perjantai 11. helmikuuta 2011

Viipyilevät katseet

Kyllä on tylsäksi mennyt työssä käynti kun ei enää voi ottaa kohteliaisuuksia vastaan eikä flirttailla itse, kirjoitti joku nainen paikallislehden tekstareissa. Niinpä. Televisiossa j0ku herra oli haastateltavana ministeriössä paljastuneesta, vuosia kestäneestä seksuaalisesta häirinnästä.

Niin että millaisesta häirinnästä onkaan kyse? Noo, kaksimielisiä alapääjuttuja, fyysistä koskettelua, viipyileviä katseita...

Ei voi olla totta! Sen nyt vielä minun kaltaiseni, ihanan vapaamielisissä yhteisöissä työuransa tehnytkin ymmärtää, että jatkuvasti kerrotut alapäävitsit kuvottavat eikä käpelöintiä voi eikä tarvitse sietää, mutta nuo viipyilevät katseet! Onko ensiksikään varmaa, että viipyilevä katse on yhtä kuin ihaileva tai seksuaalisesti vihjaileva katse? Viipyillen voi katsoa toista ihmistä vaikkapa tämän omituisen näköisen vaatetuksen, hapsottavien hiusten, suttuisen meikin, pyyheliinan kokoisen karmean värisen solmion tai liian kovalla äänellä kailottamisen vuoksi.

Niin että on siinä miespololla miettimistä, mihin silmänsä laittaa kun työtoveri istuu viereisellä tuolilla tissien vako näkyvissä ja minihameen alta tunkevat satiinisukkahousujen verhoamat reidet ristikkäin. Ja kun daami sitten nousee ja kumartuu hänen puoleensa vaikkapa jotain paperia ojentamaan, ovat kaula-aukosta pullottavat rinnat kuin vastapaistetut sämpylän puolikkaat siinä käden ulottuvilla! Mutta pidä kielesi ja näppisi kurissa! Ja tuijota vaikka vastapäiseen seinään, sillä sekuntia pitempi silmiin katsominen saatetaan näinä aikoina tulkita seksuaalisesti häiritseväksi viipyileväksi katseeksi. Ja sinä nainen, älä suin surminkaan huomauta miehen uusista, pukevista silmälaseista ja vilkaise hänen hyvin muodostunutta takalistoaan, mikäli virttyneiden lökäpöksyjen alta havaitset sellaisen häämöttävän, vasta kun olet varmistanut, että kukaan ulkopuolinen ei taatusti ole näkemässä.

Mutta miten tulee toimia jos nyt vaikkapa lähikaupan kassajonossa joku mies luo minuun viipyilevän katseen? Ottaako yhteyttä poliisiin vai tasa-arvovaltuutettuun? Mutta eihän se ole työpaikalla tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Ai ei vai? Onhan se sen kassaneidin työpaikka sekin. Ai että minäkö olen muka käsittänyt väärin koko asian? No, oikein tai väärin, eipä minuun taideta enää luoda sellaisia viipyileviä katseita, joihin voisi tulkita sisältyvän seksuaalisesti vihjaavan ajatuksen, niin kovasti kuin sitä toivoisinkin.

10 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä kanssasi!! Uskon myös, että todellisia ongelmia on paljonkin. Arvelen vain, että tässäkin asiassa me suomalaiset teemme kärpäsestä härkästä. Se on vähän sama juttu kuin joululaulujen kieltäminen päiväkodissa, jossa on maahanmuuttajia.

  Vaikka nämä asiat eivät suinkaan ole samanmittaisia, arvelen, että tapamme syöksyä muotiteemasta toiseen on jotenkin niin omanlaistaan. Määritykset häirintäänkin täytyy löytyä, mutta joskus niitä haetaan turhan kaukaa, ääripäiden kautta.

  Kuvauksesi naisten pukeutumisesta on loistava. Olen tympääntynyt katsomaan esim. telkasta, jopa ruokaohjelmissa, liki paljaita rintoja. Mihin sitten miesparat silmänsä laittavatkaan?

  Elämme nykyisin läpinäkyvissä lasitaloissa, jossa jokainen sana ja ele tulkitaan aina kulloisenkin tulkitsijan omien tarpeiden mukaan. Ja voi herrajjestas sentään, kuinka ne tarpeet ovat joskus tarkoitushakuisiakin!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! Noista päiväkodin kielletyistä joululauluista ajatus kiertyy vastaavaan tilanteeseen jossain toisessa kulttuurissa, jossa siellä mahdollisesti asuvat suomalaislapset ovat päiväkodissa. Tokkopa sielläkään luovuttaisiin omista perinteistä heidän vuokseen.

  VastaaPoista
 3. Minkähän takia meille silmät on päähän suunniteltu? Minä ainakin tunnustaudun pällistelijäksi. Siis naisten, en autojen.

  Anna, viittauksesi ruokaohjelmiin toi mieleeni ajatuksen: Jospa ne tissit on tarkoitettu jälkisilmänruuaksi, joka tarjoillaan jo ruuanvalmistuksen yhteydessä.

  Petriina: Saksassa tytärtäni kiellettiin puhumasta suomea päiväkodissa kaverinsa kanssa. Että maassa maan tavalla.

  VastaaPoista
 4. Tosi tarina:
  Näin minulle kerrottiin. Eräs tuntemami rouva, joka oli työssä konttorissa, häntä vähän kopeloitiin. Hän juoksi kopeloijan perään ja kiepsautti tämän ympäri ja huusi kaikkien kuullen, kopeloi nyt kunnolla että kaikki näkevät kuinka suuri hurmuri olet!!! Ei sen jälkeen enää tullut kopeloimaan...

  VastaaPoista
 5. Ennen aikaan kopeloitsijat pantiin todellakin kuriin ilman tasa-arvovaltuutettuja ja mediajulkisuutta, onkohan tässäkin nyt kyse niin sanotusta uusavuttomuudesta?

  VastaaPoista
 6. Kyllä kopeloijat kuriin saadaan, raahataan vaikka sänkyyn jos ei muu auta!

  Mutta tuo viipyilevä katse kassajonossa on kyllä todella paha? Eli pusero on varmasti väärinpäin, mutta voiko nyt koko takki olla vai onko joku sukka jäänyt roikkumaan ehkä kengästä vai mitä se vahtaa??? Apua! No vahataan sitten takaisin niin kauan että ymmärtää ettei viereisen kassajonon miestä ikävöivä leski ainakaan häntä kaipaa ja se mahdollinen pöhkö yksityiskohta tai joku muu omituisuus on ihan asiaan kuuluvaa ellei jopa muotia:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos railakkaasta kannanotostasi! Tääl yksinäni naureskelen...

  VastaaPoista
 8. Sinulla on uusi kuvakin? Unohtui mainita vaikka HUOMASINKIN:)Kiva juttu.

  VastaaPoista
 9. Innostuin ottamaan uuden kannettavani web-kameralla kuvia itsestäni, en kai osannut laittaa säätöjä kohdalleen kun tulivat himmeitä ja (sopivan) epätarkkoja.

  VastaaPoista
 10. katsoin tuon ohjelman uutisvuodosta, siinä sai hihkua taas sanataitureille..käsittelivät kyseistä uutista. Siis UUTISTA! Että on Suomessa pienet aiheet. heh heh heh..

  VastaaPoista