torstai 17. maaliskuuta 2011

Sähkökatko

Ihan oikein sulle, hoen itselleni samalla kun yritän raapia tulta kynttilään. Muutaman syttymäisillään olleen mutta samalla sammahtaneen liekin ja noin puolen tusinan katkenneen tikun jälkeen se onnistuu. Oikein sulle kun et aikomuksistasi huolimatta ole ostanut taskulamppua, posmotan pimeyden keskellä. Olit kai kuvitellut, että sähkökatkokset eivät sinua koskisi.

Niin kai minä olin, vastaan itse itselleni ja päätän heti sähkövalon palattua kirjoittaa ostoslistalle taskulampun ja radion patterit, kuivamuonaa ja hygieniatarvikkeita. Vettä olen varastoinut kolmeen parin litran muovikanisteriin ja jääkaapin lasikannuun jo putkiremonttia edeltäneiltä ajoilta asti. Silloin vesivahingot taloyhtiössä olivat olleet lähes jokaviikkoisia. Mutta sitä, että sähköt saattaisivat rapsahtaa poikki perjantai-iltana kesken Sydämen asialla-sarjan katselun, en ollut ottanut huomioon. En ollut ajatellut sitäkään, miten riippuvainen kerrostaloasukas sähköstä on kun katkoksen yllättäessä ainoa mikä toimii, on lankapuhelin. Kännykkä tietysti myös siihen asti kun akussa riittää virtaa.

Onneksi kauempaa kuumottaneen katuvalon ansiosta asuntoni ei ollut säkkipimeä. Onneksi kisavieraani, joka pari päivää aikaisemmin oli tullut luokseni, oli ehtinyt lähteä kaupungille ja arvellut palaavansa ehkä vasta seuraavana päivänä. Ja onneksi oli pieni pakkanen, niin että saatoin siirtää osan jääkaapin ja pakastimen sisällöstä parvekkeelle. Viereisen asunnon nainenkin oli parvekkeellaan. Kertoi heti sähköjen katkettua soittaneensa enrgialaitokselle. Hyvä! Minulle sellainen ei ollut tullut mieleenkään. Enkä pelkän kynttilän valossa olisi nähnyt etsiä puhelinluettelosta energialaitoksen vikanumeroakaan. Hyvä kun onnistuin ulkomuistista näppäilemään muutaman korttelin päässä asuvan sukulaisnaisen puhelinnumeron kysyäkseni oliko heilläkin sähköt poikki. Eivät.

Hän kertoi juuri seuraavansa televisiosta, miten kauhistuttava tilanne Japanissa on luonnonkatastrofin jäljiltä. Olin samaa mieltä ja sanoin, että en minäkään sähkökatkoksen vuoksi panikoi, halusin vain tietää, miten laajalla alueella se on. Epäilin nimittäin syyksi taloyhtiöni uusittua ilmanvaihtojärjestelmää. Ensin sen arveltiin imevän joistakin asunnoista lämmön, nyt, viikon kestäneiden korjaustöiden seurauksena sieppasiko sähkötkin?

Takapihalle kurkistaessani ihmettelin ikkunoiden alla olevalle polulle heijaistuvia valokuvioita. Saunaosaston ikkunoistako? Eivätkö sähkösaunasta sähköt olleetkaan poikki? Vai oleiliko joku siellä öljylampun valossa? Kurkistin asuntoni oven raosta rappuun. Joku tuli juuri takaovesta sisään ja häikäisi taskulampullaan suoraan silmiini. Aioin vetäistä oveni saman tien kiinni kun kuulin tutun tuntuisen miesäänen sanovan "iltaa" ja tasanteelle seisahtaneesta varjosta tunnistin hänet vastapäisen asunnon poikamieheksi.

Enkä minä ollut edes tukkaani kammannut, ja mitä mulla oli päälläni! Virttynyt vanha pusero ja sen päällä ihan väärän värinen kikkana villaliivi ja äitivainaan froteiset lökäpöksyt jalassa. Aloin esitellä teoriaani ilmastointijärjestelmästä. "Eihän se nyt siitä voi johtua," naapuri tuhahti, kertoi sähköjen olevan poikki kaikista kotikadun taloista ja ylempänä mäellä olevista taloistakin puolet oli pimeinä. Sanoin, että minulla ei ole taskulamppua, mutta aion ensi töikseni sellaisen hankkia, mutta kynttilöitä onneksi on. Siihen hän totesi, että katulamput ja luminen luontokin heijastelevat valoa, avasi ovensa ja livahti sen taakse.

Käväisin vielä katsomassa takapihalle. Kalpeat valokuviot lumisen polun pintaan eivät heijastuneet saunosaston ikkunoista, vaan niiden alkulähde oli korkealta kumottava taivaan kuu! Eipä näillä sähköistetyillä alueilla juuri muulloin pääse kuun valosta nauttimaankaan!

Kun sähköt olivat olleet poissa lähes tunnin, puhalsin kynttilän sammuksiin ja kävin nukkumaan. Lämpöä sentään riittäisi, vai... kävin hipaisemassa patteria kädelläni. Se oli jo jäähtynyt haaleaksi. En ollut arvannut sähkökatkon vaikuttavan kaukolämpöönkin. Puin toppahousut ja villatakin ja ehdin ryömiä peiton alle takaisin kun jalkalamppuun lopsahti valo! Ja televisiossa iso rinki vakavailmeisiä ihmisiä istui keskustelemassa Japanin tilanteesta. Hain ruokatarvikkeet parvekkeelta ja asettelin jääkaappiin ja pakastimeen, laitoin kaakaoveden kiehumaan, päätin katsoa kaikki illan mittaan tulevat uutiset, käydä netissä ja... Mutta ehdin ainoastaan kaataa kuuman veden mukiin kaakojauheen päälle kun pimeni taas!

Pakkasin ruokatavarat kasseihin takaisin ja kassit parvekkeelle, päätin antaa niiden olla siellä aamuun asti. Istuin nojatuoliin ja siemailin kaikessa rauhassa kuumaa kaakaota. Sen jälkeen puin lisää vaatteita päälleni ja kömmin peittojen alle. Hetken kuluttua ikkunaan loimotti niin kirkas valo, että oli noustava sulkemaan sälekaihtimet. Kadulle oli ilmestynyt huoltoauto, josta valonheitin suunnattiin taloa kohti. Olin juuri uneen vaipumaisillani kun jalkalamppuun lehahti valo. Nousin ylös, panin tv:n ja netin päälle, katsoin katsomatta jääneet uutiset, kävin taas nukkumaan.

Aamuyöllä heräsin siihen, että asuntoni ovi repäistiin auki! Rapun valo heijastui eteisen matolle. Kisavieraani saapui. "Moi, mä tulinkin jo nyt", hän sanoi kun näki minun nostavan sohvalta päätäni. Sydämeni läpätteli kuin pelästynyt lintu. Kiva kun tulit. Jos sulla on nälkä, syö, ruoat ovat parvekkeella, sanoin. Mutta hänellä ei ollut nälkä. Selitin jotain sähkökatkoksesta ja painoin pääni tyynyyn.

Kaiken kaikkiaan sähköt olivat olleet poissa kolmisen tuntia. Syytä siihen kukaan ei tunnu tietävän. Taskulamppu on ostoslistallani edelleen. Minulla on lauantai-iltana saunavuoro. En ole aikaisemmin tullut edes ajatelleeksi, että miten selviäisin saunasta pois jos sähkökatkos yllättäisi vaikka juuri kun olen saippuoinut itseni, vaahdottanut sampoon päähäni. Vettä ilmeisesti tulisi, mutta miten osaisin pimeästä saunasta ja vielä pimeämmästä, ikkunattomasta pukuhuoneesta ikkunattoman käytävän kautta ala-aulaan? Tästä lähtien ottaisin taskulampun saunareissuille mukaani. Tosin sen hankkiminen jäänee nyt kuitenkin ensi viikkoon. Tokkopa uusi sähkökatkos sentään heti huomenissa yllättää...

7 kommenttia:

 1. Osta samantien otsalamppu, jää kädet vapaaksi.

  VastaaPoista
 2. Enpäs ole minäkään sähkökatkokseen osannut varautua.Kynttilöitä löytyy,mutta mulla ei ole edes taskulamppua...Aika hauskasti taas kerroit.

  VastaaPoista
 3. Ollaan me reppanat niin sähköstä riippuvaisia että vihaksi pistää. Kynttilät ja taskulamppu löytyy ja tikutkin pakko oli villissä lännessä tämä oppia..

  VastaaPoista
 4. Pelottavaakin tämä sähkön orjaksi joutuminen. Monilla on varmaan kaasulla toimivaa retkikeitintä ja ties mitä laitteita ja varusteita sähkökatkon varalle.

  VastaaPoista
 5. väkisin hymyilytti tarinasi lienee tarkoitettukin tai sitten se on niin että tänä päivänä kaikki muut naurattaa paitsi ei Japani ja nuo sotatilat.
  ja olihan siel Lahden lähellä maanjäristys 2,7 rihteriää:)) hyvä ku ei ne lökäpöksyt pudonnu:))

  totta se on että ollaan riippuvaisia sähköstä kotona, pitää lähteä kesäkökille jossa on puuhella, takka ja sauna. lähteestä juomavesi ja järvestä pesuvesi. pääsee taas aidon riippumattoman elämän makuun..taskulammppu kuuluu olla joka huushollissa ilman muuta samoin kuin paohälytin ja sammutuspeitto..perusjuutuja, kuin nenäliina taskussa.

  VastaaPoista
 6. Ostin tänään taskulampun ja radioon patterit. (Taskulampun patterit olivat pakkauksessa mukana). Palohälyttimen poika testasi viikko sitten, mut sammutuspeittoa mulla ei ole muuta kuin paksu räsymatto keittiön lattialla.

  Kiva jos juttuni hymyilytti,sisältyihän siihen tilanteeseen oma komiikkansakin! Japanin tilanteesta sitä sen sijaan on vaikea löytää.
  Vaikka tieto lisää tuskaa, ei säteilyn määrälukuja pitäisi kaunistella niin kuin siellä on tehty, toisaalta, totuus voi olla vieläkin pahempi mitä nyt on kerrottu.

  VastaaPoista