa pienen hopeatähden. Ohutlehtinen viherkasvi - mikä lienee nimeltään - kurkistaa karahkan juurelta kuin hiuspehko. - Ihana! Tyttärentytär huudahti joulupuuni nähdessään.

Jouluvalmistelujen ohessa olen lukenut Raija Orasen lähes 600-sivuisen kirjan "Nimeltään Kekkonen." En ennen ole tajunnutkaan tai sitten olen unohtanut, miten hauras se, v. 1944 solmittu rauha olikaan! Millaisen veitsen terällä sen ajan päättäjät vielä vuosia rauhan teon jälkeenkin joutuivat elämään. Samoihin aikoihin, jolloin minä, "Mökin tyttö" leikin viimeistä kesää varhaislapsuuteni kodin pihamaalla, jolloin minulla oli pieni vauvasisko ja sodasta palannut, lavantaudista selvinnyt isä teki tuvan nurkassa suutarintöitään, tapahtui monenlaista, mistä meillä lapsilla ei onneksi ollut aavistustakaan. Mutta joulu oli juhla silloinkin, ehkä jopa suurempi kuin nyt.

Pula-ajan joulujen kunniaksi olen tänä vuonna käärinyt lahjani, joista suurin osa itse tehtyjä, sanomalehtipaperiin! Olen kerännyt jouluisia mainoskuvia ym. tarkoitukseen sopivia lehtiä usean viikon ajan. Siltä varalta että painomuste ei tartu lahjaan, sen voi ensin laittaa ohueen muovipussiin, kietoa lahjan kaksinkertaiseen sanomalehteen ja vasta päällimmäiseksi kuvan, jonka haluaa paketin päällä näkyvän. Teipin ja paperinarun tms. avulla paketti pysyy koossa, nimikortti ja kiehkura hopea- tai muuta edellisvuoden lahjanauhaa koristeeksi. Ehkä kaunein paketti tuli paikallislehden adventtisunnuntain etusivusta, jossa oli kuva sinisävyisestä raamattuaiheisesta lasimaalauksesta.

Tiedän kaipaavani kuusen tuoksua, joten olisikohan loukkaus em. joulupuutani kohtaan jos tänne tuotaisiin vielä tuore ja tuoksuva, syvänvihreä joulukuusi...

10 kommenttia:

 1. Joulupuuksi sopiva kuusi olisi pihta (-kuusi).
  Siis mikäli jostakin löydät.

  Pehmeäneulainen, kauniin tuuhea, vehreä pihta, mieluimmin japaninpihta, kuin korean, olis joulupuuna
  hyvä, tuuhea, sileärunkoinen, violetit kävyt yleensä oksan yläpuolella terttuina, valmiina koristeina.

  Kaikki eivät tunnistä näiden eroja, mutta japaninpihdan neulaset ovat leveämpiä ja suurempia, tummemman vihreitä, kuin korealaispihdassa.

  VastaaPoista
 2. Taidanpa tänä jouluna tyytyä tähän koristeltuun lohikäärmepuun karahkaan. Joulupapereista vielä se, että asialla on toinenkin puoli; jos kaikki käärisivät pakettinsa sanomalehtiin, miten kävisi joulupaperituotannon? Ainoasta joulupaperia valmistavasta suomalaisyrityksestä oli tänään paikallislehdessä juttua. Tekevät ne muutakin pakkausmateriaalia, mutta joulupaperi työllistää monta ihmistä. Näin nyt, toista oli pula-aikana, jolloin sanomalehtipaperille oli monenlaista käyttöä.

  VastaaPoista
 3. Kyllä minustakin tekee hyvää toimia joskus erilailla kuin tavanomaisesti.Mulla oli kerran pullossa ihan toispuoleinen kuusentynkä. Se oli suorastaan liikuttavan näköinen 1 -kynttiläisenä. Näin yksineläjälle tuntuu niin turhalta kaikki suurellinen näin kotona. Pienelläkin tulee toimeen.
  Hassua tuon joulupaperinkin kanssa, miten se on todella kausituote. Ja kun itse säästät, on se sitten tuotannolle paha juttu.
  Siitä sanomalehdestä.... se oli todella tarpeen isoon tarpeeseen silloin meidän lapsina ollessa.
  Sun traakkikuusesi on varmaan herttainen.

  VastaaPoista
 4. Niinpä, ja jos kukaan ei hankkisi enää elävää joulukuusta, kärsisivät siitä kuusikauppiaat ja eikö se metsänhoidollisestikin ole hyvä, että kuusia välillä kaadetaan? Monilla tutuillani on muovikuusi. Itsellänikin eteisen pöydällä ihan pieni värivaloineen, mutta isosta tekokuusesta en ole innostunut, mieluummin sitten tuommoinen traakkikuusi.

  VastaaPoista
 5. Hei Petriina.
  Olipa viehättävä ja innostava juttu joulupuusta ja joulupaketeista, kiitän.
  Itsekin kaikkea värkkäilen käytetyistä materiaaleista, mutta tuo oli uutta, että sanomalehteen paketit.
  Joskus minulla oli tapana tehdä kirjekuoria kuvalehdistä, sai valita sopivan kuvan aiheeseen.

  Minulla on ollut aina(nykyään aika pieni) aito kuusi ja siinä jopa aidot kynttilät, joita poltetaan vain silloin kun olemme kokoontuneet yhteen viettämään joulun aikaa.

  Mielihyväistä Joulua toivotellen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos samoin! Mielihyväistä joulua Sinullekin. Yllätyin itsekin miten kauniita paketteja sanomalehdistä sain. Tänne kommentoiminen, jopa omaan blogiinkin, on merkillisen monimutkaista kun ei riitä että on jo kirjautunut, on kirjauduttava vielä toisenkin kerran jne.

  VastaaPoista
 7. Hieno oivallus tuo kuusijuttusi. Itselläni on lattiasta kattoon ulottuva peikonlehti. Olen joskus itsekin ajatellut sitä kuusen "sijaiseksi". Viime kesänä vaihdoin sen isompaan ruukkuun, josta se ei tykännyt ollenkaan, Tiputti paljon isoja lehtiänsä ja uudet lehdet kovin kituliaita ja tummareunaisia.
  Kenties vuoden päästä se minullakin voi toimia kuusena.

  Varhaislapsuuteni joulupaperi oli harmaata. Se ei himmentänyt lahjojen sisällön lämpöisyyttä.

  VastaaPoista
 8. Eikä tämmöinen joulupuu vie paljon tilaakaan. Kohoaa nurkasta valkoisen nojatuolin takaa niin että juurella omassa ruukussaan kasvavan vihreän ruukkukukan haituvaiset "hiukset" tulevat myös näkyviin. Etkö voisi koristella peikonlehtesi joulupuuksi jo nyt?

  VastaaPoista
 9. Nuorena minulla oli tapana tehdä kirjekuoret sanomalehdestä ja aikoinaan muutaman joulupaketinkin olen niin tehnyt.Myös voimapaperiset lahjakääreet ovat tuttuja ja niistä tuli todella yksinkertaisen kauniita koristenauhojen ja vanhoista joulukorteista leikattujen kuvien myötä.Viime vuosina olen vienyt lahjani paketoitavaksi oman kylän pesäpallotyttöjen paketointipisteeseen läheisessä ostoparatiisissa.Tosin paketoitavaa ei ole kovin paljon ollut,kun oman perheen kesken olemme sopimuksesta lahjoittaneet enemmän tarvitseville.Lapsenlapset saavat toki pikkumuistiaiset tänäkin vuonna.
  Sinun joulupuusi kuulostaa persoonalliselta,jotenin sulle sopivalta,ja on varmasti kaunis.Mutta se kuusen tuoksu....en usko,että joulupuu kuusestakaan "loukkaantuu",pääasia,että emännällä on hyvä olo.Rauhallista,onnellista,iloista Joulua sinulle Petriina ja kiitos tarinoistasi,joista olen vuoden varrella nauttinut suuresti!

  VastaaPoista
 10. Kiitos samoin, hyvää joulua! Ihan pienet lahjat minultakin on, annan mieluummin lapsenlapsille vuoden mittaan pienen rahasumman silloin tällöin kuin kartutan heidän muutenkin runsasta tavarataivastaan joulun aikaan. Lähikaupan luokse ilemstyi eilen kuusenmyyjä, katselin tuoreen vihreää kuusilapsosta kaihoten mutta kyllä tällä kerralla saa riittää tuo koristeltu karahka. Jouluvieraanikin tulee vasta aattona, joten ei hänkään enää ehdi kuusta hakemaan. Olen nyt just niin nuhainen ja yskäinen että taidan lähteä täydentämään lääkevarastoani ja jos hakisin Alkosta rommipullon hyvää tekevää totia varten...

  VastaaPoista